Inför V75: För femte vintern i rad är det skor på som gäller

58

För femte vintern i rad är det skor på som gäller

Skor på i jul-månaden december.
Barfotaförbud råder i travets Sverige och under Åbys tävlingsdag med V75 på lördag måste alla hästar tävla med skor.
Vad ska man tänka på som spelare?

För femte vintern i rad är det skor på som gäller för alla hästar på landets alla travbanor från och med den 1 december. Ett generellt barfotaförbud som sträcker sig till sista februari.
Sol och plusgrader spås av SMHI till lördagen i Mölndal.
Men att Åbytravet brukar kunna erbjuda sommarunderlag så här års spelar ingen roll. Gränsen måste dras någonstans.
– Det är väl inte någon som har problem med förbudet här nere. Tvärtom att det är många tränare som är positiva kring det här. Det är klart att det är en större omställning för hästar som oftast tävlar barfota. Men det är klara förutsättningar. Vissa hästar passar det här bra för och vissa passar det mindre bra för, säger Kristofer ”Fölet” Jakobsson på Åbys sportavdelning.
Jakobsson har nyligen hoppat på som tipster i banprogrammet. Efter lottningen av startspåren i helgen blev han sittande i några timmar för att bena ut lördagens V75-omgång.
– Det kommer att gå lite långsammare i loppen på lördag nu när alla hästar tävlar med skor tänker jag. Sedan är väl inte ledningen lika viktig heller under den här tiden på året, säger Kristofer Jakobsson.
Han påminner om Åbys dubbla open stretch.
– Att vi har open stretch här brukar innebära att det ofta händer mer i loppen om man jämför med många andra banor. Det är upplagt för körning på lördag.

Varnar för den starke
Skotvånget ger en liten fördel för hästarna som oftast brukar gå med skor. Tvärtom så missgynnas kända ”barfotaspecialister” något.
Kristofer Jakobsson provar med två singelstreck på V75 i sitt tipsförslag i banprogrammet. Petri Puro-tränade 1 Martin de Bos, körd av Peter Ingves, har visat form i alla starter på slutet och bankas i den inledande silverdivisionen (V75-1) på lördag.
– Just det loppet finns en liten luring nu med barfotaförbudet. 11 Pacific Face hade jag rankat ner normalt men på lördag kan den vara väldigt gynnad. Hästen är van att tävla med skor och är ju verkligen jättestark. Pacific Face kanske får det lite lättare igen nu när det är vinter och lite långsammare tempon i loppen, säger han.
Singelstrecket plitas ändå ner i V75-1 – om än med viss tvekan.
– Ja. jag tror att Martin de Bos vinner oavsett. Men Pacific Face kan man nog ranka upp lite. Jag har honom som tvåa.

Travtjöt med Englund
Kristofer Fölet Jakobsson jobbar som hästägaransvarig på sportavdelningen och fungerar som intervjuare i vinnarcirkeln och i intern-tv:n.
Någon tipster i egentlig mening vill han inte kalla sig.
– Jag är ingen tippare egentligen. Men nu kompletteras det här med podden jag och Sören Englund gör i stället. Åbytravets egna podd Travtjöt kommer ut med ett avsnitt inför varje tävlingsdag där vi tar tipsen lopp för lopp, på onsdag är Robert Bergh vår gäst, säger Jakobsson.
Din andra spik hittar du i bronsdivisionen (V75-7) i form av 2 That’s Art. Peter Untersteiner tränar och sonen Johan kör. Hur lyder motiveringen?
– That’s Art var verkligen bra senast då han plockade ner Höwings Unbeatable från utvändigt ledaren. Jag tyckte att det var ett jävla kraftfullt intryck över mål och… ja, jag tror den vinner helt enkelt. That’s Art vann två raka på Åby i början av fjolårssäsongen och man hörde direkt på Peter att det var en häst som han hade höga tankar om.
Vad är lördagens sportsliga höjdare?
– Legolas Minne, gulddivisionen (V75-6) är loppet jag ser fram emot mest. Det kanske inte är den bästa upplagan vi haft men det är en väldigt öppen historia på förhand. Jerry Riordans 5 Betting Gangster gör första starten mot äldre konkurrenter. Att Flemming Jensens 8 Slide So Easy har en andraplats i raden från Yonkers Raceway (VM-loppet) är klart respektingivande. Både 9 Baron Gift och 10 Mack Dragan är två topphästar som haft ett starkt år som lurar lite där bakom, slutar Kristofer Fölet Jakobsson.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V86 Superjackpot: Pastorns Lady kan vara spiken
Nästa artikelInför V86 Superjackpot: Captain Knas har överraskat på V86 förr

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.