Inför V75: Klimatförändringarna skrämmer säger Uhrberg

157

inför v75® klimatförändringarna skrämmer

Nästan dagligen kommer rapporter om stormar, cykloner, översvämningar, torka, bränder och jordskred från olika delar av världen.
Klimatkrisen påverkar alla – inte minst travtränarna.
– När kommer världen ta tag i det här, och kommer den ens att göra det någon gång? frågar sig Halmstadtränaren Thomas Uhrberg.

Klimatförändringarna brukar av förklarliga skäl inte stå i centrum i travmedia. Trav är, precis som de flesta sporter, en del av underhållningsindustrin och något som människor ägnar sin tid åt när de vill slippa att tänka på vardagsbekymmer, världspolitik och ett klimathot som kan få oöverskådliga konsekvenser. Men även travet påverkas redan nu av ett oberäkneligt väder och i veckans avsnitt av podden V75® – lördag hela veckan glider samtalet in på klimatförändringarna.
– Jag tänker väl inte på det utifrån ”travträneriets” del men rent allmänt, som människa på jorden och som farfar, så är det inte så roligt. Man tänker på barnbarn som ska växa upp i det här, hur kommer det att gå?
– Man ser det på nyheterna varenda vecka och nu lite mer när det är så milt i alperna. Det klart att det är skrämmande, säger Thomas Uhrberg.
Han är i första hand med i podden för att prata om hästarna som han på lördag ska startar i V75® på Kalmartravet. De påverkas emellertid av vilka träningsförhållanden vädret ger. När väderleken blir mer och mer nyckfull ställer det till problem för travtränarna.
– Om till exempel underlaget man tränar på är mycket tyngre tre dagar senare så påverkar det hästarna. Det blir onödiga slitningar och man får vara lite mer försiktig.

”Extra bra senast”
I dagsläget har Thomas Uhrberg skapliga träningsförhållanden, trots stora mängder nederbörd.
– Det har regnat något otroligt men det är inte så mycket att göra åt det. Det är bara att hoppas att man har banorna sådana att det går att köra ändå. Vi klarar oss rätt bra för det går att köra i skogen och på rakbanan och på rundbanan. Sandbanan går inte att köra på. Jag tror att hästarna klarar sig formmässigt.
Två hästar från stallet ska göra resan till Kalmar och först ut är Marabou Brodda (V75-2). Hon spurtade senast till överlägsen seger från andra par utvändigt.
– Hon är fin nu och det var lite extra bra senast. Det var lite bättre tryck och lite mer framåt i henne. Jag hoppas och tror att hon kommer vara lika bra som senast. Det är ingenting som tyder på något annat. Hon verkar hålla bra form, säger Uhrberg.
Hans andra häst, Kroatia Boko (V75-4), kommer också från seger. Den togs i imponerande stil från positionen utvändigt om ledaren efter tre veckors uppehåll. Nu har det på nytt blivit några veckor mellan loppen.
– Det beror på att hon är aningen besvärlig. Man får välja sina uppgifter med henne och det är lite på chans den här gången. Vi får hoppas att det inte blir några omstarter för då blir hon för vass. Hon klarar voltstart bra men hon ska helst komma i väg på första försöket.
Det sexåriga stoet har visat att hon har mycket inombords. Inte minst när hon som fyraåring vann ett försök i Stosprintern och sedan slutade fyra i finalen. Kanske är kort distans och autostart favoritförutsättningarna, men Thomas Uhrberg har inget emot lördagens uppgift över medeldistans med voltstart.
– Bara första starten går i väg och hon går felfritt behöver det inte vara fel.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.