Inför V75 (lördag): ”Nu är det dags att rycka skorna”

69

Inför V75® (lördag): "Nu är det dags att rycka skorna"

Kenneth Haugstad har vunnit många segrar på V75 som kusk.
På lördag ska han försöka ta den första sedan han blev egen tränare.
– Yankee Dee har kapacitet att vinna och nu rycker jag skorna runt om.

Kenneth Haugstad har skaffat sig massor av erfarenhet för att kunna stå på egna ben. Under flera år var han catchdriver och har även hunnit jobba hos flera av landets bästa tränare och även varit ett par år på andra sidan Atlanten. 2014 blev han försteman hos Roger Walmann och fick ett stort ansvar och fokus på att träna hästar och även köra. Walmann hade då över hundra hästar i boxarna och det har blivit en hel del större segrar.
– Jag har bland annat vunnit E3 med Heavy Sound och Stokriteriet med Spoil Me. De har vunnit mycket stora lopp och det har varit en fantastisk resa. Jag har vunnit lopp som många inte är i närheten av under en hel karriär. Heavy Sound betyder mycket för mig. Vi vann tillsammans så sent som i onsdags och hästen kändes fantastiskt fin och det är en fröjd att köra honom och det är den bästa jag kört, säger Haugstad.
Vid årsskiftet valde han att plocka ut sin proffslicens har närmare 30 hästar i träning för dagen.
– Jag tycker att det går bra. Jag har inte så många starthästar och några av dom höll inte måttet och har sålts. Sedan hade vi lite problem med infektioner för ett par månader sedan och det märks direkt när man har ett litet mindre stall. Nu har det släppt och det känns allmänt uppåt och sedan har jag fina unghästar så jag ser ljust på framtiden.
För dagen är det Yankee Dee som har de bästa meriterna. Han har vunnit fem lopp på nio starter och det var många som höjde på ögonbrynen när han travade 1.11,8/1640 meter autostart en kall söndag i mitten av mars.
– Det är en väldigt talangfull häst, men han har och har haft en hel del problem med sin fräschör. Han behöver ta igen sig mellan loppen och det går inte att trycka honom så tufft i träningen. Han utvecklas med loppen och har rätt inställning och jag tycker att han står sig bra i klassen för dagen.

Dags att rycka alla skor
Yankee Dee var senast trea och hade lite problem med sin aktion något som stallet jobbar med.
– Banan passade inte riktigt senast och han tappade travet lite i svängarna. Axevallas bana kommer att passa bättre och det snackas ju ofta om det långa upploppet och det gynnar Yankee Dee.
Avser du att göra några ändringar?
– Jag ska rycka skorna runt om. Han är fem år nu och har allt att vinna. Det kommer att passa bra och hans aktion kommer att bli bättre och det bör göra en del även i meter.
Spår fem är inget man väljer själv, hur tror du han fixar det?
– Det oroar inte alls. Han har klarat snäva spår tidigare och det är en förnuftig häst som alltid vill göra rätt för sig.
Det är V75 och tufft motstånd, hur värderar du segerchansen?
– Han ska räknas som en av dom som kan vinna, definitivt sedan måste vi ha lite tur, eller vi får inte ha någon otur i loppet, det är så små marginaler på V75 och man är sårbar om det strular.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.