Inför V75: Norrmännen kommer med sin bäste

188

norbaste

Norske nationalidolen Yarrah Boko gästar gulddivisionen i V75 på lördag i en förberedande start inför vinterns stora lopp i Frankrike.
Topp tio av travarna i världen?
– Ja, det var han nog tidigare i år, säger tränaren Trond Anderssen.
Sjuårige Yarrah Boko fick en skada efter sin fjärdeplats i Elitloppet i maj då en blödning i ett gaffelband satte stopp för vidare tävling.
Skadan var av lindrigare art och hästen har hållits igång med skogsträning i sommar.
Till lördagens V75-start kommer Norgebästen med två raka segrar i bagaget efter comebacken i oktober.
– Han har sett väldigt bra ut i de två lopp han gjort mot lite enklare motstånd i Norge.
Speciellt i senaste starten var han riktigt bra och vann med huvan kvar efter att ha körts till ledningen. Om det inte handlar om toppform så är han i vart fall nära den, säger Trond Anderssen.
Yarrah Boko hade för lite pengar på kontot för att komma med i Prix d’Amerique förra vintern. I stället blev det en imponerande seger i det stora dagen före-loppet Prix du Luxembourg. En liten tröst för gänget runt hästen.
– Vi hoppas på att komma med i Prix d’Amerique den här gången i stället. Om allt går bra på lördag planerar vi en start i gulddivisionen på Åby om två veckor och därefter är det tänkt att hästen ska ner till Frankrike.
Måste det bli seger i Meadow Prophets Minne, V75-7, på lördag för att ni ska vara nöjda?
– Han ska i alla fall göra en toppinsats. Allt är riktigt bra med hästen. När det gäller skadan så var det en väldigt liten blödning som vi upptäckte i tid. Yarrah har mått bra och har fått träna mycket i skogen under den här tiden. Den senaste ultraljudsundersökningen visar också att allt har stabiliserat sig.
Kai Johansen som kört på slutet säger att hästen utvecklat sin startsnabbhet. Kan det till och med bli ledningen från femtespåret?
– Det är jag inte så säker på. Men det kan räcka ändå. Utrustningsmässigt går han som vanligt, barfota fram och med skor bak.
Tycker du att Yarrah Boko var en häst för tiobästa-listan i världen innan sin skada?
– Ja, det var han nog tidigare i år. Men jag tycker att han är väldigt fin som han är nu också! Han är bra för dagen.

Mikael Wikner