Inför V75: Hovslagarens uttalande rör om

222

image-7

Ett vågat uttalande i början av veckan.
Hur vågar karln vara så optimistisk med en nästan otippad häst?
Hovslagaren och travamatören Leif T Dahlberg från Umåker har satt myror i huvudet på många V75-spelare inför lördagens jackpotomgång i Sundsvall.
I landets största facktidning Travronden är det ett citat som sticker ut lite i veckans tips. I intervjudelen för V75-2 finns ett uttalande som dragits extra på.
Umåkeramatören Leif T Dahlbergs tar in luft: ”Jag tror på spets och slut på lördag”.
Vågat. Men tidningen låter sig inte imponeras. Leif T Dahlbergs femårige valack Top Shot rankas nia i fältet med tolv hästar.
Ambulerande hovslagaren Leif T Dahlberg ångrar inte det han sagt till Travronden.
Visserligen är han känd för sitt skämtlynne och goda humör – men tipset är seriöst i jackpotomgången där en ensam vinnare enligt prognosen kan bli 48 miljoner kronor rikare.
– Är Top Shot den häst jag tror så ska det här blir roligt! Han är mycket startsnabb och även om det kan bli svårt att ta sig förbi hästen invändigt (2 Mellby Brunello) så måste vi göra ett rejält försök i alla fall. Favoriten kommer hur som helst att få sig en tryckare – och kommer min till ledningen tror jag på toppchans. Kanske låter det konstigt, men så är det, säger Leif T Dahlberg.

Äldsta ynglet till start
Hovslagare i 23 år och en bakgrund i olika travstall i landet som sträcker sig ännu längre tillbaka i tiden.
Leif T Dahlberg är amatör sedan många år och i stallet i byn Skavdal i Vännäs i Västerbotten finns för dagen fem hästar.
– Jag och sambon har att göra. Det är en liten nysatsning som började med att jag köpte stoet Sandra Roy av Hans Adielsson på Jägersro. Sedan har det ynglat av sig rejält. Vi har flera avkommor efter henne och Top Shot är den äldste.

Vill inte vara blyg
Femårige Top Shot skadade en kota i ett bakben i mars i år och var mer eller mindre utdömd som tävlingshäst. Men Dahlberg ville inte ge upp. Hästen opererades på Mälarkliniken och har nu gjort tre starter efter comebacken i början av november.
– Han är alltid glad och älskar att träna och tävla. Han vann i sin andra start på en inte alls så märkvärdig tid men var inte tagen efteråt. Senast blev det galopp. Allt har gått bra så här långt och jag bara måste vara optimist på lördag.
– Om motståndarna vet du ju aldrig – men den här gången sticker jag ut hakan. Kanske faller jag tungt, men hellre det än att vara blyg.

”Håller fanan högt”
Även om det regnat och varit småfruset om vartannat i markerna och förberedelserna inte de bästa, är förväntningarna stora menar tränaren.
Ove A Lindqvist som kör på lördag är en offensiv kusk. Den här gången får offensive Lindqvist dessutom körorder om att inte spara på krutet…
– Top Shot kan vinna från andra positioner också, men jag inbillar mig att han är bäst i spets. Ove sa direkt efter segern att jag har en häst som duger på V75. Annars hade jag nog inte anmält honom. Vi sätter vi på ett helstängt huvudlag och Ove får order om att vara riktigt offensiv. Vi har fått låna en sån där jänkarvagn och vi håller fanan högt. Vi måste försöka åtminstone, säger Leif T Dahlberg och skrattar.

Fotnot: Lördagens jackpotomgång är den första av fyra V75-omgångar i jul. Solvalla arrangerar Extra V75 23 respektive 26 december.Axevalla tar hand V75 lördagen 28 december.

Mikael Wikner