Inför V75: En travlig turchaffis

238

turchaffis

Turknuttar har man hört talas om.
Men turchaffisar?
Bussägare Stig Långström från Umeå är delägare i succéhästen Vincennes och har dessutom dubbla chanser att vinna V75-lopp i helgen.
– Det är ofta tankarna flyger iväg till hästarna när man sitter och kör.

Han är värd all tur, säger folk och syftar på alla framgångar på travbanorna den senaste tiden. Stig Långström från byn Yttersjö utanför Umeå är inte precis den gapiga typen utan har tvärtom gjort sig känd som en mycket ödmjuk person.
Som ägare till en busspark om tio bussar blir det oftast jobb alla veckans dagar för Stig Långström. Långa pass. Han erkänner att tankarna ofta vandrar iväg till hobbyn.
– Hur ofta jag tänker på trav om dagarna? Ska vi säga 30-40 procent av tiden. Egentligen jobbar man ju jämt och det här med travet är min återhämtning. Att få åka ut och hälsa på hästen, kanske köra och slutligen se den tävla är livskvalitet. Att det börjat gå så bra på senare tid är en bra bonus, säger han och skrattar.

Släppte till på V75
Intervjuföremålet sitter i förarsätet i en av sina bussar och det är just där bakom bussratten han vunnit många stora travlopp ända sedan han gick med i sin första häst för ungefär 15 år sedan. Men det har förstås varit i fantasin.
Några sämre hästar har passerat revy – hästar med ”varierande framgångar” för att använda Stigs egna ord. Men 2010 började det släppa till på allvar. Carmen Sund kvalade in till finalen av Svenskt Travoaks och Chuck Liddell vann på V75 hemma i Umeå. 2011 kom ytterligare en V75-seger med Northern Spy på Solänget.
– Jag har alltid ägt hästar tillsammans med andra och utan den där gemenskapen hade det inte alls varit lika roligt. Som när Vincennes vann Oaks i fjol. Om jag hade stått ensam på Solvalla efter segern och inte haft någon att dela det där med hade det inte alls varit samma upplevelse.

Exklusive Vincennes…
Vi kommer in på Vincennes, ett fyraårigt sto i träning hos Sören Lennartsson på Umåker som i fjol vann stora lopp som Svenskt Travoaks och Breeders’ Crown.
Framgångarna ovan är alltså exklusive allt Buss-Stig fått vara med om med just Vincennes. Stoet är en av landets mest lovande travare som tjänat 2,5 miljoner kronor och tagit sex segrar på nio starter i karriären. En saga som började ifjol.
Han deläger sex hästar men just Vincennes rår han om med vännerna Roger Källman och Kenneth Conradzon i Stall Tre Vise Män.
– Hon är fantastisk. Vincennes går ut i ett V65-lopp fredag kväll och det blir faktiskt första starten hon gör här hemma.
Stig har tre chanser till som hästägare i helgen. Big Dog Online startar i V65 fredag kväll. Under lördagen har han ringat in två hästar i programmet 10 Northern Spy i V75-2 och 12 Carmen Sund i V75-7
– Det var för himla otur att Carmen skulle få ett tolftespår och nu vill det till ett mirakel för att hon ska vinna. Kanske kan det bli lite pengar för henne. Northern Spy däremot tror vi lite på både tränaren Mats Bucht och jag. Han har formen i stigande och ska faktiskt räknas med chans.
Northern Spy ägs av stallet S.L.U.R.K. där Stig, Roger och Kenneth som är med på Vincennes har gått samman med ytterligare två personer.
– Vi är fem på den hästen. Hästar ska man äga tillsammans, säger Stig Långström.

Mikael Wikner

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelNästagångare 26 april
Nästa artikelNästagångare 27 april – 1 maj

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.