Inför V75: Det våras för barfotaspecialisten

76

inför v75® det våras för barfotaspecialisten

Han har längtat i tre månader på att få rycka skorna.
Men när det äntligen är dags så ligger Ulf Stenströmer lågt.
– Vi har aldrig haft en så dålig vinter att träna på, därför är jag väldigt osäker på formen inför lördag, säger Ulf Stenströmer inför veckans V75 på Örebro.

Släpp barfotahästarna loss, det är vår.
I den svenska travsportens värld infaller våren 1 mars och gör det i hela landet.
Det innebär att hästarna efter tre månaders skotvång åter får chansen att springa barfota.
En regel som tillkom vintern 2015-2016 och som Ulf Stenströmer fortfarande är passionerad motståndare till.
– Jag är tveklöst emot barfotaförbudet eftersom jag anser mig själv kompetent nog att kunna avgöra när det går att köra barfota. Sedan tycker jag att det är konstigt att man har samma regler för hela landet. Att man måste köra längre med skor i Boden är självklart, men att man måste göra det på Jägersro och Halmstad ser jag som mindre självklart, säger Stenströmer och fortsätter:
– Att det finns vissa tränare som inte är kompetenta att göra den bedömningen är synd för så många. Men vi har stångat oss blodiga om det här förut så jag nöjer mig med att konstatera att jag inte gillar det.
Tittar man på Stenströmers resultat sedan införandet av skotvånget med hjälp av travfakta.se så märks också att han tillhör gruppen som missgynnas.
Segerprocenten med skor ligger på 11, att jämföra med 14 barfota runt om.
Det kan verka som en självklarhet om man är av uppfattningen att barfota alltid är bättre än skor, men faktum är att många tränare visar motsatta resultat.
Tittar man på landets fem vinstrikaste stall under 2022 så har Timo Nurmos (26 mot 19), Tomas Malmqvist (13 mot 10) och Johan Untersteiner (21 mot 16) alla betydligt högre segerprocent med skor jämfört med barfota runt om, medan Daniel Redén (21 mot 26) och Björn Goop (18 mot 19) lutar åt samma håll som Stenströmer.
Varför tror du att dina hästar gynnas mer än andra av att tävla utan skor?
– Först och främst anser jag att det är mer naturligt för hästar att springa utan skor. De blir friare i gången och jag upplever också att de håller sig fräschare i kroppen vilket gör att de kan starta oftare.
– Att just mina hästar har bättre resultat barfota tror jag kan bero på min träning i sandbanan. För att hästar ska kunna tävla barfota måste de ha tillräcklig styrka i kroppen. Jag märker ofta när jag får in hästar som aldrig tävlat barfota att man kan träna dem starkare, när de fått gå i sanden i ett par-tre månader så blir det skillnad. Ofta är de rulliga i början, men efter åtta-tio starter kan man kanske rycka skorna.
– Sedan försöker jag att vara väldigt noggrann. Om jag är osäker på en häst som har mycket hov så kan jag köra en kort provstart barfota i samband med värmningen, så att jag hinner slå på skor om det skulle behövas till loppet.

Problem med sandbanan
Att Stenströmer planerar att köra lördagens båda hästar på V75 utan skor är ingen överraskning och mest spännande på förhand ser 4 Borups Tornado (V75-1) ut att vara. Hästen som slog igenom med buller och bång i samband med att barfotaförbudet hävdes i fjol och dundrade hem försök och final i V75 under mars.
– Det stämmer att jag har väntat med att starta honom för att kunna köra barfota och hästen känns fin i jobben. Men jag tror ändå att han behöver lopp i kroppen. Anledningen är att vi varit handikappade av vädret och haft väldigt dåligt att träna på de senaste två månaderna, den sämsta vintern jag har upplevt här. Jag har knappt kunnat använda min sandbana och fått köra på den lätta rakbanan istället. Hästarna har inte behövt stå över något jobb, men få jobb har varit kvalitetsfyllda, förklarar Stenströmer som istället trimmat sin häst inne på Axevalla.
– När vi kan träna för fullt i sanden brukar hästarna inte behöva några banjobb efter uppehåll, men nu har jag varit inne med honom och kört 1.16,5/1 600 meter vilket är ett väldigt snabbt jobb för att vara jag. Jag var jättenöjd med hur hästen kändes, men trots det är jag osäker på var han står för dagen.
Betyder det att taktiken blir defensiv?
– Ja, det gör det. Jag ser gärna att han hittar ner till plankan och får en rygg så att han kan lifta med. Jag anmälde för att jag såg att de var få hästar i loppet, men det är några riktigt bra med 6 Borups Victory i spetsen så jag vill ligga väldigt lågt gällande segerchansen.

En månad kvar till formtoppen
Liknande är tongångarna kring 2 Hattusa (V75-5) som vann lopp under barfotaförbudet och kommer från ett betydligt kortare uppehåll.
– Hon gick riktigt bra i början av december och vann från dödens på hård bana, men det loppet slet lite mer än vad jag trodde. Hon fräschades upp efter senaste starten och känns också bra, men även där tror jag att det fattas lite till den riktiga formen. Hon gick banjobb idag (måndag) på 1.19/1 600 meter och låg bra i puls, men det är tuffa hästar emot som nästan hör hemma i stoeliten. Jag anmälde hit eftersom jag visste att vi skulle få ett bra läge och även där är förhoppningen en invändig smygare.
Gör du några ändra förändringar förutom barfotakörningen?
– Borups Tornado tävlade med helstängt huvudlag ett par gånger i fjol, men blev lite het så nu återgår vi till norskt, i övrigt går han som tidigare.
Hattusa tar ofta lite vänstertöm både i lopp och jobb och kommer därför att få prova ett nytt bett på lördag. Dessutom ändrar jag förmodligen lite i huvudlaget. Hon brukar tävla med open-eye-huvudlag som är stängt på höger sida. Förmodligen sätter jag på en murphybländare ihop med det stängda huvudlaget den här gången istället.
Vilken häst skulle förvånad dig minst vid seger på lördag?
– Då får jag säga Hattusa.
Ditt stall brukar tävla allra bäst just på våren, när ska man börja spela på Stenströmer-hästar igen?
– I april. Vi ligger som sagt lite efter i år, men nu ser i alla fall sandbanan äntligen fin ut igen så om två-tre veckor borde resultaten av det börja märkas på banorna, säger Ulf Stenströmer.

Föregående artikelInför V86 (jackpot): Räkna med Samuelssons formstall
Nästa artikelDon Fanucci Zet klar för Finlandia-Ajo

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.