Inför V75: Nu betalar hästen tillbaka

177

Nu betalar hästen tillbaka

För två år sedan var olyckan framme när Håkan K Persson fick Four Guys Dream över sig i hagen.
Det slutade med tre frakturer, operation och lång sjukskrivning för tränaren.
Nu betalar hästen tillbaka genom att göra succé på tävlingsbanan – och på lördag är han ett hett bud på V75.
– Jag måste tro på bra chans, säger Håkan och spikar hästen på det officiella tipset Fem tippar V75.

Halmstadtränaren skadade sig för två år sedan när olyckan var framme vid stallet i Falkenberg. Han skulle leda in en unghäst från hagen då han fick hästen över sig och vred benet så illa att det blev tre frakturer. Därefter väntade operation och gips i åtta veckor.
– Det hade regnat rejält och jag skulle gå förbi en vattenpöl och gick runt hästen. Då hoppade han upp på axlarna på mig och tryckte ner mig så att jag ramlade och vred benet. Jag låg med foten i 90 grader och bara skrek allt jag kunde. Det gjorde fruktansvärt ont och det tog tid innan någon hörde mig och ambulansen kom, säger Håkan K Persson.
– Det blev operation och jag fick även gipsa om benet ett par gånger. Det kunde gått betydligt värre än det gjorde och hästen hade kunnat träffa mig i huvudet.
Hur mår du i dag, är du helt återställd?
– Nej, jag är inte hundraprocentig. Jag har sämre funktion i hela benet och får ont i det om jag sitter stilla för länge. Åker jag bil långt får jag ont och även när jag skor är det besvärligt. Det är inte så illa att jag inte kan leva med det men det är besvärligt.

”Är imponerad av hästen”
Hästen som orsakade skadan var Four Guys Dream som nu gör succé på tävlingsbanan. Han har inlett det nya året strålande med tre segrar och ett tredjepris på fyra starter. Hästen tog en övertygande seger på V86 i januari och i de två senaste starterna har han varit ännu mer imponerande. Framförallt senast när han satte klorna i ledaren i ett häftigt speedryck över den sista bortre långsidan och tog andra raka segern. Detta med Håkans bror Stefan Persson i sulkyn, vilken har kört hästen i de tre senaste loppen.
– Jag stod ju vid staketet på långsidan och tänkte att det här kommer aldrig att gå in i svängen med sån fart. Jag har fått rapporter om att det gick i 1.05 till 1.06-tempo över långsidan. Stefan sa när jag mötte honom efter loppet att i dag var jag imponerad av hästen. Det var jag också, säger Håkan.
– Hästen har växt betydligt i år och efter att jag vann med honom i V86 i januari, där han öppnade 1.12,5 första varvet, har han bara gått framåt ytterligare. Även det tuffa loppet på Jägersro verkar bara ha gjort honom gott och han har bara blivit piggare.
– I hagen är han en tuffing och det som hände för två år sedan var inte av elakhet utan för att han bara ville leka. Precis som han gjorde med de andra unga hingstarna som han gick ihop med då. Men nu kan man säga att han betalar tillbaka och det är ju kul att det blev så.

Kan vara nästa stjärna i stallet

Om du beskriver hästen, vilka är hans kvaliteter?
– Han är bra på det mesta. Han är både startsnabb, stark, speedig och lättplacerad och går över alla distanser. Jag tycker inte att han har några svagheter och de hästarna är lätträknade.
Kan det här vara din nästa stora reklamhäst och nya stjärna?
– Det kan han vara. Jag har tränat upp en del miljonärer och han kan bli en av dem. Sedan vet man aldrig, men han har potential för att gå väldigt långt. Han har gått jobb i dag (måndag) och allt verkar bra. Men det är ingen häst som utmärker sig i träningen utan han växer betydligt på tävlingsbanan.
– För dagen är han min bästa häst i stallet men jag tycker även att mitt stall har höjt sig kvalitetsmässigt. Jag hade 23 hästar i början december och nu har jag 32. Det har kommit in en del nya intressanta hästar, säger Persson.

”Måste vara en bra chans”
På lördag startar Four Guys Dream i den femte V75-avdelningen i Halmstad. Han har spår fem bakom startbilen och körs av Stefan Persson. Håkan K är optimist och spikar sin häst på det officiella tipset Fem tippar V75.
– Så bra som hästen har varit finns det ingen anledning att inte tro på honom. Läget är bra, formen är bra och det måste vara en bra chans. Han är startsnabb, även om han inte är någon jätteraket ut. Men å andra sidan har vi heller inte laddat för fullt med honom ännu. Vi kör med samma balans och utrustning som senast, säger Håkan K Persson.

Du har ytterligare två hästar med i V75. Chanserna där?
– Skogbys Gallardo (V75-2)
 är en nyttig häst som var på gång i slutet av förra året men sedan slog han sig på ett överben och vi fick frysbränna honom. Han gick bra i comebacken men V75 kommer kanske lite för tidigt. Men det är hemmaplan och han kan tjäna fina pengar. Eventuellt blir det barfota runt om den här gången. Jag ska fundera på det under veckan. Han gick så en gång i fjol men fungerade inte då.
– Wingait Erik (V75-4) är en häst jag gillar. Han är löpärlig och gör alltid vad han kan. Senast gick han riktigt bra till slut och nu är det spårtrappa och jag visste ju att han skulle få ett dåligt spår när jag anmälde. Men löser det sig någorlunda under vägen kan han tjäna fina pengar.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.