Inför V75: Svante Båth är som Björn Borg

222

borg

Han blev överkörd och fick chanserna spolierade i förra E3-finalen. Nu kan Quid Pro Quo ta revansch och tränaren Svante Båth vill bara glömma det som inträffade. – Precis som Björn Borg är jag duktig på att inte älta utan istället blicka framåt. Min häst kan vinna E3 med lite stolpe in, säger Båth.

Förutom Chelsea Boko och Global Offshores upploppsduell i förra E3-finalen så kom mycket av eftersnacket att handla om något annat. Tuomas Korvenoja bakom Nostromo störde grovt Quid Pro Quo till galopp kort efter start. Korvenoja dömdes till åttatusen kronor i böter och fem dagars avstängning. Quid Pro Quo, som vunnit försöket och var preparerad för att vinna finalen, blev lottlös. Både kusken Ulf Ohlsson och tränaren Svante Båth kokade av ilska efter det inträffade. – Jag har nog aldrig varit så förbannad någon gång som just då. Det är klart att det kändes tungt men det är historia nu. Är det något jag är duktig på så är det Björn Borg-stilen. Älta inte bollen, ta lärdom och spela nästa istället. Och det är nu, säger Svante Båth som precis är hemkommen från en USA-resa.

”Kändes som att vi förlorade finalen i försöket” Att Bergsåkerstränaren har en häst som tillhör toppen i treåringskullen har Quid Pro Quo visat både före och efter den senaste starten. Han har tagit två andraplatser, först i finalen av Ulf Thoresens Minne bakom Pojke Kronos, och senast blev han tvåa i uttagningarna till korta E3-finalen. Trots att Quid Pro Quo sprang 1.12,0 ifrån ledningen senast fick han inte vinna. Precis på mållinjen dök Noble Knight upp och snuvade honom på segern. – Det kändes som att vi förlorade E3-finalen i försöket. Centimetern han förlorade med är ganska viktig. Nu fick han bakspår i finalen istället för ett fint framspår. Men det är som det är. – Normalt ska ju 1.12,0 räcka och det vore ju hemskt om man inte är nöjd med sin häst när han springer svenskt rekord. Men jag sa redan inför starten att Noble Knight ser ut som en stjärna och jag skäms inte över att vi fick stryk av den hästen.

Känns fortsatt mycket bra Quid Pro Quo har gjort sju starter i år och tagit tre segrar och tre andraplatser. Totalt i livet har han hittills sprungit in över en miljon kronor och bara varit sämre än trea vid ett tillfälle (överkörningen i E3-finalen) på tolv starter. – Jag har varit helnöjd med honom i år och det går inte att klanka ner på hästen i något lopp vad det gäller hans prestationer. – Han kändes ruggigt bra inför förra E3-finalen och jag tycker att han känns lika bra nu. Det finns ingenting som tyder på något annat. Jag är helnöjd, säger Båth.

”Saknar Molle C.D. i loppet” På lördag avgörs E3-finalen över kort distans på Gävletravet. Förstapriset är 800 000 kronor och Quid Pro Quo har spår nio. – Vi måste av flera anledningar hoppas på att det blir rejäl körning så att inte Åke får husera i ledningen. Då slår vi inte honom. Det är ju kort distans så jag hoppas att de trycker på där framme. Vi behöver stenhårt tempo och det är första gången jag saknar att Molle C.D. inte är med i loppet… – Uffe får bestämma taktiken själv och jag har en häst som kan vinna E3-finalen. Men vi måste ha lite stolpe in på vägen.
Barfotabalans nu
Blir det några ändringar i balans och utrustning? – Han kanske går barfota bak nu. Han gjorde så i de första starterna i år men har sedan haft lite bristande hovkvalitet och tävlat med skor runt om. Nu har vi sparat fötterna några månader och jag hoppas att vi kan köra barfota bak, säger Svante Båth. Du har även med Kalypso Face i V75-1. Chanserna där? – Kalypso Face var med i en tuff öppning senast och fullföljde mycket bra. Speciellt om man synar de andra som var med i körningen och vad de sedan gjorde i loppet. Det känns som att hästen har bra form och han har fått ett kanonläge här. Han är snabb ut men möter ett tufft gäng. Jag håller mig till den gamla vanliga klyschan, jag blir inte besviken om han förlorar men heller inte förvånad om han vinner.

Michael Carlsson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet