Inför V75: M.T.Insider är snabbast av alla

77

M.T.Insider är snabbast av alla

M.T.Insider är snabbast av alla – i alla fall på 640 meter.
På lördag handlar det om 1640 meter i silverdivisionen och startraketen har lottats till spår 8 bakom startbilen.
– Han är programmerad att följa bilen och jag gasar till att börja med, hälsar tränaren och kusken Olle Alsén.

Olle Alséns vindsnabbe hingst har vunnit speedrace under elitloppshelgen två år i rad och är utan tvekan en startraket av rang.
I årets speedrace på Solvalla pulveriserade M.T.Insider motståndet och imponerade trots att förutsättningarna med regn och rusk egentligen inte alls passade den nioårige hästen.
– Han hatar allt vad regn och sånt heter. När jag steg upp och såg det regnade var det inte kul, men sedan var det bara att gilla läget. Sen blev det ju ett riktigt skyfall inför finalen och det var som att springa på klister ute i spåren, men när vi kom ner i tredjespår fick han fäste och då sköt han till och sedan var det bara att gasa.
Olle Alsén hade i ett drygt halvår siktat på att ha sin häst i toppform till sista helgen i maj
– Ja, sedan i börja på november då han först fick gå i hage och vila två månader, sedan byggde allt på att han skulle vara som bäst slutet på maj.
Hur skönt var det att vinna?
– Han var ju titelförsvarare men i fjol körde jag inte själv. Det var faktiskt första gången jag körde på söndagen under elitloppshelgen trots att jag varit med sedan 1994. Klart det var en dröm för mig själv att få vinna inför elitloppspubliken.

Trea i fjol i Östersund
I fjol reste M.T.Insider norrut till Östersund och knep ett tredjepris i silverdivisionen 14 dagar efter elitloppshelgen.
Och det blir samma upplägg i år.
– Det fungerade bra i fjol och vi gör samma igen. Han är en extrem sommarhäst och tycker livet är som bäst i maj-juni, och det är samma med mig, säger Olle Alsén.
Hur ser du på lördagens start?
– Han sprang 1.10,4 i fjol i Östersund och han kan springa en låg 10-tid även i år. Tyvärr fick han spår 8 bakom startbilen och det var ju inte det jag hoppats på. Men det är bara att gilla läget, han har ju vunnit V75 från spår 8 tidigare, det var bronsdivisionen och då gasade jag och hittade rygg ledaren.
Taktiken?
– Han är programmerad att följa bilen och jag gasar till att börja med. Jag kommer att köra rejält 100-200 meter och sedan får vi se, jag har både en plan A, en plan B och en plan C om det behövs, säger Olle Alsén.
Vad krävs för att han ska vinna?
– Det krävs att han är riktigt på tårna, att han har sin bästa dag. Då är han kapabel springa en låg 10-tid. Han kan vinna om allt stämmer men jag kräver absolut inte vinst.

Extrem teknik – extremt avslappnad
Vad är det som gör honom så snabb från start?
– Han har en extrem teknik och så är han, precis som de bästa mänskliga sprinters, extremt avslappnad. Han avslappnad även i 00-tempo och springer i princip på slaka tömmar. Hade travsporten bara handlat om lopp över 600 meter hade han varit gud.
Vad är det då som gör att han inte alltid räcker över längre distanser?
– Nej men det är väl helt enkelt att orken tryter lite. Han har ju en del i bagaget, haft en del sjukdomsproblem som satt ner kapaciteten en del. Vi var bland annat nära att mista honom som femåring då han fick tarmvred.
Hur bedömer du formen?
– Jag tror ”intervallerna” på Solvalla fört fram honom formmässigt. Han har bara gått enklare standardjobb och han har varit lugn och fin. Jag tror att formen är väldigt, väldigt god, han är stolt som en tupp här hemma och mår bra helt enkelt.
Gör du några ändringar jämfört med starten på Solvalla?
– Ja, faktiskt. Han kommer att gå med lätta, lätta framskor den här gången för det slet på hovarna senast. Jag ska inte säga att det inte spelar roll, men det viktiga är att han går barfota bak.

Föregående artikelV86 har aldrig varit hetare – 11 miljoner i Jackpot ikväll!
Nästa artikelV86 Resultat och eftersnack Åby 5 juni 2019

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.