Inför V75 (jackpot): Wäjersten provar jänkarvagnen

173

inför v75® (jackpot) wäjersten provar jänkarvagnen

Fyra i kuskligan och trea i tränarligan.
Daniel Wäjersten är ensam i landet att ligga topp-5 i båda kategorierna när det kommer till STL – Svenska Travligan – vars lopp utgör grunden för V75.
På lördag jagar han nya segrar.
– Det känns kul att prova, säger Wäjersten om en spännande utrustningsändring på en minst lika spännande häst.

Han har gjort kometkarriär och på några år etablerat sig som en av landets största och mest framgångsrika tränare.
Men även om stallet går mot sitt särklassigt bästa år hittills så har allt inte gått spikrakt för Daniel Wäjersten.
En häst där förväntningarna sannolikt var större än resultaten blivit är 1 Fifty Cent Piece (V75-4).
Amerikanskan som vann sju lopp och sprang in över tre miljoner kronor för Robert Bergh under sin första säsong på svensk mark flyttades oväntat i vintras.
Hos Wäjersten blev det seger i debuten, sedan har fullträffarna uteblivit. Innan det åter var dags i senaste starten.
Då hade Wäjersten bytt från halv- till helstängt huvudlag och lyckades köra sig till ledningen från tillägg.
– Hon kändes väldigt bra före loppet och under hela tävlingsdagen. Det var en lättnad att hon fick en seger och kändes så fin, berättar Daniel Wäjersten vars häst drog innerspår bakom bilen och av många ses som den hetaste kandidaten att bryta landets längsta segerrad – som innehas av favoriten Margareta Tooma.
Ett utgångsläge som tränaren inte låter helt tillfreds med.
– Det känns sådär. Bilen går lite speciellt på Eskilstuna. Det blir ett väldigt ryck där från spår 1. Hon är också uppväxt med det amerikanska systemet där bilen går i mer jämn fart. Jag hade mycket hellre haft spår 3 till 5, förklarar Daniel Wäjersten som emellertid har ytterligare ett kort att spela ut.
Han planerar nämligen att köra hästen med amerikansk sulky, vilket skulle bli första gången på svensk mark.
– Man försöker att prova det man kan för få hästarna lite bättre. Det känns kul att prova. Men på mina hästar brukar det inte vara någon jättestor skillnad. Jag tror inte att det blir någon halleluja-effekt, men det lär inte bli sämre i alla fall, funderar Wäjersten.

Valt bort bästa chansen
Apropå utgångslägen så drog Wäjerstens val 12 Declan sämsta tänkbara spår bakom bilen i V75-7, där han även startar 3 Marlon Boko.
– Jag valde nog Declan av den anledningen att han har galopperat två gånger i rad. I det här fallet var det kort och gott därför jag valde honom.
Har tränat på hemma som vanligt efter förra starten. Det var voltstart på Romme två veckor senare, han är lite speciellt med det, så då fick han vänta in det här loppet istället. Vi har velat matcha honom på V75 medan han fortfarande står kvar i klass I. Även om han har varit väldigt bra och varit med i derbyt så är det lite frågetecken för formen. Och med tanke på spåret får jag ligga lite lågt.
Då är förväntningarna större på stallkamraten som vann från dödens i imponerande stil på V75 i sin senaste start.
– Marlon har gått jättebra i tre-fyra månader. Han gick ett starkt lopp senast när han hamnade utvändigt och vann med krafter kvar. Det känns bara bra med honom. Han är fortfarande kvar i klassen också, trots att han vunnit.
Att gästkörande Erik Adielsson ska kunna ladda iväg mot ledningen verkar Wäjersten däremot tveksam till.
– Man får ta det lite vackert precis när bilen lämnar, sedan går det att köra normalt med honom. Han kan ta något felsteg precis när bilen lämnar, som han gjorde på Bergsåker för tre starter sedan, men bara man kommer iväg där så brukar det gå bra. Ska man sammanfatta är han medelsnabb ut för klassen.
Marlon Boko är mer spelad, tycker du att det är korrekt?
– Ja, det tycker jag.
Minst betrodd i Wäjerstens trio blir kanske 11 Impala Am (V75-6), trots att hon spelas som ett av de tidigare motbuden till storfavoriten 2 Miss Imperatrice.
– Hästen känns jättebra, men har en tuff motståndare som står 20 meter före, summerar Daniel Wäjersten.
Höstrusk och kyla som leder till sämre träningsförutsättningar brukar kunna påverka stallformen så här års, men Wäjersten ser inga orosmoln.
– Det har bara varit två frysnätter på hela hösten så här långt. Det har funkat väldigt bra, man behöver inte sitta och passa några tider på sena kvällar eller tidiga mornar. På det hela tagit har det fungerat väldigt bra i höst.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.