Inför V75 (söndag): Nytt kapitel i sommarsagan

42

Inför V75® (söndag): Nytt kapitel i sommarsagan

Det började med en bruten segerrad.
Fortsättningen blev en oförglömlig uppvisning under elitloppshelgen.
Drömmen är att avsluta med ett världsrekord.
På söndag väntar nästa avsnitt i ”Sommaren med Herakles” för Fredrik Fransson.
– Det är egentligen helt overkligt att en så bra häst byter tränare, säger tränaren som fick ta över världens bästa kallblod.

Att få in en häst med 20 raka segrar är ingen tacksam uppgift.
Speciellt inte när det börjar med en förlust.
Men under elitloppshelgen fick Odd Herakles och Fredrik Fransson sin revansch.
Efter att ha stångats med finske H.V.Tuuri via oerhörda 1.14,5 första halvvarvet betvingade han sin antagonist i en makalös duell som redan är kallblodshistoria.
– Med facit i hand, för min del, är det klart att jag känner att det var stort. Nu gick han på vår träning, när han vann. Jag är inte en lika bra tränare som Persson, Tjomsland eller Bergh. Men nu kan vi klappa oss på axeln och säga att vi gjorde rätt den här gången, säger Fredrik ”Frasse” Fransson som i egenskap av hingsthållare fick kallblodskungen i sin vård i våras och nu njuter varje sekund av ett kontrakt som löper ut i augusti.
För det första kapitlet slutade med att Odd Herakles gick på pumpen i en annan duell som lär höra tala om sig i många år, den mot nye svenska kallblodsfantomen Månlykke A.M. på Bergsåker i april.
Tävlingsdebuten för Fransson blev således slutet på en 18 månader lång segerkavalkad när Odd Herakles tvingades kapitulera över upploppet.
– Om hästen hade stannat och gått in i mål så kanske jag hade blivit orolig. Men det gjorde han inte, det var bara att den andra hästen var fantastiskt bra. Bättre än jag, och nästan alla andra, kunnat föreställa sig. Det var bara så, konstaterar Fransson som sedan dess arbetat in Odd Herakles i sina hingstrutiner där avelsarbete varvas med träning och vilodagar.

”Ett helt enormt lopp”
Efter en enkel seger väntade nästa elddop på Solvalla under elitloppshelgen.
Det slutade i en ursinnig urladdning mot en heroisk finsk uppstickare, men den här gången var det Odd Herakles som kom ut som segrare efter en fenomenal prestation på 1.18,6/1 640 meter autostart.
– Han fick öppna oerhört hårt från spår 8, jag stod precis i svängen och såg hur fruktansvärt fort det gick där. Och jag såg också att den finska hästen visade att han skulle köra i ledningen. Då insåg jag att han skulle tvingas gå utvändigt. Men Odd Herakles gjorde ett helt enormt lopp, ett av de bästa i historien, konstaterar Fransson som därmed fick kvittot på att hans koncept fungerade.
– Det var mäktigt och det visade att vi i alla fall inte gjort hästen sämre på de två månader han varit hos oss. Och jag tror att han kan bli ännu bättre.

”Självklart tycker jag att han är en spik på V75”
Nu väntar ytterligare tre starter innan Odd Herakles avslutat säsongens avelsarbete och ska återvända hem.
Den första innebär just att han återvänder hem, temporärt.
Till sina ägare som kommer att vänta vid norska gränsen för att ta hästen vidare till Bjerke och den norska motsvarigheten till Elitkampen, som avgörs på söndag i samband med Oslo Grand Prix.
– Jag får åka till gränsen och kliva av transporten, där lämnar jag över honom, coronarestriktionerna gör att jag inte får åka in i Norge. Sedan får ägarna sela ut hästen på Bjerke. Det är första gången de får träffa honom sedan han fick till mig så de är jätteglada att jag valde att starta i Oslo, berättar Fransson som är stor optimist trots att Odd Herakles dragit bakspår bakom startbilen.
– Han har känts otroligt fin i träningen efter Solvalla. Jag körde lätta intervaller i söndags, nu ska jag köra ett nytt lättare pass ikväll (onsdag), sedan får han springa av sig i lite snabbare fart på fredag. Det är precis samma upplägg som vi hade inför Elitkampen och min bedömning är att hästen ska vara ännu lite vassare på söndag.
Därmed hymlar inte Fransson om hur han ser på segerchansen.
– Vi åker med ett mål, att vinna loppet. Det är en fantastisk häst som bara känns bättre. Trots att det blev hårt på Solvalla så gick han i mål med det norska huvudlaget sparat och det vet jag att han svarar enormt på. Vi kör med samma utrustning och barfota runt om igen. Om han är en spik på V75? Ja, självklart tycker jag att han är en spik på V75.

Först Finland sedan världsrekordattack
Därefter väntar ytterligare två starter i sommar.
Först i Finland och storloppet Nordic King i Härmä i midsommar där en revanschhungrig H.V.Tuuri lär stå på startlinjen.
Sedan i Bollnäs 17 juli.
Det är då Odd Herakles ska vara i absolut toppform och springa fortare än han någonsin gjort. Och kanske snabbare än något kallblod. Om det blir i en ny duell mot Månlykke A.M. återstår att se.
– Då ska vi gå för världsrekordet. Det är i alla fall drömmen. Jag vet att mycket kan gå snett på vägen, det krävs ju bara att han hoppar fel på bocken en dag och sträcker sig så är alla planer ur världen. Men om allting går som jag hoppas och vädret är med oss så är målet att han ska springa 1.17,7 på Bollnäs, säger Fredrik Fransson och avslutar:
– Det kommer att bli sista starten hos mig. Jag vet inte vad som händer i framtiden, om han fortsätter att tävla eller om jag får hit honom igen. Men Odd Herakles är en unik häst, det känner man när man sitter bakom, och samtidigt är han så otroligt snäll och klok. Det blir en sommar som jag alltid kommer att minnas, oavsett hur det går.
Världsrekordet för kallblod innehas av legendariske Järvsöfaks och lyder 1.17,9/1 640 meter autostart, satt på Gävletravet 2009.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.