Inför V75 (skärtorsdag): Månlykke A.M. inleder Springrace

160

inför v75 (skärtorsdag) månlykke a.m. inleder springrace

På torsdagen drar Springrace igång med V75® fyra dagar i rad.
Flera av landets profilhästar årsdebuterar och en av dom är Månlykke A.M.
– Han känns jättefin och jag tror på bra chans, säger Gunnar Melander.

Våren är på ingång även om flera av oss fortfarande väntar på den riktiga värmen. Ett tecken är påsken och allt som den erbjuder. Många förknippar påsken med topptrav under flera dagar. I år är inget undantag. Det är Springrace med V75® och den inleds med Gävle på skärtorsdagen och kulminerar på Solvalla under påskdagen med en multijackpot.
I Gävle kommer många blickar riktas mot Gunnar Melander och Månlykke A.M. som gör årets första start och blir stor favorit i V75-4.
– Jag hade tänkt att starta honom lite tidigare, men det fanns inget riktigt passande lopp och då siktade vi på detta i Gävle, berättar Gunnar Melander.
Bollnästränaren är känd för sin fingertoppskänsla och Månlykke A.M. startar alltid väl förberedd och Gunnar Melander lämnar inget åt slumpen.
– Nej, jag har hållit på så länge och vet att jobbet måste göras ordentligt. Månlykke A.M. var sjuk i den senaste starten och det var inget som tydde på det innan och det är varelser med kött och blod och man måste vara väldigt noggrann med allting. Tack och lov så har han inte tagit någon skada av det och var tillbaka i träning efter några veckor.

Kändes fantastiskt fin
Månlykke A.M. har vunnit i sin årsdebut både 2021 och 2022 och är lika förberedd i år.
– Hästen känns jättebra och minst lika fin som inför tidigare årsdebuter. Han har fått jobba på som vanligt och är väl förberedd. Jag brukar köra in till banan tio dagar innan start och det gjorde jag även i år. Jag körde 1.28/2100 meter med en lite snabbare avslutning och Månlykke A.M. kändes fantastiskt fin.
Är det något som oroar?
– Det är läget. Han kan öppna, men det kan bli problem att ta sig ut i andraspår. Jag har fullt med duktiga kuskar runt omkring som har en räv bakom örat och har inget emot om vi får trafikproblem. Jag får se till att ta mig ut i andraspår så fort som möjligt och hoppas det löser sig.
Ni blir ganska stora favoriter, har du förståelse för det?
– Ja, hästen har visat vad han kan och är en riktig vinnarhäst. Jag tror på en bra chans om det inte strular med positionerna.
Hur ser planen ut efteråt?
– Först och främst är det detta lopp som gäller, men visst har vi en plan som vi hoppas kunna följa. Det blir inte olikt förra årets kalender om allt går som vi hoppas.
Då finns Elitkampen med i den planen?
– Ja, vi hoppas kunna vara med där i år igen. Det är ett lopp som jag gärna vill vinna och är bara hästen i ordning så startar vi.
Till sist, Månlykke A.M. har en treårig son som du tränar, finns det några likheter?
– Absolut, det är en jättefin häst som har ett lika fint psyke som pappa. Jag tar det lugnt med mina unghästar och kan inte matcha varken Jan-Olov Persson eller Öystein Tjomsland när det gäller starter som treåringar. Jag hoppas att vi kan ge dom en match nästa år i stället.

Föregående artikelGlimmas DD 5 april 2023
Nästa artikelInför V75 (påskafton): Heta danska chanser i Norge

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.