Inför V75: Jackpot under midnattssolen

194

solen

Bered er för en annorlunda V75-omgång.
Nordkalottens första miljonlopp lockar stjärntravarna att åka 100 mil, enkel resa, för att tävla under midnattssolen.
– Det är årets största idrottsevenemang i Norrbotten och jag räknar med publikrekord, säger Bodens travbanechef Hans Engman.

Genom att spetsa förstapriset till en miljon kronor så sällar sig Norrbottens Stora Pris till en exklusiv skara travlopp.
Aldrig förr har det körts om så stora pengar på så nordliga breddgrader.
– Vi lyckades sälja sponsring från planerade 1,4 miljoner till drygt 1,8. Då bestämde vi att lägga alla pengarna på prispengar i storloppet. En miljon, det är en magisk gräns, säger Engman som tillträdde sin tjänst i början av året och onekligen kan sträcka på sig inför sitt första stora uppdrag.
– Det var väldigt spännande under anmälningarna i söndags och jag måste säga att jag är nöjd med resultatet. Det är ju långt att resa för många och att vi kunde få tre elitloppshästar från Solvalla plus Noras Bean från Axevalla var väldigt glädjande. Att Sanity kommer var det allra bästa, han har ju blivit lite av folkets häst och man hör att det är många som inte kan något om trav som ändå har hört talas om honom.
Caballion och Orecchietti är de andra två.
Precis som Sanity tillhör de landets mest spännande travare och verkar stå på gränsen till genombrott i världseliten.
Många trodde det skulle ske för tre veckor sedan, men ödet ville annat.
Medan Sanity hämmades av en halsinfektion i Elitloppet och inte kom upp i sin högsta nivå så galopperade Caballion bort sig i starten. Nesligast av alla var det för Orechietti som blev fastlåst med krafter kvar och missade finalen med nos trots att han travade den snabbaste tid en svensktränad häst gjort på svensk mark genom tiderna, 1.09,6.
Så lita på att det är tre revanschsugna Solvalla-stjärnor som åker 100 mil för att få chansen att visa sitt riktiga kunnande.

Fullsatt och myggfritt
Hans Engman hoppas att de sydliga stjärnorna ska garantera en publikinvasion. Att det dessutom är V75-jackpot med 42 miljoner kronor i potten gör givetvis inte saken sämre.
– Har vi bara vädret med oss så tror jag att det kommer över 10 000 personer, det skulle vara publikrekord i modern tid. Vi har byggt upp tre nya läktare för att vara redo, men det kan nog bli ”lapp på luckan” ändå.
Det mest anmärkningsvärda med lördagens tävlingar är ändå inte platsen utan tiden. När man snuddar vid polcirkeln öppnas möjligheter.
Därför väljer Peabtravet att köra första V75-avdelningen 20.30 och sista loppet beräknas gå i mål 23.20.
Trots det behöver man inte slå på banans toppmoderna strålkastarbelysning.
– Nej, den stängde vi av 18 maj. Enda risken för att vi måste använda den är om det blir regnmoln, men väderleksrapporterna ser lovande ut.
Vem vinner då? Travbanechefen har sitt tips klart.
– Jag tror på Orecchietti. Han får sitt genombrott på lördag och går vidare till att ta Elitloppet nästa år.
Slutligen ett löfte till den som tvekar på om det är värt att åka och njuta av sommarnattstrav i midnattsolen.
– Myggen har inte vaknat ännu eftersom det varit kallt. Så jag lovar myggfritt på lördag, säger Hans Engman.

Robin Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.