Inför V75: Redén favorit att försvara titeln i kriteriet

88

Inför V75: Redén favorit att försvara titeln i kriteriet

I fjol tog han sin första seger i Svenskt Travkriterium.
På lördag är han favorit att försvara titeln.
Hästen som kan ge Daniel Redén andra raka segern i den svenska treåringsklassikern heter Francesco Zet.
– Han kommer vara i bra form på lördag, säger hemmatränaren som även har en spännande häst i stoavdelningen Svenskt Travoaks.

Svenskt Travkriterium har körts på Solvalla sedan 1927 och är det största loppet för svenskfödda treåringar. Förstapriset uppgår till två miljoner kronor men är hästen med i Premiechansen, vilket samtliga av årets finalister är, dubblas prissumman. Utöver evig ära och en plats i historieboken handlar det alltså om stora pengar och favorit att ta hem den största prischecken är Francesco Zet (V75-6). En charmig häst som uppträdde en smula okoncentrerat i uttagningsloppet, men som tog sig samman och vann på lätta hovar.
– Han har sina egna funderingar och betedde sig märkligt i försöket. Kanske berodde det på att det var första gången över lång distans. Han hade varit ute i två sprinterlopp innan det och det såg ut som att han ville sluta springa efter 1 600 meter. Örjan (Kihlström) fick hjälpa honom att förstå att han skulle springa ett varv till och sedan avgjorde han enkelt till slut, säger Daniel Redén till stallzet.se.

”Hästen är där jag vill ha honom”
Franscesco Zet har vunnit fem av sju starter och hans penningmässigt största framgång så här långt är andraplatsen i korta E3 för en månad sedan. Till lördagens start kommer hans tränare göra vissa ändringar för att få honom ännu vassare.
– Jag känner inte att jag behöver ta några risker för att förbättra honom kapacitetsmässigt. Vill han springa fortare så kan han göra det. Därför behåller vi samma framskor, men jag kommer göra två ändringar som borde passa honom bra. Det blir barfota bak och rycktussar. Jag testade rycktussarna i ett jobb i måndags och det fungerade väldigt bra.
Loppet är fullt av högkapabla treåringar och en härlig uppgörelse är att vänta. Och att döma av tonläget hos Daniel Redén kommer hans häst vara med i matchen när hästarna svänger in på upploppet.
– Det känns som att hästen är där jag vill ha honom. Han kommer vara i bra form på lördag.

Lägger i nya växlar
Svenskt Travoaks för de treåriga stona har inte körts lika länge som kriteriet men väl sedan 1979. Där väntar en segercheck på 1,4 miljoner kronor och även där dubblas prispengarna för hästar i Premiechansen. Så är fallet för Daniel Redéns Glamorous Rain (V75-4) som startar med bricka tio. I uttagningsloppet höll hon starkt som knappt slagen tvåa efter en tuff inledning.
– Jag tycker att hon gjorde ett riktigt bra lopp i försöket även om hon inte vann. I träningen efteråt känns hon precis som hon ska göra. Hon är ganska taggad, det har kommit med loppen. Hon är otroligt speedig så spåret passar bra, säger Daniel Redén, som planerar att dra nya växlar utrustningsmässigt även på Glamorous Rain.
– Nu byter vi till amerikansk sulky, lättar till aluminiumskor fram och plockar av bakskorna. Beroende på hur hon är inför loppet kan det även bli så att vi ändrar från öppet huvudlag till can’t see back. Fast bomull igen, annars är det risk att vi drar för många växlar samtidigt.

Föregående artikelInför V86: Stallform och lämplig uppgift
Nästa artikelInför V75: Röcklingers fighter redo för största loppet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.