Inför V75 (drömjackpot): Redén kan bli historisk i Svenskt Travkriterium

69

inför v75 drömjackpot redén kan bli historisk i svenskt travkriterium

Aldrig tidigare har en travtränare vunnit Svenskt Travkriterium tre år i följd.
Med fyra hästar i lördagens final har Daniel Redén goda möjligheter att bli den första.
– Jag har bra känsla kring alla mina hästar i kriteriet, säger hemmatränaren.

Svenskt Travkriterium, treåringarnas viktigaste uppgift, har körts sedan 1927, och genom åren har en rad tränare vunnit loppet två år i rad. Timo Nurmos har till och med gjort det två gånger. Men aldrig har samma tränare lyckats vinna den klassiska uppgörelsen på Solvalla tre år i följd. Efter att ha tagit hem de två senaste upplagorna med Brambling och Francesco Zet har Daniel Redén en gyllene möjlighet att göra det i år. Och det är den i hans finalkvartett som har sämsta utgångsläget, Xanthis Harvey, som oddssättarna tror är förste utmanare till förhandsfavoriten Bedazzled Sox.
– Han har en tendens att bli lite pigg innan, därför tror jag att spår elva kan bli riktigt bra åt honom då han får gå i ryggar. Han har en väldigt lång speed att tillgå. Han är valpig och stannar till ibland, men det var ett klart fall framåt senast. Han har uträttat sina behov i starten, men senast gick det bra och han ska lära sig, det kan vara bra att han går bakom hästar också, säger Daniel Redén till stallzet.se.
Xanthis Harvey hade bakspår även i försöket och höll då starkt som tvåa efter att ha körts fram utvändigt om ledande Bedazzled Sox. Den här gången kommer hästen gå med nygammal balans och med en ny växel att lägga i för kusken Örjan Kihlström.
– Vi bytte skor i helgen till ett par som han hade på Gävle och i Rättvik (seger båda gångerna reds.anm.). Han känns mycket bättre på dem. Jag provade att lätta honom, men det blev inte riktigt bra och han sprang och slog sig lite. Vi har gått tillbaka till ett par tyngre nu och han kändes väldigt trygg på dem i måndagsjobbet. Urryckare eller ryckhuva nu för första gången.

Första gången barfota och med rycktussar
Daniel Redéns övriga finalister vann samtliga sina uttagningslopp och startar nu bredvid varandra från spåren fyra, fem och sex. Innerst startar Ante la Roque, som vann sitt uttagningslopp från ledningen.
– Han överraskade på oss alla senast, jag trodde inte riktigt det över 2 600 meter. Det var riktigt bra. Han utvecklas för varje start och varje träningspass han gör här hemma, han har verkligen tagit åt sig sandträningen. Rycktussar igen.
Femtespårets Bengan kämpade sig till delad seger från positionen utvändigt om ledaren i sitt försök.
– Det såg ut som att han vann senast, från alla vinklar och även på målfotot, men man är ju partisk. Han gjorde ett jäkla bra lopp och han känns väldigt, väldigt fin i träning. Barfota bak för första gången och även rycktussar för första gången. Det är spännande växlar på honom, jag tror verkligen att han kommer att svara bra på det.
Greensboro Zet tog en säker seger från ledningen i sitt försök.
– Han har inte fungerat i alla starter i år. Vi provade lite nytt med barfota bak och huvudstång senast och det föll väldigt väl ut. Han såg riktigt fin ut på upploppet och gjorde ett jäkla bra lopp han också. De ändringarna gjorde att pulsen höjs. Rycktussar för första gången.

”Väldigt nöjd”
Tävlingsdagen på Solvalla håller toppklass rakt igenom och för spelarna hägrar även en hisnande drömjackpot på V75. Enligt prognosen kommer sjurättspotten uppgå till 100 miljoner kronor och vill man vara med och dela på de pengarna bör man ta med fler av Daniel Redéns hästar i beräkningarna. Inte minst Hail Mary (V75-3) som startar med spår fyra bakom bilen i STL Open för den äldre eliten. Hästen gick senast undan till en mycket enkel seger från ledningen och kommer spelas till klart favorit.
– Honom var jag väldigt nöjd med senast. Jobbet i dag (måndag) var bra, han känns smidig, vilket är det viktigaste. Senaste loppet på Hagmyren bör ha fört fram honom lite och han börjar stabilisera sig lite. Det blir öppet huvudlag. Vi har dragit norsken två gånger och då har han åkt dit, det har inte varit det svaret jag hade hoppats på. Jag inbillar mig att han vill se dem och ha lite kontroll på fältet, vissa hästar är så.
Två steg längre in på startbilens vingar startar stallkamraten Missle Hill.
– Han är riktigt bra för dagen, han är pigg och alert och tränar riktigt bra. Han fick ett bra läge och kanske kan smyga med här, då är han vass på speed. I det här loppet bör han inte behöva göra så mycket själv. Claes (Sjöström) får smyga med och hoppas att det löser sig. Bike, norskt och inga ändringar.

Spännande krydda i avslutningen
Även Fat Rabbit och Versace Face ska försvara stallets färger inom ramen för V75. Dessutom selar Daniel Redén ut sitt toppsto Sister Sledge i stoelilten (V65-5).
– Fat Rabbit (V75-2) svarade för en stark insats senast och var jätteduktig, det blev ett speciellt lopp. Han har inte haft snabbheten som sitt vapen, men kommer allt mer och utvecklas för varje start. Vi ska testa rycktussar på torsdag och fungerar det bra kommer det ge en extra växel för han är väldigt flegmatisk. Han går som han har gjort med skor bak och barfota fram.
 Versace Face (V75-7) har fått dålig utdelning på sin fina form. Han är stark som en björn och nu känns det som perfekta förutsättningar för honom att göra ett bra lopp. Rycktussarna har vi inte använt ännu, det blir en spännande krydda den dagen han får fritt och inte har strulat till med en galopp eller liknande.
– Sister Sledge var många besvikna på senast, men efter att ha kollat om loppet var det inte mycket att säga om, hon gick 1.09 sista 800. Jag tror att hon går framåt rejält med det och höjer sig ett snäpp på formstegen. Det blir barfota runt om för första gången, hos mig i alla fall, förmodligen i livet. Förhoppningen är att hon ska gå ren även utan gamascher och det brukar göra en hel del på mina hästar. Hon gick jobb i dag måndag och allt verkar bra, hon har tagit loppet i onsdags bra.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.