Inför V75: Diederik Meilink har vind i seglen

163

Diederik Meilink har vind i seglen

Tre segrar på lika många starter sedan årsskiftet.
Diederik Meilink har vind i seglen och på lördag kan framgångarna fortsätta i V75.
– Reverend Wine var obrukad i mål senast och känns lika fin som tidigare i träningen, säger Solvallatränaren om sin segerstaplare.

För några år sedan tvingades Diederik Meilink lägga tränarrörelsen på is på grund av diskbråck i nacken. Vägen tillbaka har varit lång men nu är han på banan igen med ett riktigt framtidsstall. Av träningslistans 22 hästar är 16 stycken tre år eller yngre.
– Jag började bygga upp stallet igen för två år sedan med fyra hästar och nu är vi här. Det här året ska bli intressant, säger Diederik Meilink, som efter tre starter är obesegrad som tränare under 2019.

Vunnit fyra av fem lopp
Förra året blev det endast fyra segrar till stallet. Vilket i och för sig inte är så bara när det endast går unghästar och konvalescenter i hagarna. Under en period på nästan fem månader gjorde inte Diederik Meilinks hästar ett enda tävlingsframträdande.
– Wave Lenght opererades och det gjorde även Twombly, som har börjat starta nu och vunnit två gånger. Reverend Wine var sliten efter några lopp så honom fick vi ställa av helt. Sedan hade vi bara unghästar på listan och då är det svårt att starta.
Men sedan hästarna i startbar ålder började tävla igen i november har de imponerat. Sex av elva lopp har de vunnit och Reverend Wine (V75-3) står för merparten av segrarna. Fyra fullträffar på fem försök är sexåringens facit efter uppehållet.
– När han blev sliten ville han inte äta som han skulle och man såg på honom att han var nere och inne i en dålig period. Då var vi kloka nog att ställa av honom helt och släppa honom på bete. Under två-tre månader rörde vi inte hästen. Men han är lättränad och kom igång ganska kvickt när vi började träna igen och jag tycker faktiskt att han är bättre nu än förra året.

Okörd i genrepet
Under mellandagarna vann Reverend Wine ett klass I-försök i STL (Svenska Travligan) i överlägsen stil och det kvalificerade honom till lördagens final i V75 på Åbytravet. Dit genrepade han senast i ett lunchlopp på Romme, där han såg slagen ut in på upploppet innan han kontrade till seger.
– Jag hade broddat för dåligt bak och han fick inte tag i banan riktigt. Från sidan trodde jag också att han var slagen på upploppet men när jag frågade Ohlsson (kusken) om det var hårt sa han att hästen var okörd i mål. Han sa att det var halt i slutkurvan men att han hela tiden visste att han skulle vinna loppet.
Eftersom Svenska Travligan och V75 den här veckan gästar Göteborg kommer knappast banunderlag och broddning vara något stort huvudbry för tränarna.
– Det skulle förvåna om man behöver brodd fram och sedan beror det på banan hur man ska sko bak. Men det är inget som oroar. Han går alltid med skor runt om så han är gynnad under den här perioden när alla måste ha skor. Övrig utrustning är som ett karbonpapper från när han senast vann i V75.

Utgångsläget ökar förhoppningarna
Precis som vid de två senaste segrarna är det Ulf Ohlsson som ska hålla i tömmarna bakom Reverend Wine och ekipaget lottades till spår två bakom startbilen.
– Jag körde två heat med honom i går här på milebanan och han var fin i bägge. Ingenting tyder på tappform utan han känns precis lika fin som vanligt.
Hur ser du på loppet?
– Att han lottades till ett väldigt bra spår ökar förstås förhoppningarna. Sedan är det ett lopp som bjuder bra motstånd och han kan både slå och ta stryk av de där hästarna. Det ser öppet ut och jag tror att taktik och vad de enskilda kuskarna gör blir helt avgörande.
Hur går dina taktiska funderingar?
– Det har jag inga. Han luggar aldrig Sebastian Journey på ledningen, även om han är startsnabb om man vill det, men han går i alla positioner och är reglerbar i alla lägen, så Ohlsson kan se vad de andra gör och välja taktik utifrån det.

Föregående artikel550-miljonerssatsningen Åby Arena
Nästa artikelSvenske Shogun D.K. tjänade 115 000 kronor

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.