Inför V75: Brioni tillbaka på V75-scenen

218

imagebrajoni

Årets häst 2011.
Nu börjar Brioni marschen mot ett lika framgångsrikt 2012.
I V75-comebacken utmanas han av fartvidundret Quarcio du Chene.
– Det är den tuffaste motståndare man kan få i Sverige just nu, så det blir en bra värdemätare för Brioni, säger Joakim Lövgren inför lördagens tungviktsduell på Jägersro.

Med sex miljoner kronor insprunget och triumferna i Olympiatravet och Elitloppet under bältet var det inte oväntat att Brioni skulle ta titeln ”Årets häst” i Sverige 2011.
Segern blev överlägsen med fler röster än övriga hästar tillsammans och Joakim Lövgren kunde stolt ta emot utmärkelsen på Hästgalan i Göteborg för två veckor sedan.
Bara tre dagar senare var det dags för comeback efter fyra månaders tävlingsvila och Brioni gjorde ingen besviken när han joggade ifrån sina motståndare på 1.12,8a/2 140 meter, årets snabbaste tid över medeldistans.
Men det verkar som att åskådarna blev mer imponerade än tränaren själv.
– Han var lite rund om magen och det rätta trycket fanns inte där, men det hänger ihop med hur jag har tränat honom och att det var årsdebut. Det han visade gjorde han på sin grundkapacitet. Jag var ändå klart nöjd och jämfört med den här tiden i fjol ligger han längre fram, berättar Joakim Lövgren om hingsten som nu utvecklats till den internationelle stjärntravare som han tidigt såg konturerna av då en storvuxen fyraåring anlände från sin tyske uppfödare 2007.
För just att Brioni har en mycket ovanlig bakgrund för en elittravare kanske inte alla känner till.
Han tävlingsdebuterade inte förrän i juli som fyraåring och missade därmed alla de penningstinna årgångsloppen. En högst medveten strategi från uppfödaren och ägaren Günter Herz som Joakim Lövgren gladeligen byggt vidare på.
– De tog tidigt beslut att hästen inte skulle gå några tempojobb som treåring, allt för att ge honom alla möjligheter att utvecklas upp i åren. Det är väldigt stimulerande och spännande att få jobba med så långsiktiga planer. Att ta ett beslut och stå fast vid det. Om hästen fått springa på sin talang och varit med i tyska derbyt så tror jag inte att han hade blivit så bra som äldre. Vi fick vår elitloppsvinnare tack vare flera bra beslut, både från hästägare och tränare.

Medfödd urkraft
Som nybliven nioåring har Brioni därför bara gjort 55 starter. En tumregel är att en elithäst har ungefär 100 starter i kroppen, vilket stämmer väl när vi tittar på andra färska svensktränade elitloppsvinnare som Gidde Palema (94), Victory Tilly (101) och Torvald Palema (104).
– Som tränare är man inte bortskämd med att få arbeta så långsiktigt. Ibland är det lite som i handboll, man blir avblåst för passivt spel. Men när ägare och tränare är helt överrens är det jäkligt roligt att få jobba på det viset. Istället för att jaga tillfälliga framgångar bygger man mot något som är längre bort. Det gör att jag hoppas att han har en lika bra säsong i kroppen i år, säger Joakim Lövgren som nästan omedelbart började jämföra sitt nyförvärv med just ett år äldre Torvald Palema som säsongen innan flyttats från stallet.
– Jag hade klart för mig redan efter andra starten att Brioni hade samma motor som Torvald. Den där medfödda urkraften som inte finns hos de flesta hästar. Om jag inte känt det då så hade jag inte behärskat mitt jobb. Sedan är den mentala biten och hållbarheten oerhört viktig och det har varit mitt jobb att förvalta det, mer än att lära honom springa, säger Joakim Lövgren.

Två veckor till toppform
Lördagens lopp är tänkt som det sista avstampet inför en start mot världseliten i Prix de France på Vincennes i Paris 12 februari. Det innebär att Brioni bara ska vara två veckor från toppform och således flera strån vassare än i årsdebuten.
– Om han är på topp i Paris innebär det att vi lyckats fullt ut med vårt upplägg. Hästen bör nog vara 15 meter bättre gentemot senast för att bjuda motstånd till Quarcio du Chene. Sedan om han är det eller inte får vi veta på lördag. Vi kör inga skarpa jobb utan håller tillbaka träningen och låter genomköraren från förra veckan falla på plats. Det finns i alla fall ingenting som talar emot att han tagit loppet på rätt sätt och gått framåt, tvärtom, säger Lövgren vars uppenbara taktik från innerspår borde vara att köra i ledningen.
– Visst talar läget för att ladda från start. Men det är flera startsnabba hästar med så det blir som alla andra lopp, man får avvakta hur det ser ut när starten går och vad priset blir att komma till spets. Däremot har han hovar för att gå barfota den här gången så det siktar vi på. Jag tycker inte alls att det känns fel att möta Quarcio på lördag, det bör ge ett bra kvitto på om Brioni är redo att gå ner till Frankrike.

Duger på lördagarna
Duellen sker i Arvid Stjernswärds Minneslopp och är placerat som lördagens tredje V75-avdelningen.
Men V75 är som bekant inte bara ett lopp och sett till utdelningen de två senaste veckorna då ensamma vinnare kammat hem makalösa 56 respektive 26 miljoner kronor vore det naturligtvis tjänstefel att inte avrunda denna intervju med att kolla låta Joakim Lövgren berätta om stallets övriga två deltagare som båda ser intressant på förhand:
9 Sonof Montechristo (V75-4) imponerade vid två segrar i höstas och återkommer nu efter nästan två månaders tävlingsvila.
– Det är sant att han tände till och framförallt insatsen då han vann i Kalmar var väldigt rejäl. Överraskande rejäl till och med. Men sedan tappade han sin fina form och gjorde väl två starter för mycket. Nu känns han på gång igen i träningen, men det behövs nog en ny Kalmar-prestation för att vara segeraktuell här. Den formen kanske jag inte har på honom ännu även om hästen ska vara klart bättre än i de två senaste starterna.
9 Crowne (V75-6) gick väldigt snabbt över mål efter sen lucka i V75-debuten senast och hade förmodligen vunnit med fritt i tid.
– Han har gjort tre starter efter operation och blivit bättre och bättre. Senaste starten var det spänstigaste och bästa jag känt honom, framförallt att han orkade hålla ihop travet hela vägen och även efter mål. Det har han aldrig klarat tidigare. Det är en tuff anmälan, men hästen trivs bäst när underlaget är fint som på Jägersro och när han nu hittat toppformen ville jag prova. Det är en häst som ska tävla på lördagarna och jag hoppas att han ska duga en bit även här.

Robin Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.