Inför V75: Genrep för Very Kronos

60

Inför V75®: Genrep för Very Kronos

Först Paralympiatravet, sedan Elitloppet.
Men allra först Örebro.
Svante Båth väljer en annorlunda uppladdning inför kommande storlopp med Very Kronos.
– Det här har varit lite av planen hela tiden, även om jag inte velat säga det högt, berättar tränaren till lördagens största profil.

 Very Kronos väg mot stjärnstatus har varit spikrak sedan han i höstas bestämde sig för att lägga galoppskorna på hyllan.
Svante Båth visste redan inför årsdebuten på Bergsåker att han hade biljetten klar till Paralympiatravet. Att Very Kronos aldrig kunde nå Who’s Who över upploppet var därför inget som störde ritningarna.
Men många blev nog överraskade när den regerande svenske mästaren dök upp i lördagens startlistor, bara veckan innan miljonloppet på Åby.
– Den som är orolig för att det kan bli tufft för honom kan tänka på den lilla resan vi gjorde till Skellefteå i höstas. Det var 80 mil enkel resa, sedan hem och vidare till Åby lördagen efter då han sprang världsrekord, påminner Båth som dessutom har ytterligare ett mål med loppet som körs över elitloppsdistansen 1 609 meter. En distans som Very Kronos helt saknar erfarenhet av.
Karriärens enda start över sprinterdistans slutade nämligen med galopp i första sväng på Hagmyren i september, för övrigt hästens senaste felsteg i lopp.
– Jag fattar egentligen inte hur man kan köra ett uttagningslopp till Paralympiatravet över 1 600 meter, och alla andra över 2 100 meter. Det är som att ett kval till långa E3 går över kort distans. Men som läget är för egen del så passar det perfekt. Jag vill gärna ha ett 1 600-meterslopp i kroppen på honom, om vi nu skulle lyckas få en rosa biljett.

Toppform i Elitloppet
En rosa biljett betyder välkommen till Elitloppet och Svante Båth hymlar inte med att det är försommarens riktigt stora mål.
Men då kommer Very Kronos inte att matchas på samma sätt.
– Får han en inbjudan till Elitloppet efter Paralympiatravet så blir det inga starter däremellan. Om allt går väl kan vi få de täta starterna den söndagen istället.
Om man mäter formen i procent, var skulle du säga att han står inför lördagens lopp?
– Det är en väldigt tacksam häst att sätta i form. Han har aldrig sämre än 75 procent och det är väl ungefär där han låg i årsdebuten. Hästen var väldigt pigg i loppet, men han var positivt pigg, bara löpglad. Han var inte speciellt trött och hade låg puls efteråt och allting i träningen tyder på att han tagit det på bästa sätt. Nu hoppas vi att lördagens lopp ska göra att han har åtminstone 95 procent i Paralympiatravet. De sista procenten försöker vi få till sista söndagen i maj om vi får vara med där. På lördag skulle jag säga att han ligger någonstans mellan 75 och 95.
Vilken typ av genomkörare är du ute efter på lördag, en resa utvändigt om ledande Sorbet i hårt tempo?
– Det är inget önskescenario, men hästen klarar att gå i dödens om det skulle vara så. Och skulle han behöva springa sig trött så oroar det mig inte heller. Det viktigaste för mig den här gången är att hästen går felfritt och får den genomkörare som vi planerat för.
Hur ser du på segerchansen?
– Det vill jag inte spekulera i eftersom det inte är så viktigt för mig den här gången. Det viktiga är att hästen går felfritt och gör ett riktigt bra lopp. Barfotakörningen sparar vi på och inga ändringar i övrigt heller, säger Svante Båth.

Det här berättar Svante Båth om sina övriga hästar på V75:
– 8 Zante Grif (V75-3) var jag lite osäker på inför första starten och tog det mest för att se och lära med skorna på. Sedan har hon har fungerat riktigt bra i två starter. Senast gick hon jättefort upploppet ner och jag var väldigt nöjd. Vi hoppas att det går att köra barfota bak igen och tar hon bara de täta starterna på rätt sätt så tycker jag att hon ska slåss om segern här. Även om hästen varit rejäl i tidigare regi så upplever jag henne som mer snabb än stark.
– 12 Coin Perdu (V75-7) har fungerat väldigt bra och inte behövt gå i botten i någon start sedan comebacken. Han har väl kommit upp i full form nu och det vi jobbar på är hårdheten, därför varvar vi lite tuffare uppgifter med lite enklare. Han står distansen, men nu möter vi toppduon från Harper Hanovers i fjol och då är det svårt att tro på mer än platschans. Inga ändringar.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelSuperstjärnan missar Elitloppet – ”Hästen är sjuk”
Nästa artikelV75 Örebro med TIPSAREN / SPELGUIDEN

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.