Inför V75: Jagar drömstart på 2013

189

dromstart

Svenska mästarinnan Jenny R.G. avslutade 2012 med en fullträff på V75. På lördagen hoppas Hans Brunlöf på en drömstart på 2013. – Hon håller formen, hälsar Bollnäsamatören.

Hans Brunlöf, 53, är ute i skogen och kör häst när vi ringer upp på torsdagsförmiddagen. Bollnäsamatören hade ett toppår 2012 och körde för första gången in över en miljon kronor. – Det är en drömgräns man haft länge. Det har inte riktigt gått in ännu…, men det känns jävligt kul och jag är stolt. Siffror är till får att slås och vi får försöka, även om det känns tufft. Hans Brunlöf har åtta hästar på träningslistan, sju kallblod och ett varmblod. – Det här är mer än ett heltidsjobb, det är länge sedan man jobbade åtta timmar om dagen. Jag har alltid varit fascinerad av djur och de här hästarna är som kompisar. Varför blev det trav? – Jag är uppväxt med arbetshästar. Men man spelade fotboll tidigare och med travet får man den där kicken…, själv tävlingsgrejen, säger Hans Brunlöf som också gärna gör ett besök i bandykyrkan Dina Arena när Edsbyn spelar bandy i Elitserien.
Sämre förutsättningar nu
Men innan derbyt Edsbyn-Bollnäs på söndagen är det V75 som gäller. Hans Brunlöf gör resan till Bergsåker med stallets stjärna Jenny R.G. (V75-5) Kallblodsstoet blev tio år vid årsskiftet och hon jagar andra raka segern på V75. – Vi möter ungefär samma hästar som senast, men nu står vi 20 meter sämre till än senast och dessutom är distansen kortare. Det är alltid en tuff uppgift med 40 meters tillägg över sprinterdistans. Jag har inga krav på henne och det känns långsökt, men med rätt draghjälp vet man aldrig, säger Hans Brunlöf. V75-segern på Romme i december var den första fullträffen i 15:e V75-starten för Jenny R.G. – Jag tycker att hon hade samlat till den. Tidigare har det häxat på V75 och inte stämt med positionerna.
Vann SM och en kvarts miljon
Jenny R.G. har tjänat drygt 1,6 miljoner kronor och hade sin bästa säsong hittills 2012. Karriärens höjdpunkt kom i juli då hon vann Svenskt Mästerskap. – Just den kvällen kände jag i provstarten att det gick att köra med henne från start och vi överraskade de flesta genom att köra till ledningen från spår åtta bakom startbilen. Det är så klart den största segern och det tog någon vecka innan jag fattade att vi vunnit, eller tills jag fick avräkningen, säger Hans Brunlöf och skrattar. Segerchecken var på en kvarts miljon kronor. – Jenny R.G. vann fem lopp och tjänade över en halv miljon kronor i fjol. Det var en toppsäsong och det är hårt att begära att hon ska matcha den i år, men man ska aldrig säga aldrig. Jag tycker att hon fortfarande utvecklas. Vad är hennes bästa egenskaper? – Hon är benhård. Hon har hårdheten och en fantastisk vilja. Hon vill vinna.

Lars-Ove Pettersson

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.