Inför V75 JACKPOT: Katja Melkko hoppas på nyförvärvet

217

Inför V75 JACKPOT: Katja Melkko hoppas på nyförvärvet

Finska tränaren Katja Melkko hoppas på nyförvärvet Loveya Fashion på söndag.
Det åttaåriga stoet föddes i USA och har både tävlat och fått föl i Finland.
– Vi är mycket nöjda med hur hon känns. Lite roligt är det att ägarna valde att låta henne bli mamma mitt i karriären och sedan tävla vidare, för det är ju inte vanligt.

V75-omgången på Romme under påskdagen avslutar spelbolaget ATG:s Spring Race med fyra V75-omgångar i slutet av veckan.
En multijackpot har byggts under några månader och enligt beräkningarna ska minst 70 miljoner kronor ligga och vänta i sjurättspotten på söndag,
42-åriga finländskan Katja Melkko är proffset som flyttade till Sverige och blev tränare på Solvalla. För dagen tränar hon drygt 30 hästar på Julmyra träningscenter i Heby tillsammans med sambon Janne Soronen.
I januari fick paret in åttaåriga Loveya Fashion i träning. På söndag gör stoet första starten i Sverige – landet hon tog sina första staplande träningssteg i.
Loveya Fashion köptes från USA och tränades upp av Solvallas Daniel Redén. Fyra år gammal var det dags för tävlingsdebut i Pekka Korpis regi i Finland
Fem segrar på 13 starter är facit så här långt för stoet som hunnit med en adress till. Amatören Anne Luttinen i Mikkeli har haft hästen sedan i somras och hunnit med några starter.
– 2018 blev Loveya Fashion mamma men det var absolut inget fel på henne. Tvärtom var hon mitt i karriären hos Pekka Korpi och gjorde det bra. Det var så att ägarna hade en betäckningsrätt i Muscle Hill och ville använda den och när hon hade fått sitt föl ville de börja tävla med henne igen, säger Katja Melkko.

”En intressant start”
I Finland finns nu tvååriga stoet No Limit Hill. Mamman Loveya Fashion tävlar vidare i Sverige.
Stoet gjorde sin sista start i Finland i december, anlände till Heby i januari och på söndag är det dag för tävlingsdebut i Sverige. Magnus A Djuse kör stoet som tillhör skaran outsiders i försöket till Diamantstoet, V75-4.
– En intressant start. För vi fick en mycket bra kusk och jag tycker att vi har en jättebra häst. Enda minuset är att det är första starten på ett tag och första loppet för oss, säger Katja Melkko.
Vad har hänt sedan hon kom till er?
– Vi hade lite problem med henne just när hon kom till oss för några månaders sedan efter transporten från Finland. Men det blev snabbt bra och nu har hon tränat på länge och vi har även kört några snabbjobb med henne. Vi är mycket nöjda.
Hur känns hon?
– Jättefin. Jag kan ju inte säga någonting säkert om hur hon ska fungera i lopp och så. Men vi har låtit henne träna mycket hårdare än i den förra regin och det har fört fram henne tror jag. Så fysiskt ska hon vara mycket bättre nu. Normalt behöver hästar som henne en eller ett par starter på sig för att komma igång ordentligt. Men det kan vara så att hon är bra direkt också och jag tycker att hon är en outsider.
Så vad säger du till spelarna?
– Att jag litar mycket på den här hästen, att det är en riktigt fin häst som gör sitt bästa varje gång och vunnit lopp utvändigt ledaren när Pekka Korpi tränade henne. Nu vill jag att hon ska få ett bra lopp men hon är stark och har en bra spurt och jag tror att vi kommit rätt. Hon går med skor som hon alltid gjort.
V75-6 på Romme är den tredje deltävlingen till Paralympiatravet. Ditt elitloppshopp Elian Web lottades till ett sjundespår i ett mycket högklassigt lopp vilket måste dra ner förväntningarna?
– Allt hänger på starten. Elian Web måste vara i ledningen eller ha någon bra position där framme för att göra sitt bästa och jag tror att Jorma Kontio kommer att göra ett ordentligt försök att komma först. Sjundepåret är bättre på Romme än på många andra ställen, eftersom bilens vinge är vinklad så att de yttersta spåren kommer lite längre fram.
Elian Web avslutade till en sjätteplats senast från kön.
– Bakifrån tar han inte i helt enkelt. Han vill inte springa och bryr sig inte liksom. Haha! Från ledningen är han en helt annan häst och som det känns är formen fortsatt bra.

Föregående artikelAnalys avd 1-5 från Tipsaren inför V75 Jackpot 80 miljoner
Nästa artikelInför V75 JACKPOT: I fjol slog han igenom som en underdog

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.