Inför V75 (JACKPOT) Ny finalist i ett klassiskt storlopp för Jasmine Ising

118

Ny finalist i ett klassiskt storlopp för Jasmine Ising

Jasmine Ising, 30, har snart avverkat ett år med den första unghästkullen som privattränare åt stall Philip.
Och det har gått väldigt bra för hela stallet i år – minst sagt.
Segrar i V75®, vinnare i Frankrike, hästar inkvalade till två klassiska årgångslopp och en segerprocent på 27 procent.
På lördag väntar Svensk Uppfödningslöpning för det tvååriga löftet Icicle.
– Vi har inte känt botten i hästen och vet inte hur bra han är. Det blir väldigt spännande, säger Jasmine.

I fjol drog hon igång som privattränare för entreprenören Leif Bengtsson, stall Philip konsulting. Tillsammans med sambon Patrik Fernlund har Jasmine de senaste åren fått förtroendet att handla ettåringar på unghästauktionerna och byggt upp ett stall med 20 hästar i träning på Julmyra Horsecenter i Heby. Den här satsningen har minst sagt börjat väldigt bra. En bit in på fjolåret smög man igång lite försiktigt men det är först i år när treåringarna har börjat tävla som man kan säga är det första ”riktiga” året för unghästsatsningen. Framgångarna har heller inte låtit vänta på sig. Det har blivit V75-segrar genom Green Mamba, Star Costashorta och Borups Tornado. Treåringar som Ferox Brick, Hefner Am och framförallt Ester Wibb har visat framfötterna, där den sistnämnda kvalade in till Svenskt TravOaks via seger i försöket och har sprungit in över en halv miljon kronor. Star Costahorta ståtar dessutom med två raka segrar i Frankrike. Segerprocenten för hela stallet är mycket goda 27 procent och hästarna har totalt sprungit in drygt 2,2 miljoner kronor.
– Det är jättebra och otroligt kul när vi har fått den här chansen. Även om man får fina förutsättningar är det mycket som måste stämma. Men hästarna har varit friska och kunnat träna och tävla, säger Jasmine Ising.
Och fortsätter:
– Det är enormt stort att i första årskullen som man har med unghästar, få med två hästar som kvalar in till finalerna i klassiska lopp. Det känns nästan osannolikt.
– När vi började så var det nog många som tänkte att hur ska de klara av det här. Och det är inget konstigt att folk tänker så när det kommer någon från ingenstans och får den chansen som vi har fått.

”Är en tidig häst med bra kapacitet – gjort allt rätt”
På lördag avgörs det största tvååringsloppet, Svensk Uppfödningslöpning, på Jägersro. Det är landets äldsta klassiska lopp och har körts sedan 1926. En av finalisterna är Jamine Isings Icicle, som körs av Anders Eriksson. För två månader sedan inledde han karriären genom att vinna på tangerat banrekord, 1.15,8/1640 i Gävle. Gången efter det blev hästen tvåa efter galopp, och senast blev det en andraplats i uttagningsloppet till Svensk Uppfödningslöpning på tiden 1.14,7/1640a. Efter en snabb start bakom bilen kröp han ner i rygg på ledaren i första kurvan. När luckan kom in på upploppet avslutade hästen bra till andraplatsen, utan att vara helt tom i mål.
– Han fick ett perfekt lopp och gjorde allting rätt. Det gick väldigt fort till slut och kusken såg att han aldrig kunde bli bättre än tvåa och behövde aldrig bruka hästen för fullt. Det känns som att han har tagit det loppet på rätt sätt och han har varit fin efteråt, säger Jasmine.
– Det är en stor och rejäl Raja Mirchi-valack som vi åkte och kollade på som ettåring eftersom Leif ägde systern till honom. Leif fick höra att hästen var till salu och vi åkte och tittade och tyckte att han var väldigt fin. Så vi köpte honom i augusti, september och efter det har han gjort allting rätt. När han galopperade i Gävle näst senast var det nog första gången han galopperade överhuvudtaget i sitt liv.
– Det är en tidig häst med bra kapacitet och vi hade bara kört ett banjobb efter 1.23 som snabbast innan han kvalade. Sedan gick han ut och startade och sprang 1.15 i debuten. Men hästar som har lätt för sig och har fått mycket mängdträning brukar kunna springa fort ändå, trots att man inte har kört så snabba tider med dem innan.

”Svårt att veta hur bra han är”
Svensk Uppfödningslöpning körs som den fjärde avdelningen i V75 som även den här veckan är kryddad med en jackpot. Enligt ATG:s beräkningar ligger det 55 miljoner kronor i sjurättspotten. Icicle har bricka tre bakom startbilen och tillhör outsiderskaran bakom Per Nordströms favoriter Good Vibes och Islay Mist Sisu.
– Han är såklart väldigt orutinerad och vi har inte velat pressa honom någonting så det är svårt att veta hur bra han egentligen är. Vi har inte sett botten i hästen ännu och han har bara varit tidig och haft så lätt för sig. Det som är lite spännande är att de flesta som är med i det här loppet har kört ganska så tidigt, men vi har som sagt aldrig pressat honom. Det är lätt att karriären blir för kort för unghästar om de har varit ute för tidigt och blivit pressade.
– Läget är bra och han är startsnabb och kommer nog att tjäna fina pengar. Just med tvååringar är det väldigt svårt att värdera några chanser för det kan hända så mycket från dag till dag med så unga hästar. Det ska i alla fall bli väldigt spännande att se hur långt han räcker.
Hur skulle det vara att vinna ett klassiskt lopp redan med den första unghästkullen som tränare?
– Det vågar man inte ens drömma om. Ifall hästen vinner då tror jag att Patrik river hela Jägersro innan de själva börja riva banan som ska flyttas. Jag tror inte att det står kvar då, haha.
– Skämt åsido så är det förstås otroligt stort att bara få vara med, säger Jasmine Ising och meddelar att det inte blir några ändringar i balans och utrustning på Icicle.
Du har även med Quite A Barbara i V75-2. Chanserna där?
– Hon gör det bra hela tiden men har ett knepigt fjärdespår och får nog jaga pengar i det här gänget. Det känns som att det är för bra hästar emot men man vet aldrig och det kan skrälla i sådana här stolopp. Men det ser ut att vara några på tilläggen som är lite för bra.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelV86 och Fyra spik med Janne Jackpot
Nästa artikelInför V75® (jackpot): ”Det blir fel hur jag än gör”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.