Inför V75: Sanity vänder hemöver

197

image-1

Malin Löfgren åker hem till Östersund i veckan för en första start någonsin i Jämtlands största travlopp med 750 000 kronor till vinnaren.
Vapnet är som så många gånger förr stjärnan Sanity.
– Efter Elitloppet är det här loppet jag helst av allt vill vara med i med tanke på mina rötter. Sanity känns verkligen jättefin inför den här starten.
Efter några bommar i planeringen i vår har Malin Löfgren fått tänka om.
Sanity kom stärkt ur sin vintriga uppladdning i Frankrike men fick problem med ett framben vid hemkomsten till Sverige.
Det visade sig vara en lättare svullnad som lade sig snabbt. Planerna på Finlandia-Ajo gick ändå om intet och efter lite omkast blev det rakt på med Prins Daniels lopp i Gävle i mitten av maj.
Sjuåringen fastnade i gröten i det loppet efter att ha blivit av med ledningen från innerspåret och slutade sexa bakom vinnande Nahar.
Så det blev ingen inbjudan till Elitloppet i år för Sanity. Sedan en tid är det i stället fullt fokus på Jämtlands Stora Pris (V75-6) hemma på Östersundstravet på lördag, banan hon lämnade för Solvalla våren 2011.
– Det här loppet har jag sett på plats i alla år så det är verkligen något alldeles speciellt att få komma hem och vara med i det här loppet med Sanity. Vi ska faktiskt vara kvar en vecka efteråt i Östersund också eftersom tanken är att han ska vidare upp till Boden och storloppet där lördagen efter, säger Malin Löfgren.

Häst med partytält
Sanity startade sin karriär i Östersund och har segrat flera gånger på banan. Valacken var ju Stall Jämtlands bidrag i Rikstravet och utvecklades till en av landets bästa hästar. Senaste starten i Östersund, silverdivisionen i juni 2011, slutade med seger.
136 av de ursprungliga 1000 delägarna har fortsatt äga Sanity, varav cirka 100 kommer från Jämtland.
– Det finns ett tält bokat på banan med nästan 100 bokningar så här långt av ägargänget. Så hästen har eget partytält i Östersund! säger Malin och skrattar.
Hur är formen på Sanity?
– Jag hoppas och tror ju att den ska vara riktigt bra. Normalt sett, om jag fått välja allt, skulle han ha haft två lopp i kroppen inför starten på lördag. I sådana fall hade jag känt mig mycket tryggare. Men samtidigt vet jag – att om man går tillbaka i tiden och kollar – så när han haft ett lopp i kroppen, så har han alltid presterat på topp i loppet efter. Vi kollar halsen på honom hela tiden och han har inget besvär av sin pollenallergi vad vi kan se och han känns jättefin i träningen.
Vad har vintern i Frankrike gjort med hästen tycker du?
– Vi åkte ju ner för bättre träningsförhållanden och allt det har gått bra. Han har många mil extra i ryggen inför den här säsongen. Men det känns också som att psyket utvecklats enormt på hästen. Han är mycket mera harmonisk, både hemma och i tävlingssammanhang. Så fin och cool som han var nu senast i Gävle har han aldrig varit.
Men utgångsläget i lördagens stora drabbning kunde ha varit bättre. Sämsta spåret!
– Ja, att ladda från start känns i alla fall ganska meningslöst, dels på läget och så är det några startsnabba hästar innanför. Johnny lägger upp det där men det känns som att det bara skulle vara att kasta bort en speed om man laddar. Jag kan inte påverka vad Johnny gör mer än säga vad jag tycker ska hända från start. Låt oss hoppas att han kommer ner lite lagom i fältet någonstans och att de sedan kör fort där framme. Nu är vi lite utlämnade åt hur det körs men det kan bli bra ändå i slutänden. Jag tycker att vi hade en hel del otur med loppen i fjol, så nu är det dags att Sanity har lite tur också. Han ska få gå barfota den här gången. Senast i Gävle fick han gå med skor. Om han gått barfota där är det klart att han varit med i spetskörningen och då skulle resultatet ha kunnat blivit något helt annat, säger Malin Löfgren, Solvallatränaren som vänder hemöver i veckan.

Mikael Wikner

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.