Inför V75 (jackpot): Segermaskin och skoryck

156

inför v75® (jackpot) segermaskin och skoryck

För en vecka sedan fick han ta emot pris som årets kusk och årets tränare på Åbytravet.
På lördag ska Robert Bergh försvara hemmafärgerna när V75 lockar med jackpot och 47 miljoner kronor i sjurättspotten.
– Det är klart att det är intressant, säger Bergh om sitt planerade skoryck på Innovation Love (V75-7).

 Det har gått sju år sedan Robert Bergh bröt upp från Sundsvall och etablerade sig i Hajom utanför Göteborg. Den forna gården i Medelpad används numera som filial och från sitt nya utgångsläge har Bergh tagit rollen som en av Sveriges tränardominanter.
Fjolårets 292 segrar var överlägset bäst i landet och i inkörda pengar fick han endast se sig knappt slagen av Daniel Redén.
Dominansen på Åbytravet är stor och belönades då han på banans egen travgala tog hem de två tyngsta priserna.
Men när V75 kommer till hemmabanan på lördag och lockar med en fet jackpot så nöjer sig Bergh med att plocka ut två hästar.
Anledningen är att vinterns träningsförhållanden bjudit på sällsynta utmaningar.
– I Hajom har det varit jättesvårt. Jag har inte varit med om en sådan vinter när nere någon gång, att det skiljer 10-14 grader i temperatur under samma dygn. Jag hade velat ha lite mer mängd och lite mer puls i hästarna, men det kändes väldigt bra förra veckan. Hästarna ligger bra i styrka. Jag hade väl tänkt börja starta de flesta i början på mars, men nu blir det i början av april istället, förklarar Bergh i podden ”V75 Lördag hela veckan”.

”Ännu lite spänstigare”
På Berghs tidigare bas i Sundsvall har vinterns träningsförhållanden varit mer normala.
En häst som dragit nytta av det är Love You Sweden (V75-6) som radat upp fyra raka segrar i enklare omgivning på Bergsåker och senast i Gävle.
Nu väntar helt annat motstånd i V75, men Bergh verkar inte främmande för att hans sparsamt startade sjuåring kan hävda sig även här.
– Hon hade fått en liten paus inför förra starten då vi tränat på lite tyngre. Hon såg jättefin ut och jag tror att hon ska vara ännu lite spänstigare till det här loppet. De tuffare träningspassen hon fick inför förra starten verkar ha gjort henne gott, berättar Bergh om hästen som bara gjort 19 starter och segrat i 9 av dessa.
– Hon har så få starter i kroppen att hon borde kunna utvecklas ytterligare. Det är en häst med bra kapacitet och en stor kropp.
Vad gäller lördagens förutsättningar är de inte optimala då Love You Sweden drog snäva spår fem i volten.
– Det var inte bra. Jag tror inte att hon galopperar, men hon är stor och behöver några steg för att komma iväg så det blev väl inte helt bra.
Även om Love You Sweden står noterad som hemmahäst i programmet så kommer hon att resa långt inför lördagens lopp.
– Vi kör alltid ner hästarna på torsdagen, så att de har två dagar inför loppet. Hon går sitt riktiga jobb på onsdagen, sedan får hon åka ner och springa lite lugnt på fredagen.
I ”V75 Lördags hela veckan” brukar tränarna ombeds att bedöma hästens förväntade prestation på en skala 1-10, bara jämfört med sig själv och utan hänsyn till motståndet.
– Jag säger åtta. Bättre än i starterna på slutet, säger Bergh.

Första barfota runt om
Innovation Love är en annan spännande sjuåring som inledde sin karriär lovande i Nederländerna, flyttades till Norge där resultaten dalade och nu har gjort sex starter för Bergh.
På lördag ska han tävla barfota runt om, vilket enligt programuppgifterna är första gången i karriären.
– Är det första gången i livet? Man vet ju inte det riktigt. Men det är klart att det är intressant, det är bra kapacitet på den där hästen, så det känns väldigt bra. Jag var inne på Åby med honom igår (lördag), och var väldigt nöjd med honom. Han kändes lite bättre än man vågade tro. Jag körde 1.16/2 000 meter, det är det snabbaste jag kör. Det var tryck i grejerna, berättar Bergh som har ytterligare en utrustningsändring planerad.
– Jag har haft huva på honom, men nu kommer jag bara att köra med fast bomull.
Var hamnar han på skalan?
– Det är klart att med något lopp till så kommer det att vara bättre. Men han ligger där på en sjua-åtta. Men jag var väldigt nöjd med hur han kändes igår.
Hur aktuell borde han vara på en åtta i en silverdivision?
– Det känns som att han startar med lite chans, men samtidigt såg jag att det var bra silverhästar, säger Robert Bergh.

Föregående artikelV75 statistik: Det våras för topptränarna
Nästa artikelV75 ÅBY 12 MARS 2022 – TIPS, ANDELAR & NÄSTAGÅNGARE

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.