Inför V75 Söndag: Fredrik Wallin kopplar av i stallet med Activated

66

Fredrik Wallin kopplar av i stallet med Activated

Morötter till stjärnan. Fredrik Wallin kopplar av i stallet med Activated. Foto: Maria Holmén, TR Bild.

Skrällsegrar i Drottning Silvias Pokal och Stochampionatet.
I söndagens final av Derbystoet är Activated påpassad av tipsexperterna.
En ny situation för Gävletränaren Fredrik Wallin.
– Jag väljer att inte tänka så mycket på det.

Trav-Sverige har fått en ny drottning bland stona födda 2015.
Gävles Fredrik Wallin tränar och deläger Activated som sprungit in drygt 3,7 miljoner kronor på sex starter under 2019.
Eftersom stoet är med i den så kallade premiechansen tjänar hon lika mycket till och får dubbla förstapriset om det skulle bli seger i söndagens final av Derbystoet – fyra miljoner.
Activated har vunnit Drottning Silvias Pokal och Stochampionatet i år och vad än tränaren tycker om saken så är det slut med att slå ur underläge nu. Activated är en etablerad topp.
Om Carl Johan Jepson kommer farande längst ut i banan på Jägersro med Activated i V75-3 på söndag är det helt enligt ritningarna för en stor del av landets tipparkår.
Fredrik Wallin tror inte att hans häst blir favorit.
– Rödluvan blir nog favorit den här gången också. Det tror jag. Men det blir inte så jättestor skillnad på spelet den här gången.
Tuffaste motståndare blir så klart Daniel Redéns Conrads Rödluva. I kvalrundan inför finalen var fuxan riktigt bra och kanske blir det Rödluvan som vinner ett stort lopp igen på söndag efter förlusterna mot just Activated på slutet…
Av landets större facktidningar är det bara Sulkysport som tippar Conrads Rödluva etta inför söndagens final. Activated är tipsetta i tre tidningar – Travronden, V75-Guiden och Vi Tippa.
Vad tror ”husse” om Activateds finalchanser?
– Det…det får vi se på söndag. Jag väljer att inte tänka så mycket på det. Jag försöker hålla henne i fin form så får Jepson sköta resten.

”Skönt för henne”
Activated har varit lite uträknad och Conrads Rödluva favoriten i de stora loppen i år.
Mycket har handlat om tråkiga spår för Gävle-stoet också. Segrarna i Drottning Silvias Pokal och Stochampionatet har tagits från spåren elva och tolv.
I uttagningsloppet senast var läget annorlunda och Carl Johan Jepson kunde styra till ledningen redan efter 600 meter och låta henne dansa undan.
– Hon har ju haft så dåliga spår hela tiden och tävlat bakifrån så länge – så det var skönt för henne att hon fick göra ett lite enklare lopp i den främre delen. Hon har ju fått gå i dödens i varenda försök och ta dem den tuffa vägen. Så det är klart att vi var nöjda med den uppladdningen, säger Fredrik Wallin.

Paris vid juletid
Krafter sparade i försöket och ett femtespår bakom bilen. Det är fina förutsättningar på söndag.
Om allt faller väl ut och Activated gör ett bra lopp igen hoppas man på en start i Breeders’ Crown i höst.
Wallin skissar lite på Paris i juletid också, och det stora fyraåringsloppet Criterium Continental.
– I år när hon bara fått tävla på utan avbrott har hon fått självförtroende. Ja, hon har också blivit starkare, så är det ju. Och jag gillar ju Frankrike. Hon har inte startat för tufft utan jag har varit rätt så snäll med henne. Så skulle allt vara bra så vill jag nog åka ner med henne till Vincennes, säger han.

Stall i form
Det var snudd på att stallet skulle få två hästar med i Derbystoets final. Loser On Loser gick oerhört snabbt i den sista kurvan i sitt uttagningslopp men rullade över i galopp i början av upploppet.
Loser On Loser startar i loppet före Derbystoet på söndag, V75-2.
– Överlag är hästarna i väldigt bra form i stallet. De känns fräscha och starka och friska. Det fungerar väldigt bra just nu. Loser On Loser har varit bra i de senaste fyra loppen och att hon gick över i passgång senast vill jag kalla ett olycksfall i arbetet.
Om vi fokuserar på Activated igen. Ändrar ni något i utrustningen till finalen?
– Nej, hon har gjort det så bra och kommer att gå som hon gjort varje gång. Barfota runt om, norskt huvudlag, fast bomull och jänkarvagn. Vi funderade på att ”stänga in henne” lite för att få henne att öppna lite fortare. Men varför det egentligen. Hon gör nog vad hon ska ändå. Det brukar hon.

Fotnot: Första V75-start på söndag är klockan 15.00

Föregående artikelEn klocka till gladaste kusken
Nästa artikelV75 Tips med Janne Jackpot inför Jägersro 31 augusti nådens år 2019

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.