Inför V75 Söndag: Grisle Odin G.L. är en blivande stjärna

126

Grisle Odin G.L. är en blivande stjärna

Skidstjärnan Frida Karlsson från Sollefteå har blivit delägare i en travhäst.
Treårige kallblodet Grisle Odin G.L. är jättefavorit till segern i Svenskt Kallblodskriterium på söndag och guldmedaljören från VM i Seefeld ser loppet på plats på Dannero.
– Hon är nog lika spänd som oss andra och åker direkt från landslagslägret för att se den här finalen, säger mentale coachen Stig Wiklund.

Grisle Odin G.L. är en blivande stjärna bland kallbloden som bara förlorat en gång på sju starter. Den treårige hingsten var överlägsen i sitt uttagningslopp till Svenskt Kallblodskriterium förra söndagen och är favoriten att slå i finalen.
Norske topptränaren Öystein Tjomsland håller hästen mycket högt.
– Det ska vara en mycket bra chans om det inte händer något onormalt. Öystein säger att det här är topp tre av hästarna han tränat och det säger ju en del, säger Jimmy Jonsson från stallet.
Svenskt Kallblodskriterium går som den fjärde avdelningen på V75 på söndagen. Tolv hästar gör upp om förstapriset 600 000 kronor.
19-åriga skidkometen Frida Karlsson som slog till med guld, silver och brons i skid-VM i vintras har en tiondel i hästen. En andel hon delar med pojkvännen William Poromaa, Johan Olsson och Anna Olsson – en trio skidåkare som också är nya i travsporten.
Stig Wiklund jobbar som mental coach och har många idrottsmän som klienter. Wiklund har varit delägare i flera riktigt framgångsrika travhästar under åren och berättar att han bjudit in skidkvartetten i gemenskapen kring Grisle Odin G.L.
En present.
– Vi är några personer på den här hästen och jag bestämde mig för att vi skulle bli ännu fler och skänkte bort en del så att också Frida, Wille, Johan och Anna skulle få vara med och se hur kul det här är, säger Stig Wiklund.
Hästen är noga utvald. Söndagens kriteriefavorit är inte vilken krake som helst.
– Nej, jag ville att de skulle få en stjärna och vet ju att Öystein håller den här hästen högt.  Öystein tycker att han har en häst som ska ha stor chans till segern på söndag och om allt vill sig även kan vinna det norska kriteriet sedan. Sedan vet ju alla att allt kan hända. Men hästen vi har är en ”värsting” helt enkelt, säger Stig Wiklund.

Vann i utklassningsstil
Förra söndagen var Frida Karlsson på plats på Dannero och fick som nybliven delägare se Grisle Odin G.L. vinna uttagningsloppet till kriteriet i utklassningsstil.
Öystein Tjomsland gjorde sig ingen brådska i starten, körde till efter några hundra meter med stjärnan som fick dra undan till seger med nästan halva upploppet.
Segertiden då – 1.26,1 över 2140 meter med autostart – såg ut att kunna kapas betydligt i söndagens final. Om nu det behövs.
– Öystein hade spåret längst ut på bilens vinge och valde ett åttonde igen. Normalt är det ett sämre spår men han vill helt enkelt inte riskera något och bli störd utan låta Grisle Odin vara ensam där ute.
Stig Wiklund är bortskämd med framgångar i travet. Öystein Tjomsland är tränare i både Norge och Sverige och som hästägare har Wiklund delar i både Philip Ess och Nordsjö Odin hos norrmannen. Hästar som vunnit kallblodsderbyt i Sverige de två senaste åren.
Grisle Odin G.L. kan bli den bästa och den har Stig Wiklund alltså bjudit in skidstjärnorna i.
– Jag har aldrig velat vara ensam ägare till hästar. Det som är roligt med trav är att man nätverkar och har gemenskap runt omkring en häst. Frida och även Wille tycker att det här är dökul och ännu roligare blev det ju med den här starten. Frida var med hela dagen på Dannero och blev jäkla positivt överraskad över hur spännande det var med upplägg och förberedelser under en tävlingsdag. Frida är på landslagsläger men far raka vägen till travet på söndag. Det är inte så vanligt efter en tuff träningsvecka!

”En motiverad favorit”
Jimmy Jonsson är försteman i stall Öystein Tjomsland och säger så här om söndagens storfavorit i V75-4.
– Grisle Odin är en motiverad favorit med tanke på det han visade senast. En bra chans ska det vara om allt bara är normalt eller inte strular till sig. Öystein valde spår först och valde åttonde för att vara på den säkra sidan och undvika eventuellt ”stök”. Har han bara en bra dag ska han kunna lite bättre än de 1.26,1 som han visade i kvalet.
– Det är lite extra det här. Han känns som en mycket färdig och fullvuxen häst med bra spänst, säger Jimmy Jonsson.

Fotnot: Första V75-start på Dannero på söndag är satt till klockan 15.00. Förutom Svenskt Kallblodskriterium körs finalen av Kriteriestoet, Svensk Travsports Guldtäcke och Ådalspriset (gulddivisionen) inom ramen för V75.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.