Inför V75 Gävle – Twister Bi gör comeback

171

Inför V75 Gävle - Twister Bi gör comeback

Världsmästaren är tillbaka.
Twister Bi gör comeback i Prins Daniels lopp på Gävletravet på lördag.
En halv miljon kronor och en rosa biljett väntar segraren men Elitloppet skulle inte vara aktuellt om stjärnan vinner.
– Förra året blev vi inlåsta och utan pengar men hamnade ändå i Elitloppet, i år hoppas jag på motsatsen, säger tränaren Jerry Riordan.

Närmare tio miljoner kronor insprunget. Twister Bi (V75-6) hade ett magiskt fjolår med segrar i bland annat Oslo Grand Prix, Ulf Thoresen Minneslopp och toppade säsongen med att ta hem VM-loppet på Yonkers i USA.
Men efter en mindre bra start i december på Vincennes har Twister Bi inte synts till på tävlingsovalen.
– Det visade sig att han hade en lunginfektion. Han hade mycket slem och lite blod i lungorna. Vi behandlade honom i omgångar och när undersökningen visade att slemmet var helt borta började jag träna honom. Men jag kände att han inte var sig själv och då visade det sig att det var blod där. Veterinären förklarade då att hans lungor fortfarande var sköra från infektionen och att vi var tvungna att vara tålmodiga, berättar Jerry Riordan och fortsätter:
– Vi gör allt vi kan göra. Allt från hur vi värmer upp och tränar honom till ventilationen i stallet och vad han äter. Han äter flera olika vitaminer och örter, jag vet inte hur många olika sorter det är och oavsett vad det är så fungerar det.
Efter tuffa månader njuter Halmstadstränaren av att få köra sin stjärna igen.
– Jag satte på honom sulkyn för ett par veckor sedan och lät honom löpa ut på slutet. Han fortsatte bara accelerera och attackerade verkligen mållinjen. Han gick nog 1.11,0 de sista 300-400 metrarna och sättet han gjorde det på – han var frisk och glad.

”Hoppas att jag inte är dum nog”
På lördag väntar en efterlängtad comeback för Twister Bi. En årsdebut som Gävlepubliken har chansen att uppleva på plats när V75 gästar stadens travbana.
Jerry Riordan åker upp redan på fredagen för att ge sin häst bästa möjliga förutsättningar inför starten i H.H.K. Prins Daniels lopp. I potten ligger bland annat en åtråvärd Elitloppsbiljett men det är inte anledningen till att tränaren åker hela vägen från Halmstad.
– Hur det än går så vill jag inte starta i Elitloppet med honom, säger Jerry Riordan och utvecklar:
– Jag vill verkligen att han ska vinna men jag hoppas att jag inte är dum nog att tacka ja och säga att vi är redo för det – det vore inte det bästa för hästen. Om Twister Bi är sitt gamla jag och tävlar som han alltid gjort blir säkert många besvikna om han inte är med i Elitloppet men jag vet att det inte vore rätt att tacka ja. Jag hoppas att Anders (Malmrot) är förstående i så fall.
Om inte Elitloppet, hur ser planen ut framöver?
– Idealt vore att kunna tävla honom var tredje vecka. Jag åker gärna tillbaka till Kouvola i Finland, jag har bara goda minnen därifrån och Kymi Grand Prix. Om det passar kommer jag försöka åka dit med Twister Bi.

Resan viktigare än seger
Det är inte bara den rosa biljetten som är i skymundan på lördag. Seger är även det en senare prioritering.
– Jag hoppas verkligen att många hästar går iväg. Jag vill inte att Twister Bi ska hamna utvändigt ledaren och jag vill inte att han flyger iväg från start. Det är hans första lopp så det är viktigt att han är avslappnad och att hans lungor är så elastiska som möjligt. Vi tar vad vi får och om han är sig själv kommer han att passera några hästar, det vet alla, säger Jerry Riordan.
Även om rätt lopp kommer i första hand finns en god segerchans.
– Att han har varit så glad och stark i träningen, och haft bra hjärtrytm efteråt, tyder på att han är nära 100 procent. Och om han är det och får rätt resa har han chansen att vinna. Hästen känns bra. Han var så övertaggad att jag lättade från träningsvagnen när vi lämnade stallet i dag och det är alltid ett gott tecken, säger Jerry Riordan med ett skratt.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.