Inför V75 på Halmstad har han flera heta möjligheter

126

Inför V75 på Halmstad är han flera heta möjligheter

Han har kanonform både som kusk och tränare.
André Eklundhs hästar har vunnit tio lopp på de 25 senaste starterna och han går mot sitt bästa år någonsin.
Inför V75 på Halmstad har han flera heta möjligheter.
– Allting stämmer och det har varit ett rekordår rakt igenom. Walhter På G. är min bästa chans, säger Eklundh.

Åby-tränaren har verkligen bra snurr på sitt material för dagen. Det har han haft en längre tid och det är segrar och dubbelsegrar var och varannan dag som han tävlar. André Eklundh har redan passerat sina fjolårssiffror vad det gäller inkörda pengar och har kört in närmare sex miljoner som kusk. Han har 43 hästar i träning som går som tåget och han har presenterat flera fina förvandlingsnummer på slutet.
– Det har gått otroligt bra hela hösten. Vi har klarat oss från infektioner och haft bra träningsförhållanden. Hästarna har verkligen hittat formen och samtidigt försöker man hela tiden att utveckla sig själv. Man finslipar på träningskonceptet för att försöka förbättra hästarna ytterligare, säger André Eklundh.

”Förbättrat flera nyförvärv – allting stämmer”
När vi når honom måndag eftermiddag strax efter klockan två är fortkörningen avslutad och han ska precis inta en sen lunch. Eklundh och hans team håller till på en träningscamp utanför Nossebro, på vägen mellan Alingsås och Skara. Som kusk vinner han lopp i parti och minut men även det egna stallet har som sagt gått väldigt bra och det har blivit nio segrar på de 20 senaste starterna och tio på de 25 senaste.
– Som det är nu så stämmer allting och det har varit ett rekordår rakt igenom. Framgångarna smittar av sig på varandra och hästarna. Vi har fått in nya hästar i träning som har fungerat på vårt träningsupplägg och de har höjt sig och blivit förbättrade helt enkelt. Det är viktigt att få in nya hästar som man kan förbättra, så att man inte bara står och trampar med samma hästar hela tiden.
– Vi tränar precis som vi har gjort de senaste två åren men som jag sa så försöker man att finjustera lite hela tiden. Det kan vara smådetaljer som är viktiga, som exempelvis hur lång tid man ska ha mellan varje intervall.
– Jag är även förstekusk åt Sofia Aronsson som också har riktigt bra ordning på hästarna och det smittar av sig när det går bra. Samtidigt har jag fått köra bättre och bättre hästar, menar André.

”Är en helt annan häst nu – bra chans”
Den glödheta tränaren och kusken selar ut två egentränade hästar i lördagens V75-omgång i Halmstad. André Eklundh kör dessutom ytterligare tre hästar på V75 som lånekusk. Så här kommenterar han först sina egentränade och han börjar med Walther På G. i den femte avdelningen. Det är en häst som har gjort tre starter för Eklundh och som har vunnit två av dessa. Han jagar nu sin tredje raka seger från spår fem bakom bilen över kort distans.
– Walther På G. (V75-5) är en häst som har ändrat sig mycket sedan han kom i vår träning. Han var väldigt het och besvärlig tidigare hos Rikard Svanstedt men har hittat en ny harmoni här i livet. Vi släppte ut honom på lösdrift och min sambo Jessica, som är utbildad Equiterapeut, har jobbat mycket med musklerna på honom. Jag tror att hästen har haft lite ont helt enkelt och haft mycket låsningar som nu har släppt. Det har gjort att han har lugnat ner sig mycket och slappnar av mer i jobben och tar åt sig av träningen.
– Det är faktiskt en helt annan häst nu än när han kom hit. Utvecklingskurvan pekar rakt uppåt och det märks att han tycker om att tävla. Vi har nått ledningen båda gångerna vid segrarna och det känns som en riktigt bra spetshäst som slappnar av i ledningen. Jag kommer att göra vad jag kan för att komma till ledningen och det är en bra häst för klassen. Jag tror att han kommer att trivas över distansen och utan att ha kollat motståndet speciellt noga så borde han kunna ha en vettig chans i ett Klass II-försök.
– Nu blir det skor runt om, han har gått barfota i de två senaste starterna, men jag tror inte att det är så negativt på honom för det känns inte som någon riktig barfotahäst. Det blir vanlig vagn igen men jag har en liten fundering att slänga på honom ett helstängt huvudlag. Han har gått med öppet tidigare. Men vi får se lite hur han värmer först, säger André Eklundh.

”Grundkapaciteten finns för att vinna”
I den sjätte avdelningen selar han ut ett annat nyförvärv i Dropluggage Racing som har gjort en start för André Eklundh. Det var i comebacken efter ett två års långt uppehåll och det blev seger direkt.
– Dropluggage Racing (V75-6) är en häst som har haft fräschörproblem hela livet och när jag fick in henne i träning i augusti så hade hon gått på bete i tolv månader och varit hemma hos ägaren för en längre konvalescens. Jag körde henne i början av karriären när Dan Widegren tränade henne och kände då att det var en väldigt kapabel häst. Sedan är det alltid svårt att säga om hon kan nå den nivån som vi tyckte att hon kunde nå tidigare, efter alla problem som har varit. Men hon började i alla fall bra hos oss och var fin i både kvalet och i comebacken. Hon har tagit de här två uppgifterna på ett bra sätt och ska vara ännu lite bättre nu.
– Hon känns lugn och trygg i volten men jag tror inte att hon är snabb nog att ta sig till ledningen. Men felfri avgång räknar jag med och sedan får vi se vad som händer. Hästen är väldigt svårbedömd för mig, för även om hon vann på ett bra sätt senast så är den prestationen svår att värdera för banan var väldigt dålig. Det var konstiga förutsättningar. Jag vill se hur hon fungerar på bra förutsättningar innan jag sticker ut hakan. Grundkapaciteten finns där för att kunna vinna ett sådant här lopp men om hon är där redan nu kan jag inte svara på. Skor runt om igen som senast och jag har inte planerat några ändringar.

”En underbar individ – en av mina favorithästar”
André kör ytterligare tre hästar till inom V75 och börjar med Sofia Aronsson-tränade Hobby de L’iton som kommer från seger och som han har kört en del tidigare.
– Hobby de L’iton (V75-1) är en underbar individ och faktiskt en av mina favorithästar. Han vann joggandes senast sa Erik Adielsson som körde då men det är ett helt annat motstånd nu. Det är en högkapabel häst som har haft mycket problem med fräschören men han är verkligen något extra. Det är en sån häst som man alltid åker ut med och har vinstchans. Han har gått jättebra flera gånger när jag har kört honom.
– Adamant (V75-4) har jag kört några gånger men inte på slutet och jag har inte koll på dagsstatus där.
– Poem In Motion (V75-7) körde jag senast och då gick hon ganska bra som tvåa. Det är en väldigt startsnabb häst och hon fick öppna tufft och sedan bestämma lite. Hon kunde inte stå emot vinnande Copaca Banana den sista biten i en snabb avslutning. Hästen kändes väldigt fin i alla fall och är som sagt ruskigt startsnabb, säger André Eklundh.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.