Inför V75: ”Nu är målet att nå tio miljoner”

66

Nu är målet att nå tio miljoner

Från ingenstans till topp-20 i landet på fem år.
Fredrik Wallin har verkligen fått sitt genombrott under 2019.
– Det är jäkligt häftigt. Nu är målet att nå tio miljoner innan året är slut, säger komettränaren som plockar ut tre hästar under lördagens V75-omgång hemma på Gävletravet.

Han blev proffstränare 2014.
Fem år senare ligger Fredrik Wallin på plats 16 bland landets samtliga tränare efter en makalös säsong som hittills gett 9,5 miljoner kronor i prispengar.
Hälften av dessa har stallets fanbärare Activated sprungit in.
– Hon har varit fantastisk, men även om man räknar bort henne så har vi fördubblat resultaten jämfört med i fjol. Det är jag väldigt nöjd med, konstaterar Wallin som för närvarande har 54 hästar på träningslistan.
Av dessa är hälften ett- och tvååringar och resultaten har uppnåtts på blott 238 starter, färre än samtliga kollegor på topp-20 listan.
Varför har du lyckats så bra i år?
– Den stora skillnaden mot tidigare är att hästarna fått vara friska hela säsongen. Sedan har vi samtidigt kunnat höja kvalitén genom ägare som satsat.
Varför har de varit friskare i år, är det något du har gjort eller bara tur?
– Jag ändrade upplägget för när vi för samman unghästarna med de äldre. Tidigare gjorde vi det i maj och det har alltid lett till att i stort sett alla starthästar blivit sjuka. Det har inte varit något allvarligt, men inneburit ett stopp mitt i sommaren. Nu testade jag att föra ihop dem redan i januari, då fick de äldre problemen lite tidigare och effekten blev mindre.
Men en effekt blev det uppenbarligen, faktum är att Wallin inledde sitt rekordår med 20 starter utan seger innan det släppte i slutet av mars.

Siktar mot Vincennes
Den första stora fullträffen kom när Activated spurtade hem Drottningpokalen i maj och nästa miljoncheck när hon upprepade bedriften i Stochampionatet.
Men förutom dessa massiva tillskott har stallet tjänat sex miljoner och den senaste storsegern kom genom Sayonara i tvååringsloppet Svampen för en månad sedan.
Det var i den vevan som Wallin insåg att chansen fanns att nå en magisk gräns.
– Jag följer mina siffror hela tiden, det har jag inga problem att erkänna. Man måste försöka utveckla sig och då är pengar ett bra sätt att mäta framgång. Den sista halvmiljonen kan bli svår att nå, men vi kommer att försöka.
Det är emellertid inte anledningen till att Activated nu laddas mot en sista start för året, Criterium Continental på Vincennes 22 december. En seger där skulle omedelbart uppfylla tränarens mål, men då måste hon sannolikt besegra både Prix d’Amerique-favoriten Face Time Bourbon samt svenske fenomenet Campo Bahia.
– Det ska bli ett oerhört häftigt lopp och jag ser verkligen fram emot att få se henne på Vincennes. Årgångsloppen är ju slut för henne nu, hon kommer att vara tvungen att möta de bästa framöver och då tycker jag det är lika bra att testa direkt. Dessutom blir det ett bra kvitto på hur hon hanterar resan och banan, säger Wallin som inte varit blyg för att testa sina hästar på den franska nationalarenan. Inga In Heaven var exempelvis sexa i Criterium Continental för två år sedan.
– Jag trivs i Frankrike, gillar Vincennes och hur loppen körs där nere. Det är mer fart och blir inte alls lika taktiskt som här hemma där startspåren är så oerhört viktiga. Totalt kommer jag att ta ner fem hästar till Frankrike i vinter, både för träning och tävling.

För pigg för vintervila
Otur i spårlottningen är något som drabbade Loser on Loser då hon kommer att få ta sig an de äldre konkurrenterna i bronsdivisionen från bricka 12.
– Hon har inte haft spårgudarna på sin sida på hela säsongen. För hennes det är det extra synd då hon inte gillar att komma för långt ut i spåren runt slutsvängen. Hon blir lätt lite vinglig då eftersom hon har nära till passgång. I Breeders’ Crown-finalen senast fick hon växla mellan innerspår och andraspår istället, då hon gick riktigt bra in i mål.
Är formen lika bra på lördag?
– Ja, det tror jag säkert. Tanken var att låta henne pausa henne för vintern, men när jag gick igenom henne med veterinären efter loppet var hon alldeles för pigg och fin för att ställa av. Då bestämde vi att det blir ett par starter till.
Kan hon vinna trots spåret?
– Jag ger inte upp på förhand, men givetvis krävs det massor av tur. Jag ser gärna att hon körs lite på chans, skulle det lösa sig så spurtar hon ner många. Däremot säger väderprognoserna att det ska regna i veckan och bli kallt på lördagen, eftersom hon har lite känsliga fötter kanske vi måste köra med skor om det blir fruset.
Desto bättre utgångsläge blev det för Livi Othella H.M. som ser ut att kunna nå ledningen i V75-2.
– Det håller jag med om. Däremot lägger jag mig inte i taktiken, det får Erik (Adielsson) avgöra helt själv. Hon har bara sprungit i ledningen en gång och då var hon för lätt balanserad fram och galopperade. Däremot skiftar jag huvudlag från blinkers till halvstängt, det är för att ge Erik möjligheten att köra i spets om han så önskar, jag tror nämligen att hon behöver se lite av konkurrenterna om hon ska springa där framme.
Hur är formen där?
– Lite uppåt. Det är en häst som ser ganska tråkig ut i loppen, men hon kämpar fint och har gått i mål med krafter kvar två gånger i rad.

”Gått framåt ytterligare”
Sin bästa chans i omgången tycker sig emellertid Wallin ha med Dusktodawn Sisu i samma lopp.
En sexåring som gjort tre starter i ny regi.
– Normalt sett vill jag inte ta in äldre utan satsa på unghästar, men det här blev ett trevligt undantag. Hemma i träningen kan hon vara lite halvtafflig, men i loppen har hon uppträtt väldigt rejält.
Är du överraskad?
– Nej, jag körde ett banjobb med henne inför debuten och då imponerade hon på mig. Hon har trivts med att träna i vår backe och blivit både starkare och fräschare. När jag körde henne själv näst senast kändes hon jäkligt fin, men blev öm i en bakfot i sista sväng och tog högertöm. Det gjorde att vi fick ta det lugnt efteråt och hon hade i princip bara vilat inför starten senast.
Innebär det att hon ska vara ännu bättre nu?
– Ja. Hästen var jättefin i dagens (måndag) jobb i backen så jag räknar med att hon gått framåt ytterligare. Förmodligen blir det skor bak som senast, fram kan hon gå barfota även om det blir lite fruset.
Är det en häst man kan styra fram utvändigt om ledaren med?
– Det är inte otänkbart. Men hennes bästa grej är att få vänta med attacken till 300-400 kvar, då är hon ruskigt snabb på speed.
Vad är målet för stallet 2020?
– Det går inte att tro att man kan köra in lika mycket pengar som i år, då skulle det krävas dubbelt så många starthästar. Kan vi halvera siffrorna är jag nöjd, säger Fredrik Wallin.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelANALYS V86 AVD 7 från SPELGUIDEN
Nästa artikelInför V75: Hazard Boko är tillbaka som en vinnare

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.