Inför V75 fredag: I Fas inför Elitloppet

101

Inför V75 fredag: I Fas inför Elitloppet

Toppsport på långfredagen.
Färjestad lockar med många läckerheter under andra dagen av Spring Race.
– Det är en viktigt dag för stallet. Jag tror att den kommer att säga mycket hur hästarnas säsonger kommer att bli och jag har två som är bra nog att vinna sina lopp, säger Jerry Riordan som gästar med drömmar om Elitloppet.

Spring Race innebär V75 under dagarna fyra med upplösningen på påskafton då en saftig multijackpot ska delas ut.
Tittar man på den sportsliga delen är det tveklöst långfredagen på Färjestad som bjuder på mest påskgodis.
Förutom årets första Breeders’ Crown-tävlingar som i vanlig ordning samlat många av landets mest lovande unghästar så toppas anrättningen av en riktig godbit i femåringsloppet med det långa namnet Hertigen av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal.
Många är hästarna som tagit steget från seger i detta lopp till Elitloppet.
From Above gick direkt till seger 2003, andra exempel på hästar som gått raka vägen till landets största lopp är Panne de Moteur, Propulsion och Pastore Bob.
Magic Tonight väntade ett år, men vann å andra sidan Elitloppet 2015.
Så att någon eller några av fredagens tio deltagare återfinns på startlinjen sista söndagen i maj är långt ifrån någon vild spekulation.

”Farten att vara med i Elitloppet”
Jerry Riordan hoppas att Zarenne Fas ska vara en av dessa.
– Han har definitivt farten att vara med i Elitloppet. Jag säger inte att han kan vinna Elitloppet, men han är bra nog att vara med, redan i år, fastslår Riordan vars häst vann det tyska storloppet Grosser Preis von Deutschland i stor stil i höstas, men närmast kommer från två misslyckade starter på Vincennes.
– Det var något som inte stämde där nere. Det var inget tryck i honom i något av loppen utan att jag har någon annan förklaring än att han inte trivdes med att springa där. Vissa hästar gillar inte Vincennes. Men vi vet att han trivs på våra platta banor och han känns väldigt fin inför comebacken.
Hur ser du på uppgiften?
– Jag är faktiskt glad att han fick spår 9. Det blir en bra ursäkt för att ge honom ett snällt lopp med ryggar i det längsta. Det innebär att han behöver tur på vägen, men har han det så är hästen bra nog att vinna. Han är väl preparerad inför det här och även om jag inte kört snabbare än 1.15/1 600 meter så räknar jag med att han ska prestera på samma nivå som han gjort i Sverige tidigare.

”Väldigt mycket fart i benen”
Vad gäller sina övriga hästar så vill Jerry Riordan lyfta fram en häst till som V75-spelarna ska ta i beaktning, treåriga Globalizer (V75-4) som gör sin blott fjärde start i karriären.
– Det är en häst med väldigt mycket fart i benen. I de två första starterna mötte hon äldre hästar och vi valde att köra snällt, men senast var det en mer passande uppgift mot jämnåriga och då var hon riktigt bra. Snabb från början och stark till slut med gott om krafter kvar i mål. Som hon känns i träningen kommer hon att vara ännu bättre den här gången, säger Riordan som emellertid inte är säker på att hästen kan förvalta innerspåret till ledningen.
– Det är omöjligt att säga eftersom jag inte kan konkurrenterna ordentligt. Jag kommer i alla fall att säga åt Stefan (Persson) att inte stressa henne första biten och är någon annan för snabb så får vi smyga istället. Blir hon fastlåst på innerspår så är det inte hela världen, men kommer hon loss så har hon absolut fartresurserna att slåss om segern, säger Riordan och avrundar:
– Det finns ett talesätt i Italien att man kan säga vad för sorts dag det kommer att bli genom att se på hur solen går upp. Den här tävlingsdagen känns lite som min soluppgång inför säsongen.

Det här berättar Jerry Riordan om sina övriga två V75-hästar:
– 12 Neutron Håleryd (V75-2) har överraskat positivt i varje start. Det är ingen häst med kapacitet för kulltoppen, men han är travsäker, avslappnad och har rätt inställning så jag är säker på att han kommer att tjäna fina pengar under karriären. Vi ska testa honom med amerikansk sulky för första gången och hoppas att det ska göra honom snabbare, men läget och motståndet gör att jag inte kan ha några segerförhoppningar.
– 1 Darshana (V75-6) ville jag egentligen årsdebutera i enklare omgivning, men ägaren tyckte det var kul att prova här så då fick det bli så. Hon följer med i alla tempon och gör alltid sitt, men har bara vunnit ett lopp i karriären och det var efter en perfekt resa. Vinterträningen har gått som förväntat och hon är väl förberedd, men motståndet är stenhårt och jag är glad om hon kan följa med till fina pengar.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.