Inför V75 Mantorp 31 maj 2014: Svante Båth

280

image-14

Svante Båth och Erik Adielsson efter segern i Kungapokalen med Poochai. På lördag är duon aktuell med Quid Pro Quo i gulddivisionen.Foto av Claes Kärrstrand

Efter succén med Poochai laddar Svante Båth om för nya storlopp.
Quid Pro Quo är favorit i gulddivisionen men där slänger Båth ut några brasklappar.
– Jag vill hemskt gärna vinna på lördag men jag vill ännu hellre vinna i Boden 14 dagar senare. Därför blir det skor runt om nu, säger han.

Bergsåkerstränaren har firat stora framgångar i årgångsloppen i många år. Svante Båth är mycket duktig på att plocka fram unghäststjärnor och sätta dem i ordning när det verkligen gäller. Som tränare till Poochai tog han i torsdags sin andra seger i Kungapokalen, den första var med Luxury Ås 2004. Han plockade av sin fyraåringsstjärna alla skor och det gjorde susen i kombination med en jänkarvagn. Förstapriset var drygt 900 000 kronor och Poochai har nu sprungit in 1,9 miljoner kronor.
– Det kändes rättvist att Poochai fick vinna ett stort lopp. Han galopperade i första kurvan i Svensk Uppfödningslöpning, i E3-finalen hade han problem med en tand och i Breeders Crown fick han en riktig ”pressgurka” av Rolling Stones. Så han har inte haft någon tur tidigare men nu jämnade det ut sig. Man drömmer ju alltid om att det ska ge en extra stor effekt med barfotakörning och så blev det den här gången, säger Svante Båth.
– Men jänkarvagn har han faktiskt gått i en gång tidigare. Jag hade glömt bort det först, men han gick i den när han satt fast i ett försök till E3 bakom Rolling Stones. Men nu var det första gången som vi körde kombinationen barfota runt om och jänkarvagn.
Hur känns det så här dagen efter? Blev det något storslaget firande?
– Ha, ha, nej det kan jag inte påstå. Det blev hamburgare och milkshake på Max i Alingsås på hemvägen. En Lyxshake faktiskt. Jag körde bilen själv och var hemma lagom till första turen klockan sju i morse. Så nu känner man sig lite matt i pälsen när man inte har sovit någonting.
– Vi kommer att fira med alla inblandade vid ett senare tillfälle. Det lär inte bli några problem med den saken. Det känns självklart jättekul att vinna de här stora loppen och jag har ju även varit tvåa i Kungapokalen några gånger tidigare med Malabar Circle Ås och i fjol med Quid Pro Quo.
Hur ser närmaste planerna ut för Poochai?
– Nu får han pusta några dagar och sedan är det fem veckor till Sprintermästaren som är ett stort mål. Normalt sett är 1600 meter hans bästa distans. Vi får se om det blir ett lopp till innan dess, det vet jag inte i dagsläget.

”Var lite besviken senast”
I lördagens gulddivision, V75-3 på Mantorp, har Svante Båth sin andra stjärna Quid Pro Quo till start. Hästen är favorit i nuläget efter två andraplatser och senast en tredjeplats i år.
– Jag var lite besviken på prestationen senast. Okej, jag har absolut inga problem med att ta stryk av Beer Summit som är en jättebra häst, men jag trodde att vi skulle vara lite närmare i mål. Han hade stått över lite inför den starten och egentligen var jag mest bitter på mig själv som inte trodde att det skulle betyda något men det gjorde det tydligen.
– Nu har det varit kontinuitet i träningen efteråt och hästen kommer att vara klart bättre med det loppet i kroppen. Han har varit bra i jobben och känts fin både måndag och torsdag den här veckan, säger Svante Båth.

Norrbottens Stora Pris viktigare
– Men han har ett viktigare lopp i Norrbottens Stora Pris (med en miljon kronor till vinnaren, reds.anm.) om två veckor. Jag vill hemskt gärna vinna nu på lördag men jag vill ännu hellre vinna i Boden om 14 dagar. Därför väljer jag att behålla alla skorna på den här gången. Jag plockar även bort det helstängda huvudlaget och kör med ett halvstängt istället. Däremot så kommer han att gå i jänkarvagn som han nästan alltid gör.
– Så spelarna får ta det i beaktning. Det är 2600 meter, som kanske inte är någon fördel, och han har alla ”pjucken” på sig. Däremot ligger det här loppet rätt i tiden och det passar bra inför starten om i Boden.

Så du ligger lågt inför starten på lördag?
– Njae, alltså hästen har en så otroligt hög lägsta nivå och gör ju nästan aldrig ett dåligt lopp vilket är helt sjukt. Han har faktiskt bara varit riktigt dålig en gång och då värmde han som en demon annars har han alltid gjort bra lopp och inför dessa värmt dålig och varit rullig som vanligt i travet.
– Så det får man tänka på att visst kan han duga ändå, men han kommer inte att gå med sin optimala balans och utrustning. Han är snabb ut men Erik får själv bestämma taktiken. Hästen har vunnit en massa lopp från ledningen men jag tycker nog att han är ännu vassare bakifrån, säger Båth.

Michael Carlsson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelKontio kör Raja Mirchi i Oslo Grand Prix
Nästa artikelSnabbaste voltstartloppet i Sverige genom tiderna!

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.