Inför V75: Drömmen om en V75-seger

191

drommen

Mamman Lady Minette var en stor talang och segerstaplare hos Åke Svanstedt. Nu gör dottern Quite Hall V75-debut. Och kan fixa Nilsgunnar Johanssons första V75-seger. – Jag tycker det är givet att hon ska med på kupongen, säger Mantorptränaren.

För två år sedan tog Nilsgunnar Johansson klivet, lämnade lärlingslivet och plockade ut proffslicens. I dag har 28-åringen 33 hästar på sin träningslista. – Jag tycker att det ser spännande ut och det känns som att det håller på att släppa. Jag tycker det är ett lagom antal. Jag har unghästarna inne på Mantorp och sedan de äldre starthästarna på familjegården i Boxholm, ungefär tre mil från Mantorp. Som lärling körde Nilsgunnar Johansson nio V75-lopp med två tredjepris som bäst. På lördagen gör han V75-debut som proffs tillsammans med egna Quite Hall i V75-5. – När jag anmälde satte jag upp Johnny Takter eller Björn Goop och mig själv som tredjeval. Men de var upptagna så då jag kör själv.

Två raka segrar Quite Hall är ett treårigt sto som visat finfin form på slutet via två imponerande segrar i lite enklare sällskap. – Vi har tagit det ganska försiktigt med henne. Det är en väldigt talangfull häst och i de två senaste loppen har hon imponerat stort. Hon var omogen i början, men nu har polletten trillat ner. Vad kan du berätta om segrarna? – Senast satt vi i ledningen från tillägg in i första sväng och hon vann överlägset. Näst senast körde jag fram till dödens med ett varv kvar och sedan till ledningen 500 kvar och vi vann med sex längder. Vi har haft tur i de starterna och hittat rätt motstånd. Hon har gjort det bra och vunnit enkelt utan att behöva pressa tiderna. Jag tror att hon kan rekordsänka ganska kraftigt. Quite Hall har travat 1.17,8 som snabbast över medeldistans och den naturliga frågan är förstås hur mycket hon kan rekordsänka på lördagen. – Hon gick 1.15,5 sista varvet med Stefan Söderqvist körde för tre starter sedan och gick i mål med mycket kvar då. Nu senast vann hon med över tio längder. Jag tror hon lätt bör kunna 1.16,5 på distansen. Jag vet inte botten på henne, men det känns som en riktigt bra häst, säger Nilsgunnar Johansson. Vad tror du om vinstchansen? – Det är kul att spänna bågen mot tuffare motstånd och se var hon står. Jag tycker inte hon är borta på förhand och tror att hon ska vara med och slåss om det. Jag tycker det är givet att hon ska med på kupongen. Taktiken från springspår i volten? – Om hon är på rätt humör är hon snabb ut. Prickar jag starten och hon känns bra, ja då kan vi sitta i ledningen och då kör jag gärna där. Ledningen är ändå närmsta vägen till mål. Annars får vi försöka hitta en bra rygg, hon är vass på speed också, säger Nilsgunnar Johansson.

Mamman radade upp segrar Quite Hall har gjort fyra starter i livet och har alltså visat stor talang i de två senaste starterna. Treåringen är en dotter till Lady Minette, en USA-import som imponerade stort i början av sin karriär när hon radade upp segrar för sin tränare Åke Svanstedt. – Jag vet att hon tog sju raka segrar från debuten och att Svanstedt höll henne högt, sedan var det någon skada som satte stopp. Hur kom du över Quite Hall? – Uppfödaren fick inget bud och hon gick åter på Kriterieauktionen. Efter auktionen köpte jag in mig. Om du skulle beskriva henne? – En pigg häst som tycker att det är roligt att träna. Hon visar fin inställning och det känns som en klok häst. Hur stort skulle det vara att vinna på V75? – Det skulle vara det största, hittills. Det är på V75 och i unghästloppen man vill vara med och det är där man syns. Det vore häftigt att vinna, speciellt med egenägt och en häst man tränar och haft från början.

Lars-Ove Pettersson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet