Inför V75: Skärpt träning och utrustningsförändringar

84

Carl Johan Jepson förbi Örjan Kihlström

Spännande nyheter på en favorit och en jätteskräll.
Värmländske toppkusken Carl Johan Jepson har intressant information kring två av sina uppsittningar inför Unionstravet på Färjestad.
– Man får väl dra i lite kranar nu om han ska höja sig ytterligare ett snäpp, säger hemmasonen om en av sina hästar.

 Ingen kusk i landet har vunnit fler lopp på Färjestad i år än Carl Johan Jepson.
Och det är anmärkningsvärt. Lördagens arena för V75 är nämligen navet i ”Goop-land”, där först pappa Olle och sedan Björn dominerat totalt och inte släppt ett enda kuskchampionat utanför familjen detta årtusende.
Om Jepson kan hålla undan säsongen ut återstår att se, men givetvis är det värt att kolla med banans hetaste kusk inför årets stora höjdpunkt med Unionstravet och V75.
Jepson är anlitad i sex avdelningar, men bara ordinarie kusk på två av hästarna.
Dessa har han givetvis full koll på och kan avslöja flera spännande utrustningsförändringar till lördagen.

Helstängt och lättare balans
Den hetaste chansen på förhand är Helena Edlund-tränade 1 Beartime (V75-1)som klättrat stadigt genom klasserna i V75 och i somras fann ytterligare en växel då han började tävla med amerikansk sulky.
Men i senaste starten blev det galopp som favorit på V75.
– Han är inte helt att lita på bakom bilen. Han har gjort bort sig rätt ofta faktiskt. Han slog ihop, därav galoppen. Jag körde med honom efter galoppen, han har nog bra form, det kändes det som, berättar Jepson som ihop med Edlund planerat två spännande förändringar med hästen som tävlat med skor runt och öppet huvudlag genom karriären.
– Vi ska prova lite annorlunda utrustning i värmningen. Han ska gå med en öppen tå fram, istället för en vanlig sko. Så att han inte slår ihop. Sedan ska vi värma med ett helstängt huvudlag, så att han fokuserar på det han ska och inte de andra hästarna runt omkring. Så får vi se, säger Jepson som inte ser innerspåret bakom startbilen som någon fälla.
– Utgångsläget är bra åt honom, det tror jag. Den här gången vill jag verkligen köra felfritt. Går han felfritt så kommer det att bli som sämst rygg ledaren eller tredje inner. Han ska streckas.

Jänkarvagn och tuffare träning
Samma startspår väntar för Bengt Bergs 1 Zenato i V75-5 där Jepson även har ett finger med i träningen. En häst som kommer från seger och nu anmälts att han ska tävla med amerikansk sulky för första gången i karriären.
– Han gick ner lite i klass senast, men han gjorde det bra och vann från dödens på en bra tid. Han har tränats lite hårdare efter det och känns fin. Sedan är det betydligt tuffare emot den här gången, men skulle han få smyga med på innerspår så skulle han kunna vara långt framme. Jag tycker det är uppåtgående trend på honom. Han är allmänt fräschare och finare, så han kommer säkert att göra ett bra lopp.
Vad har du för känsla om det skulle bli en amerikansk vagn?
– Vi ska nog värma i det imorgon i alla fall. Det är lite spännande förutsättningar ändå med V75 och spår 1. Man får väl dra i lite kranar nu om han ska höja sig ytterligare ett snäpp.
Var tror du att ni hamnar från start?
– Han har inte öppnat så bra när han haft de där spåren. Tredje inner som bäst skulle jag tro, säger Färjestads ledande kusk 2021.

Föregående artikelInför V75: Hoppas fullborda dubbeln i Unionskampen
Nästa artikelInför GS75 (jackpot): Jagar tredje raka i Stockholm Cup

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.