Inför V75 (jackpot): Wäjersten i huvudroll

61

inför v75® (jackpot) wäjersten i huvudroll

Landets bästa stallform och omgångens största favorit.
Mycket av lördagen på Solvalla kretsar kring Daniel Wäjersten.
Här kommer senaste nytt från huvudrollsinnehavaren i jakten på 55 miljoner kronor på V75.

Han har visat bäst vinterform av lördagens samtliga tränare .
Men under torsdagens hemmatävlingar på Bergsåker på gick det trögt med ett fjärdepris som bäst på sex starthästar.
Är stallformen i vikande?
– Nej, det tror jag inte. Förklaringen var väl att hästarna inte var tillräckligt förberedda. De var lite sega i benen beroende på att de inte startat på ett tag. De som startar imorgon har varit igång och fått lopp i kroppen, så jag kommer inte att ligga sömnlös i natt, berättar Daniel Wäjersten.
En häst som emellertid inte fått något lopp i kroppen är 6 Spickleback Face (V75-3) som återkommer efter mer än ett halvårs tävlingsuppehåll.
– Nu glömde jag honom. Det är väl lite som med de som startade igår att det behövs lite lopp. Han brukar vara bäst när han får tåga på i hårt, jämnt tempo och jag tror inte att han är redo för att dra lasset själv den här gången. Vi försöker komma ner, sedan får vi se lite hur det känns på vägen, men som spelare bör man ta i beaktning att det nog bara är70-80 procentig form.
Varför har han varit borta?
– Han har haft lite problem med en hov och fått ta igen sig ordentligt. Han har gått mycket träning sedan i oktober så till nästa start tror jag att han kommer att vara kraftigt förbättrad. Jag förväntar mig lite ringrost i alla fall.
Blir du väldigt förvånad om han skulle räcka till seger?
– Så kan man väl sammanfatta det. Han är lite svårmatchad. Jag hade hellre tagit ett vanligt lopp på Bergsåker igår, men nu fanns det inget. Det är lite svårt att hitta passande uppgifter så han får gå ut här. Det är väl inte den hårdaste gulddivisionen som har körts men jag vill ändå vara tydlig med att jag tror att det kommer att saknas en hel del.

”Kan vinna från flera olika positioner”
4 Borups Victory (V75-7) imponerande vid segern senast och ser ut att bli omgångens största favorit.
Hur bra är den här hästen egentligen?
– Han har visat sedan han började tävla att det är en jättefin häst. Han har hög kapacitet och jag hoppas att han ska bättra på sig och gå framåt för varje lopp.
Hur var känslan över upploppet senast?
– Det var en härlig känsla.
Hur har han känts efter det loppet?
– Det har varit bra. Han har sett fin ut i träningen, verkar må bra och vara nöjd med livet. Inget negativt inför morgondagens lopp. Jag förväntar mig en likadan prestation som förra gången.
Är det aktuell att ladda mot ledningen?
– Det tror jag. Jag vill helst inte hamna bakom 2 Gaylord Am i alla fall. Han kan vinna från flera olika positioner, men det är klart att jag kommer att vara lite framåt från början.
En annan segerstaplare som ser ut att få axla favoritskap trots ett betydligt sämre utgångsläge är 8 Chitchat (V75-2).
– Spåret är inte vad man hoppades på. Han har gått samma träning som Borups de senaste tre månaderna. Det ser ut ungefär samma för honom att han kommer att göra en liknande prestation som för 14 dagar sedan.
Kommer du att ladda för att skaffa dig position?
– Ja, jag vill inte backa sist i alla fall. Jag hoppas att vi ska kunna droppa ner någonstans i ett hyggligt slagläge. Det är ingen snabb häst från början, ännu så länge.

Helstängt och rycktussar
6 Byron Face (V75-4) föll som storfavorit från ledningen efter två månaders vila i sin senaste start.
– Det är klart att man hoppades att han skulle hålla undan, men han gick ändå en 1.15-tid så det var fullt godkänt. Han kommer att vara strået vassare till det här loppet, sedan är det ett väldigt bra lopp. Är vi bland de tre-fyra främsta känns det bra och det är väl mest realistiskt på förhand.
Han tävlade med halvstängt huvudlag i fjol och hade öppet senast, vad blir det nu?
– Helstängt och rycktussar. Det blir första gången. Nu när det är lite fina pengar att köra om så försöker vi gå lite ”all in”.
Hur väl tror du att det kommer att falla ut?
– Han kommer säkert tagga till bra med helstängt huvudlag. Sedan ryckte tussarna på honom i träningspasset igår. Det hände väl inte så jättemycket, han är en ganska lugn och trygg häst. Vi får se om det ger en liten extraväxel så han taggar till och ger det där absolut sista med den här utrustningen.
Har du någon känsla att du kan ta dig till ledningen med honom?
– Jag provar framåt och han är ganska snabb. Jag har varit lite försiktig med honom tidigare och väntat med att köra iväg, han är lite stor i gången. Nu är det ett jämnt, hårt lopp så då får man försöka vara riktigt på alerten. Han kan säkert öppna bra.

”Väldigt bra effekt”
Vad bör spelarna veta om 7 Debonair Mary (V75-2)?
– Han går jämnt och bra, har fått spår lite väl långt ut och Mats (E Djuse) får köra lite på chans. Han ska också gå med rycktussar för första gången och det var väldigt bra effekt när vi provade igår, så det känns positivt för honom. Han har galopperat någon gång bakom bilen så Mats får nog vänta 20 meter innan han kan köra iväg. Det ser ut som att han kommer att hamna en bit bak.
Tror du att Chitchat är före Debonair Mary från början?
– Det vet jag inte riktigt. De är väl säkert lite jämnsnabba, men för dagen är Chitchat lite mer oöm för positioner.
Vad tänker du om 5 Miss Mighty (V75-6)?
– Det är ett nyblivet fyraårigt sto som var fin i årsdebuten. Hon springer lite för sig själv sådär. Det är en fin häst som jag hoppas mycket på inför året, men hon står lite tufft inne propositionsmässigt. Jag har väl lite lägre krav på henne än vad spelarna har, jag ser att hon är streckad på 19 procent.
Är du orolig för spår 5?
– Lite grann. Det är ganska smal bana på Solvalla, men det är bara ett springspår den här gången och jag har en förnuftig häst. Jag är väl mer orolig för att vi inte ska iväg jättesnabbt än att det ska vara galopprisk.
Hon har tagit samtliga sina segrar från ledningen, hur går hon i ryggar?
– Hon går bra i ryggar, det är ingen fara. Men hon är väldigt stor i aktionen och anledningen till att hon gått bra i ledningen är att man kan hålla ganska jämnt tempo med henne. Blir det stiltje mitt i loppet och snabbt sista 700 så har hon svårt, hon är lite entaktad. Blir det jämnt, hårt tryck på grejerna är det inga problem.
Så Borups Victory är bästa chansen?
– Det är det.

Föregående artikelV75 Tips från Spelguiden/Tipsaren + Unik statistik
Nästa artikelResultat V75: Ny kung i stallet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.