Inför V75: Nallebjörn med enorm styrka

252

image-11

Han beskrivs som en nallebjörn med enorm styrka och har varit överlägsen i fyra raka segrar.
Många V75-spelare kommer att lita på Ultralum som jackpotspik på lördag.
– Är han som tidigare tror jag på toppchans. Då blir det åka av, säger tränaren och ägaren Lage Berglund.
Bergsåker är värd för veckans V75-tävlingar och det är den första utav fyra V75-omgångar på en vecka så här i juletider. Omgången kryddas dessutom av en jackpot där det finns 80 miljoner kronor att spela om. I jakten på fina julklappspengar lär nog många spelare förlita sig till Ultralum som singelstreck. Segermaskinen har övertygat stort i år för sin ägare Lage Berglund som är amatörtränare i Skellefteå. Den femårige fuxen har vunnit sju lopp på 13 starter och ståtar nu med fyra raka triumfer. Dessa har tagits i förkrossande stil och han har utklassat konkurrenterna i norr.
– Han har gått i mål med massor av krafter kvar varje gång och varit hur fin som helst. Bitvis har det även varit bra hästar som han har mött men han har ändå lämnat dem till slut. Han håller alltid farten sista 100 metrarna mycket bra och bara trummar på. När mållinjen passeras är det nästan så att han frågar om han inte får fortsätta ett varv till, säger Lage Berglund med ett skratt.

Köpt på auktion i Frankrike
Amatörtränaren Berglund jobbar skift som driftmaskinist utanför Skellefteå och nästan all ledig tid tillbringar han med hästarna. Tillsammans med sin fru har han tre hästar i träning och för några år sedan fick duon fram en stjärna i Regent Royal som sprang in 4,2 miljoner kronor. Men när Regent Royal skadade sig i samband med ett montélopp på Bergsåker så beslutade sig Berglund för att köpa en ny häst.
– Vi hade tänkt åka till Frankrike och tävla med Regent Royal men eftersom han blev skadad så blev det ju inget med det. Då köpte vi istället Ultralum som Jörgen Westholm ropade in på auktion i Deauville. Hästen var då ett år gammal och jag åkte och hämtade honom hos Jörgen efter några dagar och så började vi med inkörningen.

”Var en dålig travare i början”
– Men hästen var stor till växten och tung i kroppen och vi kastrerade honom tidigt. Jag upptäckte tidigt att det var en dålig travare som inte kunde koordinera sin aktion. Han var sen av sig och det dröjde ända till sommaren som treåring tills han kunde springa 1.25. Han kom ändå igång och startade under hösten och vann fyra av de fem första loppen, säger Lage Berglund.
– Så hästen visade lovande takter direkt på tävlingsbanan och även i fjol gjorde han några bra lopp bitvis. Han vann på en låg 1.15-tid över lång distans men jag kände att han hade ännu mer i sig och han blommade inte ut riktigt som vi ville. Troligtvis hade han lite ont i fötterna och dessutom är han som sagt storväxt. Nu är han mer spänstig och har mer studs i aktionen. Men det har nog att göra med att han har fått både mer tid och ännu mera träning, fortsätter Berglund.

”En väldigt godhjärtat och trevlig häst”
Om du beskriver hästen, hur är han och vilka är hans främsta egenskaper?
– Det är absolut styrkan, den är enorm. Om man jämför med Regent Royal så är den här starkare och kan göra loppen själv. Men sedan var Regent Royal bättre som helhet och hade andra fördelar. Fast den här kan springa väldigt fort över tre varv.
– Sedan är han som en nallebjörn att hålla på med. Han är en väldigt godhjärtat och trevlig häst som brukar charma alla i stallet. För att vara franskstammad så är han helt rentravande och travsäker. Han kunde inte koordinera aktionen i början som unghäst men när nu när han har kommit igång så vet han inte hur det känns att galoppera.

”Vill fortsätta springa ett varv till”
På lördag är det dags för andra V75-starten för Ultralum. Efter att ha blivit oplacerad på Hagmyren i slutet av juli så fick han ett uppehåll på några månader och den perioden med enbart träning har gjort susen. Nu jagar hästen sin femte raka seger och lär bli klar favorit.
– Vi hade tänkt sluta för säsongen efter förra segern men det har varit ganska bra träningsförhållanden och vi har kunnat träna och förbereda honom precis som inför de andra loppen. Han fick först en liten vila efter senaste starten och sedan har han tränat på med backintervaller senaste månaden.

Fin i snabbjobb på isbana
– I fredags gick han ett jobb inne på Skellefteåtravets isbana efter 1.16 över 1600 meter. Han kändes jättebra då och ville gärna fortsätta ett varv till. Han har blivit fantastiskt stark och det har lossnat dels på grund av en lite ökad träningsmängd men även för att hans fötter är bättre nu. Han kommer även att gå jobb tisdag och torsdag den här veckan med lätta backintervaller.
– Det känns som att han bara är på väg uppåt och jag har stora förhoppningar på honom nästa år. Jag hoppas att han fortsätter att utvecklas lite till och i vinter ska höja träningsstatusen på honom ytterligare och han kommer att få minst tre månaders träning innan det blir årsdebut nästa år.

”Ska till en väldigt bra häst för att slå honom”
Ultralum startar från spår sex i Zoogins lopp, V75-7, och körs av sin ordinarie kusk Leif Eriksson. Vad tror du om taktik och vinstchans?
– Han är normalt snabb ut i voltstart och även en spetskusk som Daniel Olsson måste inse att han är en bra rygg att ha. Det tror jag även att Robert Bergh tycker som har mött honom på slutet. Båda två vet att de får chansen till slut för min häst kommer att dra i ett hårt tempo. Kan någon hänga med i ryggen och slå av honom till slut så är det bara att gratulera.
– Men så bra som han har varit på slutet ska det till en väldigt bra häst för att slå honom. Jag hoppas kunna presentera hästen i bästa skick på lördag för då ska det bli åka av. Det är ju djur det handlar om men är han lika bra igen så tror jag på toppchans, säger Lage Berglund.
Blir det någon ändring i balans eller utrustning?
– Han går med fyra järnskor som vanligt och med sulor fram. Hur banan blir på lördag törs jag inte ens gissa om i nuläget (måndag). Men skulle det krävas broddar så är det inga problem eftersom han alltid går med skor och har tränat med lite hakar i jobben. Så de hästar som normalt tävlar barfota och inte kan göra det på lördag borde vara mer missgynnade.

Michael Carlsson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet