Inför V75/tisdag: ”Att Ecurie D. ska vinna Åbergs… glöm det!”

288

Inför V75®/tisdag: "Att Ecurie D. ska vinna Åbergs... glöm det!"

Efter elva segrar på karriärens elva starter så har Ecurie D. blivit hästen som det pratas om mest, inför tisdagens Hugo Åbergs Memorial.
Men ”himmalaget” på Jägersro tänker knappast rulla ut den röda mattan.
– Att en fyraåring ska komma hit och vinna Hugo Åbergs från bakspår… glöm det, säger Lutfi Kolgjini bestämt.

Lutfi Kolgjini vann Hugo Åbergs Memorial 2003 med Revenue … just då det största ögonblicket i karriären:- Mina föräldrar var på plats, utan att jag visste om det. De hade inte varit på Jägersro på flera år. Det var en milstolpe för mig, Hugo Åbergs och derbyt var de loppen som jag verkligen ville vinna, när jag började som travtränare på Jägersro.
”Ludde” skrällvann även 2010 och 2011 med Lavec Kronos.
– Den hästen hade alltid ruggig form i juli och augusti, minns han.
I år heter stallets stora hopp Tae Kwon Deo, en femårig hingst som precis som Lavec Kronos vann Sprintermästaren som fyraåring.
Men någon fjärde Åbergs-seger i sulkyn för Ludde lär det inte bli den här gången. Numera är det Adrian Kolgjini som ansvarar för träningsverksamheten. Och som även i första hand kör stallets hästar.
Och det är Adrian som sitter upp bakom Tae Kwon Deo på tisdag.
– Tae Kwon Deo är vår bästa vinstchans på V75® tisdag, även om Upset Face och Eclipse AM också kan vinna, säger Lutfi Kolgjini som är förhoppningsfull inför tisdagen.
Han tycker som alla andra att ”katten bland hermelinerna” Ecurie D. är en jättefin fyraåring. Men där tar det stopp. Ludde ser inte alls Ecurie D. som hästen att slå, han ser inte ens fenomenet som en allvarlig segerkandidat:
– De som tror på en fyraåring mot de här hästarna är helt snett ute tycker jag. De äldre hästarna har en hel annan hårdhet. Jag tror knappast att Ecurie D. kan vinna Hugo Åbergs från ett bakspår.

”Inte med i diskussionen”
Ludde ser snarare två andra hästar, i första hand, som huvudmotståndare till Tae Kwon Deo på tisdag.
– Jag tycker inte att Ecurie D. ska vara med i favoritdiskussionen. Det borde vara hugget som stucket mellan Vitruvio och Double Exposure, tycker jag. Double Exposure är en fantastisk märr, stenhård och verkar dessutom vara en klok häst. Det är nästan så att man får samma känsla för henne, som för Daniel Redéns tidigare stjärnsto Delicious.
Vitruvio körs av Björn Goop, Double Exposure av Örjan Kihlström i Åbergs som går som V75-6.
Men trots att han inte begär att Tae Kwon Deo ska bli favorit i loppet, (bland annat efter den imponerande uppvisningen i Kalmarsundspokalen på 1.09,6) – så hoppas och tror Kolgjini att sonen Adrian vinner loppet!
– Tae Kwon Deo har tekniken, han har styrkan och han har en enorm inställning till sitt jobb. Han viker aldrig undan.
Den försmädliga galoppen i Elitloppet är ett minne som Kolgjinis vill radera ut för gott på tisdag.
– Vi har fortfarande ingen bra förklaring till det. Det var helt enkelt en engångsföreteelse för Tae Kwon Deo, tror vi.

”Deltar inte i körningen”
Elitloppstvåan Cokstile som körs av Wim Paal blev den stora vinnaren i Åbergs-lottningen och lottades till innerspåret. Men andraspåret blev trots allt tacksamt för Tae Kwon Deos del.
– Adrian kommer att bevaka position från start. Jag tror inte att han kommer att vara med i startrusningen. En sådan som Tae Kwon Deo vinner eller förlorar inte sina lopp i starten. Dom kan bara förlora loppet genom att stressa direkt och delta i körningen om ledningen. Det lär köras på många händer, Lövgrens Racing Mange är snabb som en vessla till exempel, analyserar ”Ludde”.
Med ett vettigt lopp så tror Lutfi Kolgjini absolut att Tae Kwon Deo är med i segerstriden.
– Han är stark och oöm och kan göra loppet själv. En riktig topphäst.
Tae Kwon Deo startar givetvis med sin optimala barfotabalans i Åbergs.
– Det är inga problem. Vi spar på hästen och på hovarna. Han har bara gjort fyra starter i år. Vi stod över Norrbotten och Årjäng och har siktat på det här. Det fanns ingen anledning till att flacka omkring.

