Inför V75: Hawk Cliff vinner när som helst

203

Hawk Cliff vinner när som helst

Timo Nurmos vann åtta olika championat under 2019.
De tre tyngsta titlarna var allsvensk tränarchampion samt V75-ligan och Solvallas tränarliga där han var förkrossande överlägsen.
Nu kan Nurmos rivstarta det nya året med nya V75-segrar på lördag.
– Hawk Cliff vinner när som helst, säger han och avslöjar vilken som var den största dagen i fjol bland alla storloppssegrar.

Svensk Travsport (ST) har sammanställt olika topplistor för travåret 2019. I dessa kan man utläsa att Timo Nurmos är den tränare som vann flest championat förra året. Lägg därtill en rad storloppssegrar och andra värdefulla triumfer.
Stallets hästar sprang in mest pengar av alla och Nurmos vann tränarligan med 36,5 miljoner kronor inkört. Det blev 210 tränarsegrar – varav 51 av dessa kom i V75 – vilket gjorde att finländaren vann V75-ligan överlägset före Robert Bergh som hade 26 segrar.
Nurmos vann även tränarligan på hemmabanan Solvalla i överlägsen stil och tog även hem championaten på Mantorp, Eskilstuna och Lindesberg.
– Sedan körde vi även in mest pengar på Solänget också. Det var överraskande, säger Timo Nurmos med ett skratt.
– Det har varit ett fantastiskt år och jag är mycket nöjd. Vi vann de tre viktigaste championaten, tränarligan, V75-ligan och Solvallas liga. Ska man vinna dessa måste det rulla på bra hela året och vi har inte haft några svackor. Men det har vi inte haft de senaste åren heller och det är ingen stor skillnad på resultaten mot året innan, fortsätter Nurmos som 2018 vann 46 V75-segrar enligt ST.
– Vi vann V75 i genomsnitt en gång i veckan förra året och det är otroligt bra gjort. Då har vi inte ens startat varje vecka. Det har också varit en bra spridning på segrarna och en bra bredd i stallet. Nästan alla hästskötare har haft en häst som har vunnit på V75 och det är kul.

”Det var min största dag i fjol – otroligt stort”
Förutom de redan nämnda titlarna så kan tilläggas att Nurmos även vann tränarligan för Breeders Crown i fjol. Bland de större segrarna märks Readly Express triumfer i Prix de France, Criterium de Vitesse och Finlandia-Ajo. Han vann även det finska Stoderbyt genom El Fitzgerald och Suur-Hollola-Ajo med Hachiko de Veluwe. På hemmaplan märks större segrar som Harper Hanovers lopp med Eelis, Breeders Crown med Brother Bill samt två guldfinaler genom Global Trustworthy.
– Vi har vunnit många stora lopp och flera internationella segrar. Bland annat Finlands två största lopp. Den finaste dagen var när Readly Express vann Finlandia-Ajo och El Fitzgerald vann Stoderbyt. Samma dag fick jag även motta hedersutmärkelsen Guldnålen av finsk travsport.
– Det var otroligt stort och bara sex stycken som har fått den tidigare. Det är ungefär lite som Hall of Fame i Finland så det var väldigt fint. Två sådana stora vinster, plus utmärkelsen, gjorde att det var största dagen i fjol och den som jag minns bäst. Men det var även jättekul när Eelis skrällde i Harper Hanovers lopp. Det är min egen uppfödning, säger Timo Nurmos som även har fått en galoppör uppkallad efter sig. Den nyblivne treårigen Timo Nurmos (bilden), som tränas av Caroline Malmborg, är obesegrad efter två starter på Bro Park och ska nu tillbringa vintern i Dubai.

”Spurtat snabbast av alla”
När vi nu skriver 2020 så nollställdes räkneverket på nyårsdagen. Under årets första V75-dag på Jägersro deltog inte Timo Nurmos men på lördag är han i hetluften på Bergsåker. Han skickar upp två riktiga vinterhästar som båda två fungerar mycket bra med att tävla med skor och broddar. Att hästarna dessutom är i toppform gör inte saken sämre och det är Hawk Cliff och Zenit Brick som kan ta Nurmos första V75-seger för året.
– Hawk Cliff (V75-1) är väldigt fint i ordning. Han har avslutat strålande två gånger i rad och spurtat snabbast av alla. Det har han gjort från bakspår och den här hästen får nästan alltid dåliga lägen. Han går bra över långa distanser och har vunnit flera lopp över 2640 meter. Han går så bra med skor och har inga problem om det skulle krävas broddar. Det blir jänkarvagn igen och jag tror att han kan vinna när som helst.

”Zenit Brick har slagit Propulsion förut”
I Gulddivisionen selar Nurmos ut Zenit Brick som återigen ska tampas mot Propulsion. Zenit Brick vann i alla fall spårlottningen och startar från bricka fyra bakom bilen, medan Propulsion fick spår tio.
– Zenit Brick (V75-3) var mycket bra senast och kusken var väldigt nöjd efteråt och sa att det fanns krafter kvar. Han hade ett dåligt läge med bakspår och det var meningen att köra snällt. Det går inte att köra till dödens varje gång men han avslutade väldigt bra bakom Propulsion och var inte trött i mål.
– Hästen har varit fin i träningen efteråt och man känner att han är i riktigt bra form nu. Normalt blir det svårt att slå Propulsion men han har gjort det förut och det var i fjol när Nadal Broline vann en guldfinal där Zenit Brick var tvåa och Propulsion trea. Så man vet aldrig. Det blir jänkarvagn igen precis som senast, och det var första gången på väldigt länge. Han har gått med det en gång tidigare när han var ung, säger Timo Nurmos som även meddelar att träningsförhållandena på träningscampen Jordanstorp gård har varit bra de senaste två veckor efter mycket regnande i november och december.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.