Inför V75: Strömberg om Piraten

180

Strömberg om Piraten

Strömberg om Piraten

Med 30 V75-segrar är On Track Piraten historisk och bäst av alla varmblodiga travhästar genom tiderna.
Efter tandproblemet är stjärnan tillbaka och ska försöka utöka V75-skörden på lördag.
– Han har ett smaskigt läge och en kraftig fördel gentemot de värsta konkurrenterna. Jag måste tro på en bra chans, säger tränaren Hans R Strömberg.

Axevalla är värd för lördagens V75-omgång och får celebert besök av ”Världens bästa dalahäst”. Så brukar han nämligen kallas, segermaskinen och den 17-faldige miljonären, On Track Piraten. När han i fjol höstas tog sin 28:e V75-seger passerade han den tidigare V75-kungen, Callit, i antalet segrar. Därefter har det blivit ytterligare två V75-segrar och han toppar nu med 30 triumfer när det gäller varmblodiga hästar. Bland kallbloden är Järvsöfaks värst med 48 V75-segrar, före Svinten som har 32.
– Han har vunnit alla V75-lopp utom två i gulddivisionen. De två som inte är i guld är i två 3000 meters lopp förra året. Det är rätt unikt egentligen. Han var ute som unghäst och tjänade så mycket pengar då att när han började starta i rikstoton var han redan uppe i gulddivisionen. Det är helt otroligt, säger Hans R Strömberg om Piraten.

”Det var häftigt när han slog Propulsion”

On Track Piraten tog sin senaste V75-seger på hemmabanan Romme två dagar före nyårsafton. Då tvålade han till självaste Propulsion från ledningen. En seger som var extra skön för tränare Strömberg som då satt själv i sulkyn.
– Det var häftigt. Men det blev fördel mig direkt när vi kom till ledningen och fick bestämma tempot. Hästen var också gynnad av det var broddar i skorna och då är det inte så lätt för de andra när de ska ut i spåren som Propulsion fick göra.
– Senast när han blev trea på Solvalla travade han inte riktigt bra. Men banan var väldigt ojämn den dagen och både hård och lös bitvis. Det var flera som klagade och jag klagar inte men jag bara konstaterade att så var fallet. Piraten hade broddar i skorna och det blev som att han sög sig fast i backen. Han var femma, sexa när vi svängde in på upploppet och han avslutade bra till tredjeplatsen. Så han plockade några till slut, menar Strömberg.

”Tog bort en sprucken tand”

Efter den starten har On Track Piraten varit struken för tandproblem. Han skulle ha startat i guldfinalen i V75 på Åby för två veckor sedan men Hans R Strömberg tog det säkra före det osäkra och avstod.
– Det var som en bula på kinden och när vi gick in och tittade så var det en sprucken tand som tryckte på. Vi var hos veterinären som tog bort tanden och då försvann svullnaden. Det är väl det som kan stoppa gamla hästar, just att de får dåliga tänder. De tar ju stryk ju äldre de blir och han är elva år nu. Men det ska gå ett tag till hoppas och tror vi. Nu verkar det bra allting och han äter och mår bra.
– Vi tog bort tanden på onsdagen och redan på lördag körde vi hästen igen. Men eftersom han fick en lugnande spruta så blev han diskvalificerad direkt för att starta, även om han inte fick några mediciner.
Hur har hästen varit i träningen efter tandproblemet?
– Jag körde ett jobb i fredags över 3000 meter på stora banan i Rättvik och det är ett bra jobb på en vinterbana. Jag tycker att hästen känns precis lika fin som han har gjort tidigare.

”Blir sommarskor – ser intressant ut”

På lördag har On Track Piraten spår tre bakom startbilen i V75-3. Han körs av Rikard N Skoglund och blir favorit tillsammans med Nimbus C.D. som startar från bakspår. Tränare Strömberg är optimist och tror på seger.
– Det blev ett smaskigt läge och han har en kraftig fördel gentemot de på papperet värsta konkurrenterna. Det ser intressant ut. Nimbus C.D. var väldigt fin senast men har bakspår och On Track Piraten är inte så tokig han heller. Vi får hoppas att han kan hålla de andra bakom sig.
– Jag måste tro på bra chans om formen är lika bra som tidigare, säger Hans R Strömberg om Piraten.
Några ändringar i balans och utrustning?
– Det ska bli sol och sju grader varmt på lördag och då blir det sommarskor. Så den enda ändringen blir att han blir av med broddarna i skorna.
Du har ytterligare en häst med i V75, Testa di Cavolo i den första avdelningen. Chanserna där?
– Testa di Cavolo (V75-1)
vann senast och det är en stark och rejäl häst under utveckling. Han är bara fyra år och har gjort det bra i de fyra senaste starterna. Nu är läget knepigt med spår tolv och det blir svårt att vinna därifrån. Han möter betydligt tuffare motstånd än senast men är stark till slut och jag tror att det långa upploppet på Axevalla gynnar honom. Det är inte omöjligt att han kan vara bland de tre.
– Nu blir det sommarskor istället för broddar och dessutom tar jag bort huvan den här gången. Han har gått med fast huva och bomull tidigare då han har varit lite hetsig innan tävlingarna men sedan har han varit slö i loppen. Jag tror att det ska fungera bra så här.

Föregående artikelInför V75: Skrällbanan Axevalla (Avgörande tips?)
Nästa artikelInför V75: ”Han känns enormt fin”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.