Inför V75 med Dubbel Jackpot: Aetos är hästen att slå i E3-finalen

160

Aetos är hästen att slå i E3-finalen

Aetos Kronos är en av Europas vassaste treåringar och tränaren Jerry Riordan har ingenting emot att hans häst spelas till favorit i lördagens E3-final över kort distans.
Hellre det än att vara nederlagstippad resonerar tränaren från Halmstad.
– Han har farten, styrkan och inställningen som gör honom till en topphäst och vi måste så klart vara optimistiska.

I sommar har Aetos Kronos hunnit med att notera två världsrekord och enligt sin tränare bara blivit bättre för varje lopp.
Triumferna i Treåringseliten och E3 över medeldistans ser ut att kunna följas av flera. I uttagningsloppen inför E3-finalen över kort distans i den senaste starten visade sig hingsten oruckbar igen och är den självskrivne favoriten i lördagens stora treåringsbatalj.
Aetos Kronos har chansen att ta hem årets tredje miljonlopp – nu i E3 i Örebro över 1640 meter.
Tränaren Jerry Riordan meddelar fortsatt form på hästen.
– Han är frisk och glad. Trots att han har åstadkommit mer än jag hade kunnat tro blir hästen bara bättre och bättre för varje lopp han gör, säger Halmstadtränaren.
Pekka Korpi blir favorit med Mascate Match i stonas E3-final på lördag som går som den andra V75-avdelningen. V75-6 är finalen för hingstarna och valackerna där Jerry Riordans Aetos Kronos är hästen att slå.
Johan Untersteiner körde till seger i Treåringseliten på Solvalla under elitloppssöndagen och hoppade in igen på Bergsåker där Aetos Kronos övertygade på nytt.
Från ett åttondespår bakom bilen kunde Untersteiner köra sig till ledningen efter några hundra meter och sedan elegant glida undan. Tiden 1.11,1 över 1640 meter auto var E3-försökens snabbaste.
– Aetos var bra igen. Johan sa att han hade mycket krafter sparade.

”Tror mycket på min häst”
Det blev ingen utdelning på sex och fem rätt på V75 i lördags. I Örebro kommer det därför att handla om en dubbeljackpot, nu med 60 potentiella miljoner till en ensam vinnare med sju rätt.
Torbjörn Jansson har innerspåret med Sten O Janssons Belker. Erik Adielsson spår två med Svante Båth-tränade Global Adventure.
– Belker var inte sig själv i förra starten men visade nu att han är tillbaka och kan säkert vara ytterligare förbättrad till den här starten. Global Adventure är som vi vet en mycket bra häst, en snabb häst. Men jag tror mycket på min, säger Jerry Riordan, som meddelar en ändring i utrustningen till lördagen.
Efter att ha gått med helstängt huvudlag har Aetos nu mognat så mycket att ett can’t see back-huvudlag kommer på för första gången som gör att hästen kan se konkurrenterna bättre på sidorna. Barfota runt om som i de senaste starterna.

”Inte bästa taktiken”
Aetos Kronos har inte gjort sig känd som någon särskilt startsnabb häst. Tillfälligheter menar tränaren.
– Han skulle kunna vara riktigt snabb om Johan begär det av honom. Men jag vet inte om det är den bästa taktiken en sådan här gång faktiskt. Men allt det där är upp till Johan. Jag brukar aldrig säga något om upplägg till kuskarna utom möjligen att hästar känns bra i träningen och sådana saker, säger han.
Och bra känns Bold Eagle-sonen för dagen. När intervju görs under måndagen har lördagens stora favorit luftats i ett lugnare jobb. Onsdag är det dags för ett snabbare träningsjobb.
– Det blir två gånger 2400 meter, med 45 minuters vila mellan. Kör ungefär 1.30 med honom i 1600 meter sedan lite snabbare men aldrig fortare än 1.16. Han har en suverän attityd till det han ska göra och mognade verkligen mycket mellan två- och treåringssäsongen. Han är bra stammad och har ju verkligen förutsättningar för att bli en riktigt bra häst och så här långt är det som att han blir bättre för varje lopp han gör, säger en nöjd tränare.
Fel gångart har hästen bara ägnat sig åt en gång, och då som tvååring.
– Det blev trafikproblem i den första kurvan den gången och det var inte hans fel att han galopperade. Nej, han är en riktig travare. Det är en smart häst och han är verkligen en fighter. Kommer han jämsides med en annan häst vill han verkligen slå den!

”Otrolig den gången”
Halmstadtränaren har hållit hästen högt hela tiden. Att det handlade om en absolut toppindivid stod enligt Riordan klart i E3-finalen i Eskilstuna där hingsten kapade det egna världsrekordet för treåringar på tusenmetersbana över medeldistans med en tiondel.
Trots en oförmånlig löpning blev det seger på tiden 1.11,8 över 2140 meter med bilstart.
– Jag tyckte att han var otroligt då. Hästarna i täten kunde köra så sakta och hade ett stort övertag men kraften han visade imponerade stort på mig. Det bästa är att han kunde kliva ut ur det loppet ännu mera stärkt. Jag är väldigt optimistisk om hans framtid, slutar Jerry Riordan.

Föregående artikelPeter Untersteiner ropade in den dyraste hästen
Nästa artikelInför V75: Bo C. har tagit fyra segrar på de fem senaste

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.