Inför V75 (jackpot): Det är Alex som ska ”ta hem” hästarna i Åbys miljonlopp

208

inför v75® (jackpot) det är alex som ska ta hem hästarna i åbys miljonlopp

Hallå där…
…Alex Persson, 18, ny löpningsreferent på Åbytravet sedan i höstas som ska referera sitt livs första Åby Stora Pris på lördag. Under dagen finns även möjligheten att du får prata hem Edibear, som din mamma Linda tränar, till en stor seger på V75®. Vad säger du om din uppgift?

– Att referera ett så stort lopp som Åby Stora ska bli jättekul. Jag fick ju känna på det under Paralympiatravet och pokalloppen (Konung Gustaf V:s Pokal och  Drottning Silvias Pokal) tidigare i år. Rent allmänt tänder man till lite extra när det är större lopp! Edibear fick jag ju referera in i vintras när han vann V75 på Åby – men det här är förstås ännu lite större.
Det handlar om 8 Edibear som tränas av din mamma Linda Persson och körs av din pappa Stefan, en häst som är med och gör upp i fyraåringsloppet Ragnar Thorngrens Minne, V75-6.
– Ja, det går inte att sticka under stol med att det är lite svårare att hålla det i styr om man är lite känslomässigt påverkad.
Du är ordinarie banreferent på Åby sedan i oktober. Hur fick du uppdraget?
– Kristofer ”Fölet” Jakobsson ringde mig och frågade om jag ville börja permanent efter Lars Ågren. Det är jättekul så klart att få chansen på en storbana med så många tävlingsdagar. Vaggeryd är en annan permanent bana för mig och även Halmstad faktiskt efter att Jan-Olof Molin slutade i juli. Det blir en del resande men Åby är ju så pass nära, folk härifrån Halmstad tävlar regelbundet på Åby så transporter är aldrig några bekymmer.
Intresset för att referera har börjat redan på dagis för vissa i travsporten. Var det så för dig också?
– Nej, det kom senare för mig. Det blev av en ren slump att jag fick börja någon ponnytravdag. De tyckte tydligen att jag var bra på det och så fick jag fortsätta. Före det var planerna att bli så bra som möjligt på att köra stor häst och det har blivit så efter ponnytravet. Nu har jag refererat travlopp sedan våren 2019 på Vaggeryd. Mina förebilder på referentsidan är Patrik Nilsson och Jan-Olof Molin. ”Molle” var min mentor när jag började med det här och har varit till stor hjälp.
Andningstips är viktigt i början har vi förstått?
– Ja, det är en stor del av det, större än man tror.
På lördag kommer Edibears lopp och Åby Stora Pris med knapp 20 minuters mellanrum som V75-6 och V75-7. Vad skulle du säga att Edibear har för chans att vinna från ett sinkande åttondespår?
– Derbyuttagningarna kommer ju snart och mamma kände att han skulle behöva få ett lopp i sig innan det är dags och få lite tempo i kroppen. Edibear är lite trög och lat av sig i träningen men även i loppen. Det är klart att han möter ju bra hästar men samtidigt stötte han på värre djur när han blev femma i Sprintermästarens final. Det är svårttippat i toppen. Men jag tycker nog att han är en av tre-fyra som kan vinna. Spår åtta är inte bra men det oroar nog inte för mycket heller.
Kan vi få dina tipstankar om Åby Stora Pris?
–  Eftersom det är tre kilometer hinner det hända mycket. Men 1 Hail Mary har ett så bra läge och är nog så pass överlägsen att jag tror han vinner. Luringen? 12 Milligan’s School…grejen är att man aldrig vet med den hästen. Han kan ju göra sådana sjuka prestationer ibland som på Axevalla i den senaste starten och är han på sitt bästa kan han bli farlig.
Din pappa Stefan Persson kör flera hästar på V75. Hans bästa chans?
–  Jag skulle säga att det är Edibear faktiskt nu när ni frågar mig. Sofia Aronssons 12 Nina Ginto (V75-4) är jättebra men möter tuffare hästar på lördag.
Hur är han som kusk tycker du?
–  Han är påläst, rutinerad och säker. Han har koll på sina kokurrenter och hästarna han kör. Han gör det bra!

Föregående artikelGoop brakfavorit i Jubileumspokalen
Nästa artikelInför V75 (jackpot)- Stjärnhästen lättas i balansen – ”Verkar bra”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.