Inför V75 Lördag: Drömläge för Stefans startkanon – ”Det ser jätteintressant ut”

186

inför v75® drömläge för stefans startkanon – ”det ser jätteintressant ut”

Efter en mycket stark fyraåringssäong i fjol var bågen spänd inför de största loppen mot eliten i år.
Men inledningen av säsongen har varit allt annat än lyckad för Iznogoud Am.
På lördag kan det vara dags för en vändning då hästen har dragit pole position i Jämtlands Stora Pris.
– Det ser jätteintressant ut. Han har haft spår ett en gång tidigare och då höll han ut Francesco Zet i Sprintermästaren och var tvåa efter honom, säger tränaren Stefan P Pettersson.

Östersund är värd för lördagens V75® och toppar med sitt storlopp Jämtlands Stora Pris, där 600 000 kronor väntar på vinnaren. Det är ett stjärnspäckat startfält, minst sagt, och tre av hästarna var med i årets elitlopp, (Hail Mary, Brother Bill och Just Believe från Australien).
Några som möjligen kanske hade tankar på att vara med i Elitloppet inför säsongen kan måhända vara kretsen kring Iznogoud Am. Detta efter ett storartad säsong i fjol som fyraåring där topphästen sprang in 2,8 miljoner, efter att ha varit tvåa i Sprintermästaren (där han vann sitt försök) och även kvalade in till Svenskt Travderby (sexa i finalen efter att ha vunnit försöket). Men det blev en mardrömsinledning av året 2023 för den femårige hingsten när han årsdebuterade på Färjestad under Långfredagen. Efter en lång och våldsam körning om ledningen fick Erik Adielsson ge sig där första 500 metrarna travades efter oerhörda 1.04,9 och backades ner i rygg på ledaren. Seven Nation Army, som försvarade täten, varvade på 1.09,9 och höll strålande tappert till andraplatsen. Iznogoud Am satt i rygg på ledaren och galopperade sedermera en bit in mot upploppet.
– Usch, den första starten vill vi bara glömma bort så fort det går. Hästen fick mjölsyra och benen blev fladdriga till slut när han galopperade, säger Stefan P Pettersson.
Gången därefter blev Iznogoud Am trea i ett femåringslopp på Mantorp.
– Då kördes han passivt förstås efter den tuffa årsdebuten. Tyvärr var det en holländare som var i vägen och som körde i halvspår framför oss. Samtidigt stal Wäjersten loppet i ledningen med Mellby Jinx och min häst fick för långt fram i sista sväng. Men han spurtade bra upploppet ner och vi var fullt nöjda med honom, säger Stefan.
Därefter provades lyckan i Köpenhamn och i Copenhagen Cup men där förvånade Iznogoud Am med att galoppera.
– Det var en jäkligt löjlig galopp men han gick ruggigt fort efteråt och visade att formen är fin. Vi vet inte helt säkert vad galoppen berodde på, men det blev en omstart där Flemming Jensen inte visste vad han hade för spår i Copenhagen Cup. Så det kan ha varit det som var orsaken.

”Låser oss inte vid någon taktik – Erik får köra som han vill”
På lördag är det dags för ett nytt nappatag med eliten i Jämtlands Stora Prix. Iznogoud Am har lottats till pole position med innerspår bakom startbilen, och det är något av ett drömläge för hästen tycker Stefan P Pettersson.
– 1 Iznogoud Am (V75-6) har känts väldigt fin i jobben efter Köpenhamn och vi kommer med en häst som är i jättefin författning. Vi tycker att formen känns väldigt bra och efter att han har varit så fin i träningen tog vi beslutat att åka till Östersund. Men jag trodde faktiskt att det skulle bli lite enklare, nu blev det väldigt många tuffa hästar emot. Men han får helt enkelt träna på att möta de bästa, säger Stefan P Pettersson.
– Jag är i alla fall jättenöjd med hästen och från det här läget får Erik Adielsson köra precis som han vill. Vi låser oss inte vid någon taktik utan det beslutet får Erik ta. Det finns olika alternativ, antingen att köra i ledningen för där är han ju ruggigt fin, eller att släppa och få rygg på ledaren. Vi har exempelvis en startsnabb häst som är i toppform bredvid oss och skulle vi få rygg på ledaren där hade det också varit bra.
– Han har haft spår ett en gång tidigare och det i finalen i Sprintermästaren i fjol och då höll han ut Francesco Zet och blev tvåa efter honom.
Tror du att han kan vinna loppet?
– Då ska vi ha en satans tur i så fall. Skulle vi hålla ledningen och ingen utmanar då kommer han att springa oerhört fort till slut. Samtidigt är han bara fem år och det blir väl så att någon kommer att prova mot oss om han håller upp och kör i ledningen. Han är ju även spurtstark om han får en drömlöpning i rygg på ledaren och lucka till slut. Då finns ju chansen, men inte om han ska ut i spåren mot de här hästarna, det är väldigt tufft, menar Stefan.

Skor bak nu – men biken första bike i år
Är det aktuellt med några ändringar i balans och utrustning?
– Ja, han kommer troligtvis att tävla med skor bak den här gången. Hovarna slet rätt så mycket i Köpenhamn och han har ju gått barfota runt om varje gång innan i år. Men hästen har tävlat jättebra med den balansen många gånger i fjol, alltså barfota fram och skor bak. Skulle det bli drömbana i Östersund är det möjligt att vi kanske ändå lättar honom.
– Däremot blir det jänkarvagnen på för första gången i år. Den har han inte tävlat i sedan loppet innan Europaderbyt i fjol. Jag tycker att från det här läget så ser det jätteintressant ut.

”Har full form och är van vid dåliga spår”
Mantorp-tränaren har ytterligare en häst till start i V75 och det är Hipster Am som får följa med och göra resan upp till Östersund. Hästen har tävlat flitigt i V75 i år, och vann i Örebro näst senast, men fick här en riktig nitlott med spår tolv över kort distans.
– 12 Hipster Am (V75-7) har alltid dåliga spår så han är van vid sådana här lägen. Hästen är annars jättefint i ordning och gjorde det bra i finalen under elitloppshelgen. Han hade lite otur där när han fick dra tåget i tredjespår varvet kvar och det blev för tufft. Men hästen var jättebra och har full form så det var synd att det blev spår tolv här. Ett stenhårt tempo och överpace skulle vi inte tacka nej till men det känns som att är några ston som står billigt inne i Silver. Just Silverdivisionen känns tuff för dagen. Vi gör inga ändringar utan han går som på slutet, säger Stefan P Pettersson.

Föregående artikelInför V86 ÅMÅL: Heta chanser för Lars I Nilsson – ”Alla fyra kan vara i striden”
Nästa artikelV75 med högtryck i Östersund och Oslo

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.