Inför V75: Kärleksgåvan debuterar

227

kalerksgavan

Hon förlorade ett öga. Han drabbades av cancer. Nu startar hennes kärleksgåva till honom på V75. – Efter allt vi gått igenom är det en dröm och vi har faktiskt lite chans att vinna också, säger Axevallatränaren Stefan Granlund.

Historien om Carina och Stefan Granlund är historien om två av travsportens allra största kämpar. Makarna har båda licens på Axevalla, hon amatör- och han proffslicens. 2010 sparkades Carina av en unghäst när hon skulle ta in den från hagen. Sparken tog så illa att hon miste synen på ett öga. Stefan Granlund berättar om olyckan: – Vi skulle hämta in hästar från hagen och det var alldeles vitt av snö på marken. En unghäst fastnade i elstaketet, samtidigt halkade ”Cina” och sparkades rakt i huvudet. När hon låg där i snön och blodet bara sprutade…, det sprutade verkligen och jag var säker på att hon var död. Men vi hade tur och hon överlevde. Det handlade om ett par centimeter annars hade hon varit död.

Tillbaka i sulkyn Trots chockbeskedet att förlora synen på ett öga vägrade Carina ge upp sitt liv med hästarna och att köra travlopp. Två år efter olyckan var hon tillbaka i sulkyn. För tre veckor sedan blev hon utsedd till ”Veckans glädjespridare” då hon visade sina känslor efter andra segern sedan comebacken med familjens Steve Fourty. – Jag är stå stolt över henne. Hon har fortfarande problem efter sin olycka med svåra migränattacker, men hon har en fantastisk vilja att se saker positivt. Hon är en kämpe och en hjälte, säger Stefan Granlund.

Drabbades av cancer Samtidigt som Carina kämpade för att hitta tillbaka efter sin olycka kom nästa chock för familjen, Stefan fick beskedet att han drabbats av cancer. – Det var en vecka efter Stochampionatet i fjol som jag fick veta att jag hade en tumör i halsen och det blev operation direkt. Sedan blev det cellgifter och strålning och jag mådde förjävligt. Det var fem dagar då det var riktig kris, min kropp la av och jag var på andra sidan och vände…de fick köra mig i rullstol till behandlingarna, berättar Stefan Granlund. Men precis som sin fru är Axevallatränaren en fajter och i dag är han friskförklarad. – Vi har gjort vår resa nu, jag och Cina. Allt som händer nu är positivt. Man ser livet från en annan sida. Allt är inte längre lika självklart och jag är glad för varje dag.
Givet streck på V75 På lördag gör stallets stjärna Steve Fourty debut på V75 och femåringen kommer med en imponerande resultatrad med fyra segrar och ett andrapris i sina senaste fem starter. – Han har varit fantastiskt bra och gått i mål med alla krafter kvar i sina senaste tre segrar, säger Stefan Granlund. Steve Fourty är en speciell häst för familjen. Carina köpte honom som en kärleksgåva till Stefan när han fyllde 40 och där av namnet. – Det är klart att det är mycket känslor inblandat. För oss är han en superstjärna. Han var strulig som unghäst men nu har börjat hitta rätt och det känns helt fantastiskt att vi har en sådan här häst i stallet. Hur ser du på lördagens lopp? – Det är perfekt med sprinterdistans och hästen visade i ett provlopp förra veckan att formen sitter där. Han vann provloppet på ett bra sätt på 1.16 över 2140 meter. – Eventuellt blir det barfota runt om för första gången. Jag testade det i ett provlopp i somras och det fungerade jättebra. Han går bra med skor också men nu är det V75 och han kanske måste höja sig ett snäpp. Han är ett givet streck om man garderar. Vi är absolut inte borta.

Lars-Ove Pettersson