Pappa håller igång
Lutfi passerade själv 60-strecket förra året (sonen Adrian är 27) men någon tidig pension är det inte tal om. Han har fortfarande 35 stycken tvååringar på träningslistan (Adrian har cirka 60 hästar i träning).
– Jag kör in tvååringarna innan de hamnar i träning hos Adrian. Jag preparerar banorna som vi tränar på och sköter avelsverksamheten som fortfarande är rätt så stor. Fast jag skulle egentligen dra ner på avelsbiten, jag trodde att det skulle bli lite lugnare för mig i år. Men man har fortfarande inte tid med mycket annat än hästarna, säger han.
På derbyfredagen kommer Kolgjini exempelvis att arrangera en online-auktion tillsammans med Menhammar stuteri.
Och så kör ”Ludde” lopp fortfarande…
Som på tisdag, då han faktiskt kan vinna direkt i den första V75-avdelningen med fyraåringen Upset Face. Så här säger Ludde om Stall Kolgjinis V75-hästar på Åbergs-kvällen den 28 juli (kusk inom parentes).
6 Upset Face (Lutfi Kolgjini), V75-1:
– Han gjorde två bra lopp i Sprintermästaren (tvåa i försöket och femma i finalen). Han behövde den urblåsningen, han är rätt seg och slö till vardags, hästen. Vi hoppas en del på honom inför derbyuttagningarna och då ska han kunna vinna det här loppet också. Han kan vinna, bra chans, men vi matchar som sagt för derbyt.
Han gick med skor i försök och final i Sprintermästaren?
– Vi kommer nog att rycka alla skorna först i derbyt. Inte innan dess.
7 Billions, V75-2 (Adrian Kolgjini):
– Han har inte levt upp till vad han lovade i början av säsongen. Vi tränar på precis som vanligt och det får lossna av sig självt. Trea, fyra kanske.
2 Eclipse AM, V75-3 (Adrian Kolgjini):
– Han duger absolut i den här klassen. Han vann på topptid senast med ”bomullen och allting kvar”. Det finns att ta av här.
Något mer?
– Eclipse AM kommer att tävla barfota runt om på tisdag. Det är första gången i så fall. Och det är den mest dramatiska balansförändringen på tisdag vad gäller våra hästar, i alla fall på V75.
8 Smokin Joe (Lutfi Kolgjini), V75-5:
– Han vinner inte det här loppet, från det här läget. Inte mot det här motståndet. Kan han vara med och hugga om lite prispengar här är vi nöjda.
5 Victory Lee (Adrian Kolgjini), V75-7:
– Han är nog med där framme, men det blir svårt att stå emot de bästa som står med 40 meters tillägg. Men han är bra i ordning annars, han blev grovt störd till galopp senast.
10 Speedy Face (Dante Kolgjini), V75-7:
– Han är riktigt, riktigt bra i ordning men det har helt enkelt inte stämt alls i loppen. Den dagen som det stämmer för honom, kan han slå vem som helst. Och det gäller även på tisdag.
Sammanfattningsvis?
– Vi har några fina chanser men jag tror allra mest på Tae Kwon Deo i Åbergs, av V75-hästarna.
Något du vill hälsa travpubliken?
– Vi saknar er på platserna! Nu när det börjar släppa lite med corona-situationen, tycker jag att man kanske borde fundera på att släppa in ett par representanter för de startande hästarna på tävlingsdagarna. Hästägare, alltså. Det finns ju hästägarkort, och vi har stora faciliteter på de flesta banorna. Det behöver inte bli någon trängsel alls om två personer per häst släpps in.

Föregående artikelJanne Jackpot inför V75 Jackpot på Bollnästravet
Nästa artikelInför V75 tisdag: Vem vinner Hugo Åbergs?

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.