Inför V75: E3-kungen har väl förspänt

40

Inför V75®: E3-kungen har väl förspänt

Svante Båth har tagit fler E3-titlar än någon annan tränare.
På lördagen har han goda möjligheter att räkna in två till.
Solvallatränaren har fem hästar i finalerna.

Treåringsloppet E3 har körts sedan 1997. Varje sommar avgörs fyra finaler, två för hingstar och två för ston, över distanserna 2 140 meter och 1 640 meter. Svante Båth har stått som vinnare 14 gånger. Även i år har han tagit fram unghästar i toppklass och hans adepter tillhör favoriterna i båda klasserna. I stoloppet blir Lacille Boko (V75-4) hårt betrodd efter att ha vunnit sitt försök från ledningen. Det var stoets femte fullträff i sjunde starten.
– Hon har inlett sin karriär jättebra. Hon hade lite temperament och jag bedömde att det var på ett sådant sätt att hon mådde bättre av att komma igång och få lite rutin och hon har verkligen tagit sig i kragen för varje start. Hon är som en vanlig häst nu, om man säger så. Hon har lugnat sig väldigt bra, säger Svante Båth.
Det är 2 140 meter som gäller på Färjestadstravet i Karlstad och Lacille Boko har spår två bakom startbilen.
– Det är ett bra lopp och flera bra hästar men jag tycker absolut att hon är en av dem som räknas. Har man ingen egen tilltänkt spik tycker jag absolut att man ska ta med henne.
Streckar man på lite i loppet kan även Glorious U.M. (V75-4) vara aktuell att ta med från spår fyra.
– Hon behöver få ett väldigt bra lopp och ha lika fin form som i försöket för att kunna sätta nosen först. Men där var vi tvungna att vrida på kranarna till försöket och försöka få lite form till försöket för jag tyckte att det var lite ljummen form på henne i starterna innan. Så jag hoppas att vi inte har formtoppat henne för tidigt.

”Ska segerstrida”
I Båth-trion som startar i grabbarnas final är det Mellby Jinx (V75-7) som är mest påpassad av spelarna. Han spurtade hem sitt uttagningslopp från andra par utvändigt.
– Han ska gå barfota bak och så ska vi också ta ett par rycktussar. Det känns som att vi måste tuffa på lite grann för att han ska räcka till här men jag har absolut en häst som jag tycker ska segerstrida om han har en bra dag och får rätt resa. Vi har testat rycktussarna hemma och det föll väl ut även om han inte försvann till någon grannkommun.
Stallkamraterna som gör Mellby Jinx sällskap i finalen kvalade båda in som försökstreor. Därmed har de svåra utgångslägen i spår sju respektive elva och skulle någon av dem skära mållinjen som etta drar utdelningen på V75 i höjden.
– Chipper Kronos (V75-7) ska också gå med rycktussar, det ska alla tre vi har i loppet göra, och han svarade väldigt, väldigt rejält på dem faktiskt. Han är väldigt kvick ut och jag hoppas att han får en fin resa. Däremot har han sprungit och somnat lite i loppen någon gång, som han gjorde i sista sväng i kvalet, så jag hoppas att rycktussarna kan hjälpa till i det läget så att han tävlar hela distansen.
– Cool Kronos (V75-7) tycker jag gjorde det bästa lopp han har gjort för mig i försöket. Han var väldigt rejäl och både han och ”Chippen” borde gå framåt ganska rejält med loppen också eftersom vi hade tagit det lite lugnare med dem.
Kan du rangordna hästarna efter segerchans?
– Då är det nog Mellby Jinx som har bästa chansen före Lacille Boko. Sedan blir det Glorious U.M. och efter henne är det hugget som stucket mellan Chipper Kronos och Cool Kronos.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.