Inför V75: Slog elitloppshäst från dödens – nu helt bortglömd

162

inför v75 slog elitloppshäst från dödens – nu helt bortglömd

I vintras var han med i Prix d’Amerique och senast besegrade han elitloppshästen Heavy Sound från dödens.
Trots det slår Valkoja Hindö ur underläge i Legolas Minne – men tränaren Per Henriksen känner sig inte slagen på förhand.
– Han har fått en bra rygg och blir det tempo på loppet kan han vara med i striden, säger Henriksen.

Åby är värd för lördagens V75® och omgångens sportsliga clou är Legolas Minne, tillika Gulddivisionen, med 200 000 kronor i förstapris. Klar favorit är Ble du Gers som jagar sin sjätte raka seger och som nu får Björn Goop i sulkyn. Men han har spår elva och motstånd saknas inte. En riktig rysare kan Valokaja Hindö vara som har sprungit in 7,6 miljoner kronor i karriären. Hästen har tävlat mot stenhårt motstånd och matchades tufft i vintras när han var i träning i Frankrike hos Jean-Michel Bazire. I somras flyttades han till Per Henriksen och gjorde första starten för sin nya tränare i Åby Stora Pris där han blev femma. Hästen har blivit bättre och bättre i sin nya regi och senast kom första segern. Carl Johan Jepson körde fram utvändigt om ledande Heavy Sound varvet kvar, och Valokaja Hindö plockade enkelt ner elitloppshästen över upploppet.
– 9 Valokaja Hindö (V75-6) var riktigt bra senast när han vann enkelt trots att han gjorde jobbet i dödens. Han sänkte favoriten Heavy Sound som satt i spets och tryckte sönder honom. Näst senast på Solvalla kom han aldrig loss och då sa Stefan som körde att det var en helt annan häst än gången innan. Han bara högg tag i grejerna när det kom en öppning men han kom ju aldrig loss, säger Per Henriksen.
– Jag måste säga att som hästen har känts i de två senaste starterna är det bästa sedan han kom till mig. Jag har varit ute och kört honom lite i lugna jobb efter senast och han känns riktigt pigg och fin.
– Efter starten i Åby Stora Pris fick han en liten paus eftersom det är meningen att han ska tävla i Gulddivisionen här i vinter. Det är väldigt tufft i Frankrike att möta de bästa snabblopparna med Face Time Bourbon i spetsen. Då måste han vara så bra att han krossar hästarna här hemma i guld om vi ska åka ner. Då kanske vi provar men vi får se hur det blir.

Spelad till en procent(!) – ”Inte borta”
Valokaja Hindö har spår nio i den sjätte avdelningen och körs av Stefan Persson. Han har rygg på startsnabba Dragster från början och är endast spelad till en procent(!) i skrivande stund. Det låter på Per Henriksen som att han inte blir chockad om hästen skrällvinner.
– Han har fått bra spår och då menar jag en bra startrygg från bricka nio. Det är ju speciellt med open stretch på Åby och därifrån borde han få en bra resa. Blir det sedan ett ordentligt tempo i loppet så kommer han att avsluta bra. Senast vann han med krafter kvar och om det klaffar så är han inte helt borta. Då tror jag att han kan vara med långt framme.
– Nu blir det fyra lätta aluminiumskor istället för barfota och det gör inte så stor skillnad. Jag tror att de andra barfota-hästarna som måste gå med skor är mer missgynnade. Min häst besvärar det inte så mycket. Jag tror även att det blir vanlig vagn istället för jänkarvagn som senast. Men den vagnen som jag har lyfter nog mer än en jänkarvagn och är en amerikansk modell av Custom. Den går lika fort som en jänkarvagn. Sedan går han med urryckare, norskt huvudlag och utan käkrem, säger Henriksen.
Du har även med Fromheaven Idzarda i den första avdelningen som vann V75 i somras. Vad säger du om hästens form och hennes möjligheter?
– 10 Fromheaven Idzarda (V75-1)
 har inte samma skarpa form som när hon vann V75 och var tvåa i finalen. Nu är det dåligt spår, visserligen vann hon V75 från spår tio, men då kom hon riktigt bra till och hade bättre form än vad hon har nu. Hon gick med skor senast och sprang då riktigt fort till slut men det gick inte att hämta in så mycket. Jag har inga större vinnarambitioner med henne och hoppas på bra pengar.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelFace Time Bourbon storfavorit i Prix du Bourbonnais
Nästa artikelV75 ÅBY! Tips, nästagångare och andelsspel!

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.