Inför V75® (påskdagen): Axel Ruda mot de stora pojkarna

113

inför v75® (påskdagen) axel ruda mot de stora pojkarna

Klassklättrare i superform. Axel Ruda har visat upp en formidabel utveckling i vinter.
På påskdagen kommer hästens verkliga elddop. När han gör han debut i gulddivisionen.
– Ja, jag är lika spänd som alla andra på att se vad han kan duga till i den här klassen, säger tränaren Pär Ländin.

 5 december 2020. Då tog 4 Axel Ruda (V75-7) sin första STL-seger. Då var det i Klass 1. 9 april 2023. Nu på söndag, alltså. Då gör den i dag sexårige valacken sin debut i högsta klassen, gulddivisionen.
Framstegen den senaste tiden har tagits med utropstecken efter för Axel Ruda. Och formtoppen tycks hålla i sig.
– Ja, plus att han verkar ha utvecklats något enormt över vintern också. Jag tror att kastrationen som vi gjorde på hästen i fjol har börjat komma till sin rätt nu, det verkar ha gjort honom gott, säger Bergsåkerstränaren Pär Ländin.
I sin senaste start hade Axel Ruda möjligheten att stå för något närmast unikt.
Efter två raka segrar i silverdivisionens final fanns chansen på att upprepa bedriften en tredje gång. Nu räckte det inte ända fram, Axel slutade trea med levererade en rykande avslutning längst ut i banan och klockades till i trakterna av 1.10 loppets sista 800 meter.
– Han spurtar ju bra mest varje gång nu och det är nog den bästa medicinen för honom; det är så han håller formen hela vintern, säger tränaren som fortsätter:
– Hästen tränas ju bara lugnt mellan starterna. Han har varit igång en längre tid och kommer få ta en paus när han börjar säga ifrån. Men det har han ju inte gjort än så länge i alla fall.

Gulddebut – och kval till Paralympiatravet
Silverdivisionen i all ära, men på söndag väntar det verkliga elddopet för hästen.
Axel Ruda är redo för debut i gulddivisionen. Solvalla är skådeplatsen och det är den avslutande avdelningen av V75® Spring Race med multijackpot.
Och vilken gulddivision som helst är det inte heller, det handlar om det andra deltävlingen i Paralympiatravet och högst kvalificerade konkurrenter står för motståndet.
– Ja, nu är det gulddebut och det ska bli roligt att se hur han står sig mot de här stora pojkarna. Får vi en bra löpning så tror jag väl inte att de springer ifrån honom, men samtidigt kanske jag inte tror att han kommer vinna heller.
Vad är en bra löpning då, om du skulle få välja?
– En vilsam resa fram till 300 meter kvar, det vore det optimala, allra helst på innerspår, men jag tror det blir svår att komma ned där nu.
Så det är inte så att du redan bokat biljetter till Paralympiatravet direkt?
– Nja hördu… men faktum är ju att han har så pass mycket poäng så det är väl inte helt omöjligt att vi har lite förtur och kan anmäla vårt intresse med honom dit i vilket fall. Det skulle vara roligt om han gjorde ett bra lopp här framöver, så det kan bli aktuellt.

Svårt att slå de största elefanterna
Oavsett utgång på söndag står klassklättaren Axel Ruda inför en spännande fortsättning.
– Jag tror att han kommer ta bra placeringar. Sedan får vi se om han kan ta ytterligare ett litet kliv i utvecklingen också. Det är svårt mot de här stora elefanterna som tävlar nu, de har en annan hårdhet och de är svåra att slå. Men sedan när det kommer till vintern och det är lite ”sämre” gulddivisionen, om man får säga så, då tror jag kanske han kan räcka till vinst. Men vi får vara med och prova och försöka plocka fina pengar. I annat fall kanske det blir Frankrike; de har så mycket småbanor där med fina pengar, det är ju inte så mycket annat att välja på här i den här klassen, säger Pär Ländin som förutom att han är tränare, även är uppfödare och ägare.
Axel Ruda betyder mycket för dig, får man tro?
– Ja, herregud, det är den bästa hästen jag har i stallet och det är mycket han som driver runt verksamheten.

Föregående artikelInför V75 (påskafton): Heta danska chanser i Norge
Nästa artikelInför V75® (påskdagen): Hannibal Face får tränaren att drömma

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.