Inför V75 Söndag: Rutinerade Jomar Blekkan saknar seger i OGP

58

Jomar Blekkan

Rutinerade Jomar Blekkan saknar en seger i Norges största lopp Oslo Grand Prix.
På söndag kan det bli full pott med hästen Looking Superb som lämnade norrmannens träning i slutet av 2018 och nu gör succé i Frankrike.
– Jag är så stolt över den här hästen.

Bjerke travbana i Oslo kör sin största travdag för året på söndag med V75 och Oslo Grand Prix som givet toppnummer.
Loppet med 1,5 miljoner norska kronor till vinnaren är Norges största.
65-årige Jomar Blekkan, en av landets allra främsta både på kusk- och tränarsidan, hoppas få vinna loppet för första gången.
– Jag har deltagit i alla de stora loppen i Norge men faktiskt inte ens varit med i Oslo Grand Prix. Så det var på tiden då, säger Jomar Blekkan.
För fem år sedan passerade han 4000 segrar som kusk och även om han trappat ner något så är siktet inställt på 5000 pinnar jämnt.
Söndagens chans med Looking Superb i V75-7 bör vara ganska god.
– Han var bra i Elitloppet men blev lite hovöm i finalen och galopperade bort sig. Allt ska vara i sin ordning nu och är han lika bra som på Solvalla matchar han de flesta hästarna om inte alla här. 2140 meter är bättre än kort distans och då styrkan är hans främsta vapen kan det hända att jag kör fram om det inte blir tempo på loppet, säger Jomar Blekkan.
I slutet av hästens femåringssäsong, vintern 2018, flyttades Looking Superb till Frankrike och Jean-Michel Bazires träning. Hästen hade tjänat en miljon i Norge men var utvecklingsbar och Jomar Blekkan föreslog ägaren att prova hästen en vända hos Jean-Michel Bazire.
Resultatet vet vi. Andraplatsen i Prix d’Amerique sticker ut. Efter spurtsegern i Prix de l’Atlantique på Enghien under påskhelgen fick hästen en inbjudan till Elitloppet.
Åke Svanstedt kuskade i Elitloppet. I Oslo Grand Prix på söndag sitter hästens gamle tränare upp i vagnen.
En sak som hästens ägare Kolbjörn Selmer önskade.
– Det var klart före Elitloppet att jag skulle få köra på Bjerke. Hästen har ju haft enorma framgångar. Sedan den kom till Frankrike har det bara gått en väg hela tiden och det är uppåt. Jag är stolt som tog fram hästen och Looking Superb gick trots allt 1.10,3 som fyraåring när jag hade honom, säger Blekkan.
65-årige Jomar Blekkan tränar 20-talet hästar hemma i Jakobsli i Trondheim och har just avverkat ett pass med hästarna när intervjun görs på torsdagen.
– Ja, vi är nettopp färdige med att köre hurtig!

Landar lördag
Lördag klockan 14.00 väntas Looking Superb landa på flygplatsen Gardermoen. Hästen klarade inte att springa barfota i två heat på Solvalla och Jean-Michel Bazire har meddelat att stjärnan kommer att gå med skor på alla fyra i Oslo.
– Det gjordes en stor genomgång av veterinär tre dagar efter Elitloppet och hälsomässigt så ser det mycket bra ut. En hov var lite sämre men är åtgärdad och han lär vara riktigt fin igen. Det är vanskligt att lägga upp någon taktik på förhand men blir det tempo är det så klart en stor fördel för oss. Jag känner mig inte slagen på förhand.
Vilka hästar anser du vara tuffaste emot Looking Superb?
– Det är ett väldigt jämnt fält. Men den som Goop har (Nadal Broline) är bra. En annan är italienaren Vitruvio. Men det är som sagt många bra hästar med. Det är bara att hoppas att de blir fina ryggar och drar fram oss!

Fotnot: Söndagens V75-omgång från Bjerke i Norge startar klockan 15.00

Föregående artikelInför V75 Söndag: Första start med jänkarvagn i år
Nästa artikelV75 Tips, Analys och Ranking inför ÖSTERSUND 8 juni 2019

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.