Inför V75: Hur blir banan på Vermo?

247

image-4

Kung Bore är på väg att göra entré i Finland.
Det kan ge en svårbemästrad V75-bana på Vermo på lördagen.
Vi tog ett snack med banmästaren Juha Keskimaunu.
På onsdagen erbjöds en fin bana när det tävlades på Vermo-banan i Helsingfors och det var valfri balans på hästarnas hovar.
Prognoserna inför helgens V75-tävlingar hotar med snöblandat regn och minusgrader.
– Min ambition är att det fortsatt ska vara valfri balans och jag är inte orolig för kyla eller regn. Då kan jag hålla banan i det skick jag vill. Det som oroar är om det blir snöfall under själva tävlingsdagen för då blir det snabbt kladdigt och moddigt. Då behöver man troligtvis något slags fäste under hovarna. I dagsläget är det fifty-fifty för att det ska snöa just under tävlingsdagen, säger Juha Keskimaunu.

Banan stängd på fredagen
– Vi har bestämt att hålla banan stängd under fredagen för att kunna preparera den efter bästa möjliga sätt. Det blir långa arbetsdagar fram till lördag nu när vädret är ostabilt. Men jag har inga problem med det för jag vill ha en bana i bästa möjliga skick.
Är det sommarbalans, barfota eller hakar i skorna som gäller på lördagen?
– Ambitionen är som sagt att det ska vara valfri balans. Men jag kan inte styra över vädrets makter. Får vi snöfall under tävlingarna lär det behövas skor för att få fäste.

Petri Johansson