Inför V75: Supertalangen som imponerat enormt – ”En fantastisk häst”

130

Inför V75: Supertalangen som imponerat enormt – ”En fantastisk häst”

Han har varit brutalt överlägsen varje gång vid segrarna och imponerat enormt.
Tetrick Wania är ingen vanlig häst och går ut som megafavorit i Svensk Uppfödningslöpning på lördag.
– Det är en fantastisk häst som har vunnit med krafter kvar varje gång. Han känns stark och fin i träningen, säger Riina Rekilä som nyligen sålde supertalangen till hästägare i Tyskland för enligt uppgift 30 miljoner kronor.

Det har blivit dags för årets sista klassiker i storloppsväg, Svensk Uppfödningslöpning på Jägersro. Förstapriset är 700 000 kronor i det som räknas som landets äldsta klassiska lopp. Det har körs sedan 1926 då Ibrahim Pascha segrade, och det har sedan passerat många stora vinnare under åren i landets största lopp för tvååriga hästar. I årets upplaga finns det ett stjärnskott med som är något utöver det vanliga. Tetrick Wania heter en tvåårig hingst som tränas och körs av Riina Rekilä. Jättetalangen har imponerat kolossalt och ståtar nu med fyra raka segrar. Han har vunnit Breeders Crown, Svampen i Örebro och senast ett uttagningslopp till Svensk Uppfödningslöpning i suverän överlägsen stil varje gång. Senast joggade hästen 1.12,8 över 1640 meter och såg helt obrukad ut genom mål. Detta efter att ha tagit över ledningen varvet från mål och segertiden var en tiondel från löpningsrekordet.
– Han hade krafter kvar och jag ville inte köra fortare eftersom han hade rest långt. Jag var faktiskt lite förvånad att han var så bra eftersom han var lite trött efter resan. Jag ville också spara krafter till finalen, säger Riina Rekilä.

”Skönt slippa resa nu – ännu piggare och finare i jobben”
När vi når den finska tränaren måndag eftermiddag befinner hon sig på en liten gård utanför Jägersro. Tetrick Wania har stannat kvar i Malmö-trakten efter uttagningsloppet och inväntar finalen på lördag.
– Det är skönt för hästen att slippa resa så långt fram och tillbaka. Jag har kört ett lugnt jobb med honom idag och han kändes stark och fin. Han är piggare nu än inför senaste loppet då han var lite tagen av resan. Jag tycker rent allmänt att han känns bättre.
– Det är en fantastisk häst som har jättelätt för sig. Han har en rejäl motor och lägger mycket mark under sig när han springer. En riktigt elegant häst som är lätt att träna och tycker om att jobba. En otrolig begåvning, säger Riina.

Ropade tillbaka på auktionen i USA
Riina Rekilä är både tränare, uppfödare och veterinär och håller till på en gård utanför Tammerfors. Där har hon varit proffstränare i två år. Men hon har tidigare varit verksam som tränare både i USA och i Kanada och i det senare landet bodde hon i nio år. Riina föder upp fyra, fem hästar varje år och det var på andra sidan Atlanten som hon försökte sälja Tetrick Wania i fjol på auktion i Lexington. Men intresset var inte tillräckligt stort för den välstammade hingsten (Muscle Hill – Random Destiny), trots att han är en lillebror till Walner som blev årets tvååring i USA 2016 och är en eftertraktad avelshingst.
– Jag försökte sälja honom i USA men tog tillbaka honom. Jag är nöjd med att jag har fått träna en så fin häst, säger Rekilä.

Började att tränas först i mars i år
Med tanke på hur överlägsen Tetrick Wania har varit i fyra raka segrar, kan man fråga sig hur han kunde förlora de två första loppen i karriären.
– I det första loppet var han lite för lat och i det andra galopperade han. Men annars så kände jag tidigt att det var en jättefin häst. Han var speciell redan från början och vi började träna honom ganska sent.
– När han inte blev såld i USA så fick han stå på en gård i några månader utan att tränas alls. Han var inkörd innan och hade joggat en månad men eftersom min kompis inte tränar några hästar fick han bara gå i hagen där. Jag visste inte vad vi skulle göra med honom men sedan åkte vi hem och började faktiskt inte träna hästen förrän i mars i år, fortsätter Riina.

Såld till Tyskland – men kan bli kvar i träning
En sådan här undantagshäst är det förstås en hel del spekulanter som har varit och försökt köpa. Förra veckan blev det också klart att Riina Rekilä sålt sin guldklimp. Enligt uppgift är prislappen hela 30 miljoner kronor. Ny ägare är den tyska storhästägaren Karin Walter-Mommert och det har sagts att Michael Nimczyk ska träna och köra hästen framöver. Men i lördagens final är det Riina Rekilä som kör och nu kommer det även uppgifter som gör gällande att hon kanske både får träna och köra ändå framöver.
– Det kan hända att han kommer till mig i vinter för att träna. Men jag har själv så mycket att göra så jag vet inte hur det skulle funka. Den nya ägaren har en tysk tränare som det har varit meningen ska träna och köra framöver. Men jag vet inte så mycket mer just nu. Om hästen följer med oss hem på lördag eller om han åker till Tyskland.
– Självklart känner man lite att hästen blir såld och lämnar oss framöver. Men jag föder upp hästar för att sälja och kan inte behålla alla. Det har varit flera som har varit intresserade av att köpa honom och när det kom ett så bra bud kände jag direkt att vi måste sälja. Nu får jag följa honom som uppfödare och jag är glad att jag har fått fram en sådan här fin häst och har tränat honom.
Hur är känslan inför finalen i Svensk Uppfödningslöpning från spår två bakom bilen?
– Är han lika bra som han har varit tidigare så måste han ha en jättebra chans. Men alla lopp ska köras och det finns flera andra fina hästar som är med. Jag är i alla fall jättenöjd med honom och vi ändrar inte på något, säger Riina Rekilä.

Föregående artikelNu är det dags! Janne Jackpot + Nästagångare på V86!
Nästa artikelInför V75: Hoppas leda gulddivisionen runt om

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.