Inför V75 Örebro – Qahar Q.C. i trekilometersloppet

229

Qahar Q.C. i trekilometersloppet

Bröderna Q.C. går bra nu.
Sir Q.C. tog sjätte raka segern senast över extrem distans och på lördag är det dags för äldrebrodern och styrkefenomenet Qahar Q.C. i trekilometersloppet Orebro Intn’l.
Ägaren och kusarnas uppfödare myser.
– Vi är inne i en fantastisk period! säger Roland Johansson.

Roland Johansson från Kungsbacka strax söder om Göteborg är tillsammans med sin fru Tina en av landets största uppfödare av travhästar.
På senare år har ”Stall Q.C.” satsat en del på galoppsporten och äger stoet Dorcia som sopade rent i storloppscirkusen som treåring i fjol, men det är som travhästuppfödare han är mest känd.
Efter ett helt liv med travet är det två halvbröder som seglat upp som Roland Johanssons bästa uppfödningar någonsin.
– Ja, så är det naturligtvis. Hur många hästar vi fött upp och ägt har jag ingen aning om. Jag håller inte räkningen men på travarna har vi i alla fall gått igenom hela alfabetet nästan och är på bokstaven u nu när vi ska namnge dem. Så det har blivit några stycken under åren, säger han och skrattar.
Suffixet ”Q.C.” var det hustrun Tina som kom på en gång i tiden. Paret hade ”kusar” men det lät för illa att ha i namnen.
Tina kom då på kennelnamnet Q.C. och så har det förblivit.

Två björnar
Sir och Qahar är två björnstarka individer som skördat många segrar de senaste åren. Mamman är Mumma Q.C. som lämnade Qahar 2011 efter Scipion du Goutier och Sir 2013 med Raja Mirchi som pappa.
På tisdagen var Sir Q.C. ute över tre varv och ”bara vann” V75 på Bergsåker. Femåringens sjätte raka seger.
– Jag satt och såg det loppet på telefonen på ett fik i Belgien och kan inte säga annat än att han var fantastiskt bra. Det är en längre tid jag sagt att Sir kommer att bli bättre än Qahar och det har jag fått äta upp hela tiden. Ja, fram till nu, då Sir börjat visa att han verkligen är bra, säger Roland Johansson.

”Får ju litet elddop”
Stall Q.C. sprider gracerna lite mellan olika travtränare. Hästbröderna i ropet manageras av tränarparet Catarina Lundström och Stefan Melander.
På lördag startar Qahar Q.C. i storloppet Orebro Intn’l över tre varv i Örebro med 400 000 till vinnaren. Loppet går som den sista avdelningen på V75.
Favorit till slutsegern blir Daniel Redéns Prix d’Amerique-deltagare Call Me Keeper som kommer från en övertygande seger i Seinäjoki-Race.
– Det är en jävla häst Redén har och det är ju inte precis bara att gå ut och leka med den. Så min häst får ju ett litet elddop på lördag. Det är svårt att säga hur det går men han har i varje fall fördel av distansen. För stark är han, bara travar och går. Jag tycker att han var väldigt fin i travet senast också då han vann på Umåker, säger ägaren.
En ”väldigt speciell häst” kallar Lennart sin Qahar och syftar på galopperna tidigare i karriären och hästens egenhet att den aldrig tycks kunna bli trött.
Aktionen flöt väldigt bra när hästen testades barfota runt om för första gången i den senaste starten och stall Catarina Lundström aviserar samma balans igen på lördag i Örebro.
Facktidningen Travronden tippar Call Me Keeper etta i sin tisdagsutgåva, Robert Berghs Tesio rankas tvåa och trea Qahar med ständige kusken Ulf Ohlsson i vagnen.

Sugen på Harpers
3140 meter är grunddistansen i Orebro Intn’l. En gynnsam distans för hästen som omväxlande kallas ”stenkross” och ”stridsvagn” i spalterna.
Efter Örebro kan det kanske bli ett test i långloppet Harper Hanovers under Solvallas elitloppshelg om några veckor.
– Jag har nämnt detta med Harpers för Stefan (Melander) och att jag naturligtvis vill att vi satsar på det om allt stämmer. Men med Stefan är det ju inte så att du talar om att nu gör vi si och så, utan han gör ju enna som han själv vill! säger Roland Johansson med ett skratt.
Stall Q.C.:s kusar går bra nu. Det är form över hela linjen.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.