Inför V75: Från flopp till topp i Bergsåker Winter Trot?

93

inför v75® från flopp till topp i bergsåker winter trot?

Senast floppade han som favorit i gulddivisionens final.
Men förklaringen kan vara så enkel som att han inte fick fäste i banan.
I nyinstiftade Bergsåker Winter Trot tar Global Adventure nya tag.

På lördagen är det då dags för första upplagan av Bergsåker Winter Trot. Förutsättningarna är 2 640 meter med autostart och förstapriset på en halv miljon kronor gör loppet till vinterns största för den äldre eliten på svensk mark.
– Vår ambition är att Bergsåker Winter Trot ska bli vinterns motsvarighet till Sundsvall Open Trot på sommaren. Tillsammans med våra samarbetspartners kommer vi att bygga ett event med flera olika vinteraktiviteter. Vi hoppas på en riktig folkfest, vilket skulle vara unikt i trav-Sverige vintertid, sa marknadsansvarige Daniel Näslund när Bergsåker presenterade loppet i höstas.

Fästet orsakade floppen
Det nya storloppet går som sjunde och sista avdelning inom V75® och har lockat ett namnkunnigt startfält. Favorit blir franske hårdingen Ble du Gers och spelarkollektivets bedömning är att han i första hand utmanas av dubble Sundsvall Open Trot-vinnaren Milligan’s School och Global Adventure. Den senare var spelad till favorit när samma trio möttes i gulddivisionens final på Solvalla för två veckor sedan men då underpresterade han rejält och kroknade fullständigt i ledningen in på upploppet. Förklaringen kan ha varit att han hade behövt broddar i skorna.
– Fram till två avdelningar innan var det dagsmeja och mjuk bana. Men så slog det om och blev kallt. Hade du frågat mig vid defileringen hade jag fortfarande tyckt att han hade rätt på fötterna, men med facit i hand hade han nog inte det och redan 700 kvar, när han var på väg över i pass, förstod jag att han inte fick det fäste han behövde, säger topphästens tränare Svante Båth.

Bra startspår och gillar distansen
Hur banunderlaget blir den här gången är svårt att säga på förhand men vädersiarna spår klar himmel och någon minusgrad när V75 drar igång. Bllir det broddar i skorna är det inget bekymmer för Global Adventure. När han i sin näst senaste start vrålspurtade till seger i gulddivisionen gick han med broddar runt.
– Brodd klarar han bra och vi har kollat upp honom efter senast utan att hitta något fel. För att vi ska vara helt säkra måste han testas i lopp och jag tycker att spelarna ska ta med senaste insatsen i beräkningarna. Men eftersom vi har kollat upp honom och allt känns normalt i träningen måste det vara min tro att han inte fick det rätta fästet senast.
Vid segern näst senast var distansen densamma som den här gången och totalt har det blivit tre segrar på fem försök över 2 600 meter. De övriga två gångerna, däribland Svenskt Travderby 2020, har han skurit mållinjen som fyra.
– Det kanske inte är en favoritdistans men han har så jäkla hög standard och lägstanivå så många andra tar stryk över lång distans på ett annat sätt än vad han gör. Han är startnabb och spår två är jättebra. Därifrån kan Erik (Adielsson) skicka iväg från start eller avvakta. Han har fått all information om hästen och bestämmer taktiken precis som han vill. Och oavsett upplägg är min häst en av dem som ska räknas.

Föregående artikelElitloppet: 100 dagar till årets travfest
Nästa artikelV75 BERGSÅKER – TIPS, ANDELAR & NÄSTAGÅNGARE

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.